Deze 10 video's zijn onmisbaar in de zorg

Sta je op het punt om de kracht van video te ontdekken voor je organisatie? Of ben je al een fervent gebruiker ervan en zoek je naar nieuwe inzichten om je aanpak te verfijnen? Wat je situatie ook is, dit uitgebreide artikel zal je begeleiden door de mogelijkheden van videocontent specifiek afgestemd op de behoeften van de zorgsector.

Als videoproductiebedrijf maakten wij in de afgelopen jaren enorm veel video's voor zorgaanbieders.

Van ziekenhuizen, woonzorglocaties, productontwikkelaars tot zorgpraktijken. Onbewust, want het was nooit een doel op zichzelf, hebben we ons gespecialiseerd in videoproductie voor zorgverlening.

Inmiddels zijn we bekend met allerlei type video formats binnen de zorg en dat bracht mij op het idee een artikel te schrijven waarin we tien video's delen die je kunt maken als zorgaanbieder om jouw doelgroep of eigen personeel te voorzien van waardevolle informatie.

Videocontent met een menselijke kant

De zorg is een mooie branche om video's voor te maken, want het heeft een zeer menselijke kant. Video's in de zorgsector doen meer dan informatie overbrengen; ze raken het hart van menselijke ervaringen. Ze stellen ons in staat de kwaliteit van de zorg zichtbaar te verbeteren en veranderen de manier waarop we verhalen vertellen over gezondheid en welzijn.

Als zorgaanbieder wil je ongetwijfeld bijdragen aan de kwaliteit van zorg, je wilt je doelgroep zo goed mogelijk informeren en optimaal helpen met hun zorgvraag.

Een cliënt zit vooraf meestal met een hoop vragen, zeker wanneer ze een behandeling moeten ondergaan of als ze voor het eerst met een nieuwe locatie of afdeling in aanraking komten. Denk aan de (tijdelijke) verhuizing naar een zorglocatie.

Veel zorg speelt zich af achter gesloten deuren. Voor een zorgprofessional is dat een vertrouwde omgeving, want je bent er dagelijks bezig. Maar voor je cliënt is het vaak 1 groot vraagteken en iets wat misschien in zekere zin "eng" is.

Het maken en inzetten van video biedt dan als geen ander medium de mogelijkheid om veel angsten en vragen weg te nemen. Simpelweg omdat je kunt laten zien en kunt uitleggen wat er zich achter die gesloten deuren plaatsvindt. Video kan een stuk behulpzamer en transparanter zijn dan het bekende uitlegfoldertje.

Denk aan het laten zien van een locatie of behandeling, het op camera vertellen over een werkwijze, of cliënten aan het woord laten over hun ervaring.

Video maakt de zorg die je aanbiedt een stuk duidelijker en neemt vragen weg. Niet alleen voor je cliënten, maar ook voor personeel dat wilt solliciteren of bijvoorbeeld net bij je begonnen is aan hun nieuwe baan.

Dit zijn 10 video's die je als zorgaanbieder zeker moet overwegen.

Inhoudsopgave

1. Informatieve video

Een van de meest waardevolle video's om te maken is een informatieve uitlegvideo waarin je jouw doelgroep informeert over de zorg die je biedt en hoe een bepaald zorgtraject er uit ziet.

Met een informatieve video verlaag je de drempel voor je doelgroep om contact op te nemen. Ook neem je vragen en onduidelijkheden weg, waarmee je miscommunicatie voorkomt. Het werkt ook tijdsbesparend. Vragen die een cliënt kan hebben, zijn wellicht al in de video beantwoordt.

Bekijk hier een informatieve video van de Interne-oncologie afdeling van Erasmus MC:

2. Locatievideo

Laat ik beginnen met de locatievideo. Dit is een video format waarin je een algemene impressie geeft van de locatie. Dat kan puur visueel zijn (show). Of beeld dat wordt ondersteund met een voice-over (show + tell).

Deze video is met name interessant als je je doelgroep een beter beeld wilt geven van jullie zorglocatie. Denk aan de kinderopvang, de afdeling op een ziekenhuis of een woonzorglocatie. Zoals deze locatievideo die we maakten voor De Zorgcirkel.

Bekijk hier de hele case:

Waarom een locatievideo?

Een locatievideo kan deels worden ingezet worden als vervanger voor fysieke rondleidingen. Als je kijker op basis van de video geintresseerd is, kunnen ze een rondleiding aanvragen. Als de kijker op basis van de video al niet meer geinteresseerd is, dan scheelt dat weer een rondleiding. Op deze manier kun je dus al doelgerichter de juiste cliënten aantrekken. Je doelgroep kan op basis van de video beter filteren of de locatie hun wel of niet aanspreekt. Dit scheelt beide partijen tijd.

Wat kun je laten zien in een locatievideo?

In een locatievideo kun je het complete plaatje van je locatie laten zien. Uiteraard de verschillende afdelingen en faciliteiten die je binnen vindt. Die kun je vanuit verschillende hoeken en standpunten in beeld brengen.

