Wat is B-roll?

Voorbeeld van B-roll

B-roll staat voor alle opnames die worden gefilmd om in de videomontage te kunnen combineren met je "A-roll" opnames.

B-roll komt vaak voor in professionele videocontent, televisieprogramma's of documentaires.

Denk bijvoorbeeld aan een interview. De geïnterviewde persoon in beeld is in dit geval de inhoudelijke basis van je video, ook wel je A-roll genoemd.

Daaromheen kun je dan andere beelden laten zien om het verhaal visueel te ondersteunen en de video te verrijken. De beelden die je hiervoor filmt en gebruikt zijn je B-roll shots.

Je film of video verrijken met B-roll

B-roll wordt ook veel ingezet om even uit de talking head situatie van het interview te kunnen ontsnappen. Want het is voor je kijkers fijn om tussendoor naar mooie beelden te kijken. Bijvoorbeeld van de omgeving. Zo wordt je video niet saai en kun je meer op het gevoel van de kijker inspelen: door hem of haar te trakteren op mooie shots.

Dit doen wij ook veel wanneer we een bedrijfsfilm of promotiefilm filmen voor onze klant.

Geen harde knippen dankzij B-roll

Soms zit er een harde knip in het interview, bijvoorbeeld doordat er een deel uit het ruwe interview materiaal weg is gehaald.

Door op dat moment een B-roll shot te laten zien, heeft de kijker niets door.

Voor een video editor is het dus fijn om voldoende B-roll te hebben zodat deze scènes kan bouwen en altijd ergens naar toe kan knippen vanuit het interview.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen

Time-lapse Stop-motion 360 graden video Super slow motion Fast motion Vogelperspectief Over the shoulder shot Point of view Establishing shot Luistershot Tegenshot Long take Extreme long shot Tracking shot Crane shot Pan effect Tilt effect Close-up Extreme close-up Lens flare Bokeh effect Diafragma Depth of field Hand-held BeeldstabilisatieAutofocus WitbalansB-roll Ensceneren Green screenENG Draaidag Freelance cameraman Gaffer Focus puller Videograaf

Of download onze gratis PDF met 250 videoproductie begrippen ->

B-roll shots van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Blog

In onze blogs geven we gratis en voor niks onze kennis en skills weg. Zodat je met eigen ogen kunt zien wat er allemaal mogelijk is.

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!