10 vermijdbare fouten bij het maken van je eerste video

Je had alles zo goed voorbereid en de opnames gingen echt fantastisch. Niets stond je in de weg om een perfecte video op te nemen.

Maar je hebt toch één belangrijk punt over het hoofd gezien.

Gevolg: video finaal verpest, of eindeloos veel tijd kwijt aan de opnames over doen.

Dit scenario wil je ten alle tijden voorkomen. En gelukkig kun je de risico's op videoproductie falen grotendeels voorkomen.

In dit artikel 10 vermijdbare fouten bij het maken van je eerste video.

1. Het geluid stond niet aan, stond te hard of te zacht

Controleer altijd eerst met een test take of het geluid van je camera wel goed binnenkomt.

Gebruik hiervoor het liefst een koptelefoon. Hoe klinkt het geluid? Is het voume te hard? Te zacht? Of precies goed?

En hoe zit het met ruis en omgevingsgeluid?

Zorg er ook voor dat de koptelefoon input op het juiste volume staat, zodat je geen vertekend beeld krijgt van het werkelijke volume.

Opnametip: Plaats de microfoon zo dicht mogelijk bij de spreker, of verander van opnamelocatie om omgevingsgeluid zoveel mogelijk uit te sluiten.

Filmen met microfoon
Plaats de microfoon dichtbij de geluidsbron

2. De accu is leeg halverwege de shoot

"Ja! Dit was DE take.

Maar...je camera-accu is leeg, dus je had dat fantastische moment er net niet op staan.

Jammer. Dan maar opnieuw filmen. Alleen, klein detail:

Het duurt wel eerst 1,5 uur voordat je accu weer is opgeladen.

Vervolgens kun je ongeveer 20 minuten filmen voordat je batterij weer leeg is.

Dit is natuurlijk niet de gewenste situatie. Tenzij je van het videoproductiebedrijf Houtje Touwtje Producties bent.

Opnametip: Investeer bij aankoop van je camera in minstens twee camerabatterijen zodat je de lege accu kunt opladen terwijl je aan het doorfilmen bent.

3. Er is geen script uitgewerkt

Wat wil je eigenlijk gaan vertellen op camera?

Wij maken tijdens onze videoproducties voor klanten best wel vaak mee dat klanten zelf een script of presentatietekst zouden uitwerken, maar uiteindelijk geen tijd of zin hadden. Of er gewoon wat makkelijk instonden:

"Joh, ik improviseer wel wat, komt goed!"

Realistisch scenario:

  • Tijdens de opnames heb je last van een total black-out. De opnames duren 2 uur in plaats van 20 minuten. Daar gaat je tijd om nog die aanvullende mooie sfeeropnames te schieten.
  • Doordat er geen tekst of script is voorbereid, is de gepresenteerde tekst langdradig en vol herhalingen
  • Doordat er geen duidelijk plan is gemaakt, neem je uiteindelijkveel te veel beelden op. Dit resulteert in een tijdrovend videobewerkingstraject: er is een half uur aan dialoog opgenomen en daarvan kan 1 minuut gebruikt worden in de video. Welk stukje ga je selecteren? Veel succes, editor!

Opnametip: Het is belangrijk om van te voren uit te denken of uit te schrijven wat er in die ene minuut gezegd moet gaan worden. Dat scheelt iedereen veel tijd.

  • Cursus script schrijven voor video

    Cursus Script Schrijven

    De beste scripts schrijven voor video? Ontdek in dit gratis e-book hoe je ijzersterke scripts maakt. Maak sneller, beter en efficiënter video's.

4. Je statief staat helemaal niet waterpas

Het lijkt erop alsof je video in de Franse Alpen is opgenomen, want al je beelden lijken scheef.

Niets is minder waar. Je video is gewoon in Nederland opgenomen. Alleen je statief stond gewoon niet waterpas.

Opnametip: Controleer altijd of het "waterpas belletje" op de waterpasmeter van je statief precies in het midden staat. Is dat niet het geval? Stel dan de statiefpoten bij.

Statief waterpas zetten
Staat je statief waterpas?

5. De beelden zijn schokkerig

Het leek er bij punt 4 op dat je op een berg stond te filmen. Nu blijkt dat er ook nog sprake was van een aardbeving, want je opgenomen beeldmateriaal beweegt alle kanten op.

Opnametip: Wanneer je met een statief filmt en een beweging wilt maken met de camera vanaf het statief, zorg er dan voor dat de beweging vloeiend is. Zat er een schokje in? Doe het shot dan een keer over.