Denk ook aan de details in het interieur: close-ups van accesoires of kunst aan de muur: dit zegt iets over de cultuur en gezelligheid op jouw locatie.

Durf ook activiteiten van mensen in beeld te brengen die zich in die ruimte afspelen. Alleen lege ruimtes in beeld kan namelijk nogal klinisch overkomen als er normaal hard wordt gewerkt of gezellig wordt gewoond.

En tot slot, vergeet niet de nabije omgeving in beeld te brengen. Denk aan de tuin, maar ook aan de omliggende straten of voorzieningen. Of hoe je vanuit het OV bij de locatie komt. De nabije omgeving zegt absoluut ook iets over de locatie.

3. Testimonial video

Een tweede type video waar je doelgroep vaak echt wat aan heeft is de testimonial video of "review video". In zo'n video vertelt een bestaande cliënt over zijn of haar ervaring met jouw organisatie.

Je kunt een testimonial video maken van iemand die succesvol een zorgbehandeling heeft ondergaan, van iemand die met plezier deelneemt aan de dagbesteding of een ouder die haar ervaring deelt over de kinderopvang. Zoals in dit voorbeeld over peuterspeelzalen, gemaakt in opdracht van Gemeente Apeldoorn:

In deze video vertellen twee moeders over hun ervaring met de peuterspeelzaal voor hun dochtertje. De video wordt kort ingeleid door een Pedagogisch Medewerker.

Waarom een testimonial video?

Een goede testimonial video neemt twijfels weg bij je doelgroep en verlaagt de drempel voor je potentiële klant om contact op te nemen . Stel je bent tandarts en je hebt nog ruimte voor nieuwe cliënten. Je zet een testimonial video op je website waarin een van je huidige cliënten vertelt waarom ze graag naar jou toe gaan.

Dat de communicatie fijn is, dat je altijd op je gemak wordt gesteld en dat tot nu toe iedere behandeling goed is gegaan. In de video zie je ook jouw aan het werk en de praktijk van binnen.

Een potentiële cliënt bezoekt vervolgens jouw website, en de website van je concurrent die in dezelfde regio werkzaam is. Op jouw website staat een overtuigende testimonial video en op de website van je concurrent alleen wat tekst. Voor welke tandarts kiest de potentiële klant?

De kans is dankzij de video groter geworden dat ze contact opnemen. Enerzijds omdat ze zich identificeren met het verhaal van de geïnterviewde, anderzijds omdat ze iemand zien en horen vertellen dat ze een goede ervaring hebben met jouw organisatie.

Wat kun je vertellen in een testimonial video?

In een testimonial video kun je jouw cliënt een mix van de volgende vragen laten beantwoorden:

  • Met welk probleem zat jouw cliënt?
  • Hoe heeft jouw bedrijf dat probleem opgelost?
  • Hoe verliep de procedure?
  • Hoe verliep de communicatie?
  • Wat heeft jouw bedrijf de cliënt opgeleverd?
  • Hoe is het leven van jouw cliënt hier beter van geworden?
  • Waarom zou de cliënt jouw organisatie aanbevelen?

4. Persoonlijk ingestoken productvideo

Breng je een nieuw product op de markt, bijvoorbeeld een nieuw medicijn? Dan kun je er ook voor kiezen om het verhaal achter de totstandkoming van het product te vertellen.

Wat waren de drijfveren? Met wiens hulp is het gelukt om het product op de markt te brengen? En wat maakt het nieuwe product uniek?

De onderstaande video is een goed voorbeeld van zo'n persoonlijke productvideo. In deze video vertelt oud-huisarts hoe hij op het idee kwam voor de huidcreme Qinno, en wat deze creme uniek maakt:

5. Persoonlijke verhalen en ervaringen

Je kunt je doelgroep ook aan het woord laten op een andere manier dan een testimonial. Geen video review over jouw zorgverlening, maar een persoonlijk verhaal over wat zij hebben meegemaakt. Hiermee creeer je bewustwording rondom de zorguitdagingen waar jij je als organisatie voor inzet.

Deze video's passen goed bij een online awareness campagne.

Zo maakten we voor Cliëntenbelang Amsterdam, een organisatie die zich ondermeer inzet voor minder validen in regio Amsterdam, een videoserie waarin cliënten vertellen waar zij tegenaan lopen.

Bekijk het persoonlijke verhaal van Amsterdammer Eric:

6. Instructievideo's

Een andere populaire video is de instructievideo. Hier kun je ook goed een serie van maken, en dit zijn video's die je op twee manieren kunt inzetten:

- Instructievideo's waarmee je nieuwe klanten werft, doordat je ze via jouw video vrijblijvend helpt en tips geeft

- Instructievideo's waarmee je huidige klanten helpt en extra service geeft.

Denk aan het laten zien van verschillende fysio-oefeningen, ademhalingstechnieken of video's over hoe je je tanden moet poetsen met een elektrische tandenborstel:

Waarom een (serie) instructievideo('s) maken?

Als zorgaanbieder kun je met zo'n video laten zien dat je verstand hebt van zaken, jij bent de expert en je helpt anderen graag verder. Je doelgroep zal dat waarderen.

