Hoe maak je een goede green screen video?

Wat is eigenlijk een green screen? Een green screen is, zoals de naam al aangeeft, een doodgewoon groen doek.

Je bevestigt het groene doek verticaal tegen een achtergrond, bijvoorbeeld een (lege) muur in je huis en brengt hem tijdens het filmen in beeld.

Een green screen hoeft natuurlijk niet per se een scherm te zijn, het kan ook een bepaalde (verplaatsbare) constructie zijn. Belangrijk is dat het green screen altijd strakgespannen is en dat het het beeld van de camera bij het filmen geheel afdekt.

Hoe duur is een green screen?

Je kunt een green screen gemakkelijk online kopen. Meer dan 100 euro ben je in de meeste gevallen niet kwijt.

Voeg je een constructie toe, dat zal het wat duurder zijn, maar met een constructie kun je je green screen wel waar je wilt verplaatsen.

Er staan ook verschillende nuttige instructievideo's op het internet die uitleggen hoe je zelf een green screen kunt maken. Daarmee zul je nog goedkoper uit zijn dan wanneer je een green screen online aanschaft.

Waarom de kleur groen?

'Waarom kunnen mensen meer tinten groen zien dan tinten in elke andere kleur?' vraagt huurmoordenaar Lorne Malvo in seizoen 1 van hitserie Fargo aan politieagent Gus Grimly.

Het antwoord: 'om roofdieren op te merken die hen vanuit het struikgewas besluipen'.

Niet heel relevant hier, maar wel een leuk bruggetje: als filmer ben jij natuurlijk ook een roofdier, maar dan op jacht naar kijkers. De officiële naam van green screen is 'chroma key screen'.

De reden dat de kleur groen gebruikt wordt, is omdat groen (normaal gesproken) geen pigment is dat voorkomt in of op het menselijk lichaam, met uitzondering dan van geverfd haar of kleding. Een green screen blokkeert het groen, waardoor je er iets anders overheen kunt projecteren.

Ondernemen met een green screen?

Ondernemers kunnen veel baat hebben bij het aanschaffen van een green screen. Waarom dan?

Een green screen stelt je in staat heel eenvoudig video's op te nemen waarbij je op de achtergrond je logo kunt plaatsen. Met een green screen is het relatief eenvoudig om snel een eigen beeldtaal te ontwikkelen.

Bedrijfsvideo's maken kan in alle geuren en kleuren: je kunt je richten tot klanten met productvideo's, maar ook tot je eigen personeel, onder meer aan de hand van eenvoudige en overzichtelijke instructievideo's voor e-learning doeleinden.

Voorbeeld van een green screen video (promo van een online college):

In deze video die wij hebben gemaakt, zie je in de backdrop achtergrond (de grafische layer) telkens andere beelden voorbij komen. De oorspronkelijke achtergrond is niets meer dan een green screen, maar in de videomontage hebben we de video een herkenbare huisstijl en grafische aankleding gegeven.

Voordeel van green screen

Je kunt, zoals gezegd, op snelle en effectieve wijze een hele serie (marketing)video's schieten, die qua vormgeving (beeldtaal) sterk op elkaar lijken.

Je hoeft hiervoor niet op locatie te zijn, het kan gewoon vanuit de studio.

Als je van een autocue gebruik maakt met vooropgezette teksten, dan is het opnemen van video's helemaal een fluitje van een cent. Je hoeft meestal geen opnamedag in te plannen of een filmcrew in te huren. Je verdient je investering snel terug door de efficiëntie die je aan de dag kunt leggen: je produceert video's die lang mee zullen gaan.

Zo monteerden we van het bovenstaande online college ook meerdere promo oproepjes waarin ondernemers worden aangespoord om zich in te schrijven.

Deze oproepjes werden in een green screen studio met autocue ingesproken en in een uur tijd hadden we er 10 stuks op staan:

Op deze manier kun je dus heel voordelig meerdere video's maken.

Let dan wel op de volgende zaken:

Het scherm en de belichting

  • Harde schaduwen op groen doek zijn een dooddoener.
  • Gebruik een strak en massief groen scherm, geen zachte stof of een gordijn.
  • Zorg dat het scherm groot genoeg is: laat je niet beperken tot close-up shots. 2 bij 2 meter is doorgaans echt te klein. Kies liever voor een hele mand van meer dan 5 bij 3 meter.

Let op de achtergrond

Het 'weg keyen' (transparant maken) van de achtergrond kan bijvoorbeeld ook met een blauwe achtergrond.

Groen en blauw worden het meest gebruik omdat deze het verst van de kleur van de huid afliggen. Je kunt elke willekeurige kleur gebruiken, zolang die kleur maar niet terugkomt in je onderwerp.

Uitstekend haar is een probleem, omdat dit niet gemakkelijk is weg te 'keyen'. Een vrouw of man met lang haar kan het best het haar opsteken of het tenminste glad strijken. Het is veel werk dat voorkomen had kunnen worden.