Als je vanuit de hand filmt, dan is de kans op schokkerige beelden nog groter. Film daarom alleen hand-held wanneer je getraind bent in het stabiel houden van de camera, of als je de camera kunt stabiliseren. Bijvoorbeeld op je schouder.

6. Je video bestaat uit één shot van twee minuten

Tenzij je een heel artistiek plan hebt voor een one taker waarin je twee minuten lang van alles ziet gebeuren, kun je jouw video beter laten bestaan uit meerdere korte shots van een paar seconden.

Ook als je bijvoorbeeld een presentatie filmt, kun je wisselen tussen wijdere beelden en close-ups, of opnames vanuit verschillende standpunten.

Of begin de video eerst met een kort establishing shot van de locatie waar de video wordt opgenomen.

Een video rijk aan afwisselende shots is een stuk laagdrempeliger om naar te kijken.

Opnametip: Film altijd voldoende B-roll sfeeropnames die je in de videomontage kunt gebruiken.

7. Je video is niet scherp

Wat is die vlek in beeld? Oh wacht, dat ben jij terwijl je een serieus verhaal probeert te vertellen.

De opname is gewoon niet scherp.

Een onscherp shot leidt af voor je publiek en komt niet echt professioneel over. Kijk dus vooraf altijd goed of het onderwerp in je video wel scherp is.

Opnametip: Vaak heb je op je camera een magnify functie, waarmee je digitaal kunt inzoomen en zodoende extra goed kunt zien of het onderwerp in je beeld wel scherp is.

8. Je video is te donker

Was het wel zo'n goed idee om je video 's nachts op te nemen? Nee, wacht even: in het opgenomen beeld zien we een glinstering daglicht achter de dichte gordijnen tevoorschijn komen. Je video is gewoon overdag opgenomen, alleen zonder daglicht.

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een professionele video, is voldoende (dag)licht gebruiken.

Allereerst kun je gewoon het aanwezige natuurlijke daglicht gebruiken. Zoek daarvoor een opnamelocatie uit waar veel raampartijen aanwezig zijn. Het nadeel van natuurlijk daglicht is wel dat het binnenkomende zonlicht continue kan veranderen. Dit kan ten koste gaan van de opname-continuïteit.

Daarom kun je ook kunstlicht gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een LED-lamp op statief. Deze lampen kun je qua intensiteit handmatig instellen. Ook de kleurtemperatuur kun je vaak instellen. Zo heb en houdt je de volledige regie over de belichting.

Opnametip: Als je dit echt goed wilt aanpakken, dan kun je een three point lighting set-up gebruiken. Heb je één lamp of lichtbron tot je beschikking? Gebruik deze dan als key light.

Filmen met licht
Zorg voor voldoende licht

9. Trage video

De video is wel enigszins gemonteerd, want verschillende beelden volgen elkaar op. Alleen gaat dat in een onwijs traag tempo. De beelden houden veel te lang aan, ze zijn in de videomontage niet "strak" geknipt.

Na 5 seconden hebben kijkers een shot vaak wel gezien. In jouw video blijft het shot 20 seconden in beeld staan.

Hierdoor voelt de video aan als een saaie diapresentatie. Ook zie je aan het begin van het shot dat de camera nog best wat wiebelt. Dat had voorkomen kunnen worden door meer aandacht te besteden aan de videobewerking, en selectiever te zijn in wat je laat zien.

Opnametips

  • Laat alleen de delen van opnames zien waarbij het opgenomen beeld scherp is en de camera niet schokkerig beweegt. Je wilt zo min mogelijk "technische" foutjes in je video. Knip de opname desnoods korter, als je daarmee foutjes kunt wegwerken.

  • Selecteer een mooi begin en eindpunt. Je wilt niet dat het shot pas halverwege begint af te spelen. Je wilt ook niet dat je kijker eerst nog een paar seconden naar een leeg beeld staat te staren, voordat ze iets te zien krijgen.

10. Lang verhaal kort

Sommige video's duren eindeloos lang. Dat heeft dan niet te maken met langdradige shots, maar alles te maken met een lang verhaal. De kern van het verhaal is ver te zoeken. Vaak willen mensen namelijk teveel vertellen of teveel laten zien.

Opnametip: Probeer altijd kritisch te kijken naar je eigen verhaal. Is het wel interessant voor je kijker? Kan het korter?

Maak je eerste (bedrijfs)video

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92