7. Interne communicatie

Niet alleen voor externe communicatie en marketingdoeleinden kan video interessant zijn. Ook voor interne communicatie kun je slim gebruik maken van video. Zo maakten we voor Wij zijn JONG, een organisatie die zich inzet voor de ontiwkkeling van kinderen, 3 korte documentaires waarin kantoormedewerkers van Wij zijn JONG langsgaan bij medewerkers van de kinderopvang, om elkaar op die manier beter te leren kennen binnen de organisatie.

In de documentaire gaan ze in gesprek over hun functie en ervaring.

De video's worden intern gedeeld onder alle collega's, wat bijdraagd aan het gevoel van saamhorigheid. Door deze videoserie maak je jouw organisatie persoonlijker en laat je zien dat je waarde hecht aan alle collega's in je team.

  • Videomarketing Wij zijn JONG

    Interviewserie voor Wij zijn JONG

    Wij zijn JONG vroeg ons om video’s te maken voor intern gebruik. Achteraf bleken die ook heel geschikt voor recruitmentdoeleinden. Bekijk de case.

Uiteindelijk zijn kortere snippets uit deze video's ook extern gedeeld in de vorm van wervignsvideo's voor nieuwe medewerkers. Dat brengt mij op het volgende type video voor zorgaanbieders:

8. Recruitment video's

Voor Vivium Zorggroep, een organisatie uit Het Gooi en Asterdam met meerdere vestigingen voor ouderenzorg, maakten we een recruitmentvideo voor de functie Verpleegkundige. Ook deze video is persoonlijk ingestoken door een dagje mee te lopen met verpleegkundige Deborah die werkzaam is bij vestiging Naarderheem. Deborah vertelt over hoe een dag er uit ziet en wat het werken bij Vivium zo leuk maakt:

9. Onboarding video

Heb je succesvol nieuwe collega's geworven met behulp van een recruitment video? Geef ze dan op hun eerste werkdag ook meteen een warm welkom.

Dat kan natuurlijk in het echt, maar aanvullend kun je ook digitaal je nieuwe collega welkom heten via een zogeheten onboarding video: Welkom aan boord!

Ook dit is een video die valt onder interne communicatie video's.

In deze video kun je collega's aan het woord laten komen en de bestaande bedrijfscultuur en manier van werken op een leuke manier toelichten.

In de onboarding video kun je concreet iemand vanuit de directie de nieuwe collega persoonlijk welkom laten heten en wat over de missie en vissie van de organisatie laten vertellen. Of kies er voor om dit door collega's op de werkvloer te laten doen.

Verder kun je standaard huisregels of gebruiken aanbod laten komen en de nieuwe medewerker wegwijs maken. Hoelaat wordt er geluncht? Waar kan de collega terecht voor vragen? Wat zijn de omgangsnormen met cliënten? Dit kun je allemaal toelichten in een welkomstvideo - of serie onboarding video's.

10. Educatieve video's voor collega's of studenten

In een onboarding video kun je nieuwe collega's op een laagdrempelige manier informeren en wegwijs maken. In instructievideo's kun je cliënten uitleggen hoe zij iets zelf kunnen doen. Bijvoorbeeld fysio-oefeningen, of tandenpoetsen.

Een videotype die ik als laatste wil noemen is de (serie )educatieve video('s) voor zorgstudenten.

Dit zijn verdiepende video's die in de vorm van digitaal lesmateriaal kunnen worden geraadpleegd door de studenten. In deze video kun je van alles uitleggen, van medische handelingen tot communicatie richtlijnen. Het voordeel hiervan is dat een video tijdsbesparend kan werken voor zowel de docent en onderwijsinstelling als de student die niet naar een locatie hoeft af te reizen.

Ook kunnen studenten via een video de lesstof makkelijk terugkijken of terug "spoelen" waardoor ze het makkelijker onthouden.

Hieronder een voorbeeld van een educatieve video die we maakten voor pedagogisch studenten van onderwijsinstelling Albeda. In deze video bespreken docenten interactievaardigheden: hoe ga je om met een specifieke situatie in de kinderopvang?

  • Uitlegvideos Albeda

    Serie uitlegvideo's voor Albeda

    Albeda moderniseerde via Pro Motion Film onderwijsmateriaal met inleidende en verdiepende video's over interactievaardigheden. Bekijk hier het resultaat.

Aan de slag met video voor jouw organisatie

Het bovenstaande overzicht gaat alle kanten op:

Van video's over persoonlijke ervaringen, tot trainingsvideo's, recruitment video's en video's voor de interne communicatie.

Van maketingvideo ter promotie van je diensten en producten, tot meer informerende video's voor cliënten. Of informatieve video's waarmee bewustwording of een groter draagvlak kan worden gecreeerd over een wetenschappelijk onderzoek of nieuwe zorgbehandeling.

Ben je geïnspireerd geraakt door een van deze video's en wil je meer informatie over de mogelijkheden om zo'n video binnen jouw organisatie te laten maken? Neem dan contact met ons op. We denken graag mee over de mogelijkheden en kunnen vrijblijvend een prijsindicatie geven.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92