Een ideale achtergrond

  • Zoom je in op de persoon die voor het green screen staat (van wijdshot naar close-up), laat dan ook de achtergrond mee inzoomen. Waarom? Anders lijkt het net alsof de persoon plotseling van plaats verandert.
  • Zorg voor dynamische achtergronden die visuele ondersteuning bieden aan het verhaal.
  • Maak het ook niet te druk: dat zorgt voor afleiding. Kies bijvoorbeeld per onderwerp of scène voor een andere achtergrond, zoals je bij een PowerPoint presentatie per slide zou doen.
  • Zorg ervoor dat de persoon of personen op de voorgrond de informatie die op het green screen geprojecteerd wordt niet blokkeren.

Het fotograferen of filmen van je model

Waar moet je op letten?

  • Bewaar voldoende afstand tussen je achtergrond en het onderwerp (minstens twee meter). Voldoende afstand bewaren helpt om vouwen en andere oneffenheden weg te laten vallen. Ook is er minder kans op 'colour spil' op het object. Hiermee wordt bedoeld dat kleuren van het scherm reflecteren. Colour spill is vaak zichtbaar op de rug van schouders, de zijkanten armen en benen en - zoals net besproken - door het haar.
  • De beste achtergronden zijn die van papier of dun karton (superegaal en vrij van kreuk).
  • Gebruik flits- of continulicht (zogenaamde 'daglichtlampen') als studioverlichting om schaduwen in de achtergrond te beperken. Je kunt het green screen en het subject het beste met aparte lichtbronnen verlichten. Eén of twee lampen uitsluitend op de achtergrond richten is een goede optie. Er zijn ook apps die je met de belichting kunnen helpen, onder meer Cine Meter (voor iOS0) en Green Screener (iOS + Android).
  • Fotograferen voor green screen kan op dezelfde manier als 'gewoon' fotograferen: je hebt minstens een hoofdlicht + invullicht nodig. Een achterlicht (rim-licht) is eigenlijk een must. Dit licht werpt een licht randje op schouders en haar, waardoor er meer diepte ontstaat tussen het model en de achtergrond. Het model is op die manier geen 'sticker'.
  • Daglicht en flitslampen zorgen voor helderwit licht: dit ziet eruit als neutraal daglicht (vergelijkbaar met licht bij een bewolkte hemel). De kleurtemperatuur zit rond de 5500K. Film je iemand bijvoorbeeld voor het strand? Kies dan voor een geler licht (3200K).
  • Maak gebruik van een klein diafragma en veel scherptediepte. Uitknippen is geen verstandige keuze, omdat de kleuren van onscherpe delen zullen overlopen in de achtergrond. Nogal wiedes misschien, maar laat je model geen kleding dragen die dezelfde kleur heeft als de achtergrond.
Green screen belichting
Softbox gericht op green screen

Belang van de vormgeving

Je fotobewerker plaatst twee beelden over elkaar. Het onderwerp dat voor de green screen achtergrond is gefilmd, wordt over de bovenste laag geplaatst. Je gebruikt software om de groene tint transparant te maken, waardoor de achterliggende laag verschijnt. Je knipt het onderwerp als het ware uit de achtergrond (net als met fotoshop) en plaatst deze voor een andere achtergrond. De achtergrond kan natuurlijk van alles zijn: berg, dal, bos, strand, stad of heelal.

Achtergrond verwijderen met green screen

Deze instructie geldt voor Photoshop en is dus niet van toepassing op green screen video's, dit bespreek ik verderop.

1. Open allereerst de foto. Maak een kopie van de laag (klik op Ctrl-J of Cmd-J op Mac). Je ziet nu twee lagen verschijnen.

2. Klik op 'Selecteren > Kleurbereik' (de optie 'Gelokaliseerde kleurmonsters dient aan te staan).

3. Met behulp van het pipet kun je 'monsterkleuren' in de afbeelding selecteren.

4. Met behulp van 'Selectie' als je weergave-optie krijg je een voorvertoning te zien. Witte vlakken zijn standaard geselecteerde pixels, grijze vlakken zijn gedeeltelijk geselecteerd en zwarte vlakken niet-geselecteerd.

5. Wijzig kleurbereik met de schuifregelaar van Overeenkomst (Fuzziness), of voer zelf een waarde in. Met behulp van de instelling bij Overeenkomst kun je bepalen wat het kleurbereik is. Je kunt het aantal grijze gebieden (gedeeltelijk geselecteerde pixels) verhogen of verlagen.

6. Klik op de meest linkse pipet en vervolgens op een stuk van de nu grijswitte achtergrond. Klik nu op de middelste plus-pipet en lik op de rest van de grijswitte achtergrond (alles moet geselecteerd zijn). Je bent nu kleuren aan het toevoegen aan je selecte. Het min-pipet haalt kleuren weg uit de selectie.

7. De achtergrond zal helemaal wit worden. Klik nu op 'Ok'. De achtergrond is nu geselecteerd.

8. Met behulp van Delete of Backspace wordt de achtergrond verwijderd (transparant). Klik wel het oogje weg voor de achtergrond laag om deze te verbergen.

9. Voeg een Vector Mask toe als je bij het inzoomen toch nog ergens een dunne groene lijn aantreft (bijvoorbeeld bij het gezicht of haren). Klik op 'Select > Refine Mask' en dan 'Shift Edge'.

10. Sla de foto op als .PNG bestand om de transparante achtergrond te bewaren.

11. Voor het samenvoegen open je zowel de transparante achtergrond van het model, plus een foto met een geschikte achtergrond waarvoor je het model wilt plaatsen.

12. Selecteer de foto met het portret. Selecteer alles met de Ctrl-A knop en plak in de foto met de geschikte achtergrond door middel met Ctrl-V.

13. Kies tot slot Ctrl-T (of 'Bewerken' > 'Vrije Transformatie') om de portretfoto de juiste afmetingen te geven. Hou shift ingedrukt om de verhouding te bewaren. Je kunt de selectie verplaatsen door hem te slepen. Als alles op zijn plek staat, dubbelklik je.

Kosten van een professionele green screen video?

Hoe duur een green screen video gaat zijn, is afhankelijk van enkele factoren:

  • Studiohuur: dit is weer afhankelijk van onder meer studiogrootte, de grootte van de crew, het materiaal dat gebruikt wordt en de verschillende faciliteiten (ook catering telt mee).
  • Welke beelden je op de achtergrond gebruikt, hoe moeilijk die te creëren zijn, hoeveel verschillende achtergrondbeelden je nodig hebt en hoe lastig nabewerking is.
  • De lengte van het eindproduct.
  • Of de video met één of meerdere camera's is opgenomen.

Op deze videoproductie tarieven pagina vindt je een overzicht van wat een algemene marketingvideo je gaat kosten.

De productiekosten van 1 losse green screen video zal doorgaans relatief duur zijn in verband met het inhuren van de studio en grafische ontwerp van achtergrond elementen. Maar zeker als je fabrieksmatig een reeks van 10 of misschien wel 20 video's op een dag opneemt, dan worden de gemiddelde kosten per video erg aantrekkelijk. De editing zal namelijk weinig tot geen tijd in beslag nemen, zeker bij een herhalend format.

Grootte van studio
Voorbeeld van green screen studio

Videobewerking met green screen

Er zijn genoeg video-editorprogramma's die je helpen met het bewerken van green screen. Je kunt onder meer Wax gebruiken: dit programma helpt je je green screen video te editen en biedt je daarnaast de kans effecten toe te voegen.

Ook kun je VSDC Free Video Editor gebruiken: je hebt vele mogelijkheden tot de bewerking van green screen materiaal en je kunt fraaie effecten toevoegen.

Ook is er VirtualDub: dit is gratis software voor video-editing.

Of gebruik… Filmora Video Editor

Filmora biedt zeer degelijke software om je video achtergrond mee te beperken. Je kunt onder meer het chromakey-effect gebruiken, de motions, schaduw en flip aanpassen. Filmora wordt ook door professionals gebruikt om video's te bewerken waarin green screen is gebruikt.

Filmora Video Editor biedt…

  • Verschillende speciale effecten, onder meer green screen en split screen.
  • Je kunt meer dan 300 verschillende video-effecten toevoegen.
  • Voeg geanimeerde titels toe voor een prachtig eindresultaat.
  • Geavanceerde functies voor Mac-gebruikers, zoals pan en zoom-functies en video stabilisator.

Green screen bewerken met Filmora doe je zo

Allemaal leuk en aardig zul je denken, maar heb je ook een stappenplan? Jazeker:

  • Je begint door op het '+' symbool te klikken om video's naar het programma te importeren. Je kunt er ook voor kiezen de video's direct naar Filmora Video Editor te verslepen (dat is lekker makkelijk en bespaart je bovendien nog een flinke dot tijd).
  • Aan de hand van de 'slepen-en neerzetten' functie kun je video's toevoegen aan je tijdlijn om te bewerken.
  • Gebruik de rechtermuisknop om op de video te klikken. Kies 'Green Screen'. Je kunt nu de achtergrond tussen twee video's wijzigen.
  • Klik op 'Ok' en dan 'Exporteren': je krijgt de Green Screen video nu te zien.

Green screen editen met iMovie

iMovie is ook uitermate geschikt om green screen video's mee te bewerken. Aan de hand van vele hulpmiddelen kun je op eenvoudige wijze je video's bewerken. Bovendien kun je al je producties terugkijken in het iMovie Theater. Aan iMovie zitten helaas wel kosten verbonden.

Overige bewerkingsopties

Er is nog een aantal andere videobewerkingsprogramma's waarmee je green screen video's kunt bewerken (opties te over dus!):

  • Final Cut Pro: deze optie is zeer geavanceerd, maar is wel erg duur (reken op meer dan 300 Amerikaanse dollar).
  • Windows Movie Maker: dit videobewerkingsprogramma is gratis, maar wordt helaas niet meer ondersteund.
  • AVS Video Editor: deze videobewerking ondersteunt vele bestandsformaten, maar kan niet worden gebruikt op de Mac.
  • Sony Vegas Pro: deze professionele software stelt je in staat geavanceerd te bewerken. Ook dit programma is erg duur en niet gebruiken voor Mac.
  • Virtual Dub: dit programma biedt standaard software voor video-editing, maar is wel geheel gratis.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92