Wat is een softbox?

Wat is een softbox?

De softbox is in feite een soort tent die bovenop een studioflitser wordt geplaatst, met als doel het licht te filteren. De softbox heeft een voorkant die bekleed is met een doorzichtig wit zeil. Het licht van de flitser moet zich hier doorheen wurmen en komt op die manier gefilterd naar buiten. De softbox helpt het beeld zachter, of te wel 'natuurlijker' te maken.

Binnen kant van de softbox

De binnenkant van de softbox is vaak afgewerkt met een zilverkleurige bekleding. Deze heeft tot doel het licht van de flitser over de hele oppervlakte te verdelen. Het licht wordt gespreid en is niet langer uitsluitend van één piepkleine bron afkomstig, maar van het hele oppervlak.

Waar wordt een softbox voor gebruikt?

Ben je op zoek naar zachtere tonen licht, dan is het aan te raden een cameraman in te huren die over een softbox beschikt voor de optimale diffusie van licht over het gefilmde object.

Een softbox zorgt voor zachte tonen licht en die zachtere tonen zijn uitermate geschikt voor onder meer het belichten van interieur en mensen (portretfotografie).

De hoek waarin het licht wordt weerkaatst is van veel minder belang als je een softbox gebruikt, dan zonder softbox.

Hittebestendig werken

Een softbox is goed bestand tegen de hoge temperaturen die het gebruikte materiaal kunnen bereiken. De hitte heeft geen directe invloed op het effect van de softbox en tast ook de uiteindelijke belichting van het onderwerp niet aan. Ook dat is een groot voordeel van de softbox.

Softbox varianten

Er zijn onder meer vierkante en ronde modellen op de markt. Deze zorgen ieder voor een net iets andere reflectie binnen de box. Hierdoor ontstaat ook een net iets andere lichtstraal die het onderwerp belicht.

Luxe modellen hebben een constructie met acht of zelfs zestien hoeken voor het ideale verzachtende effect. Ook hebben modellen bij deze luxe modellen vaak een natuurlijkere reflectie in de ogen.

Het is ideaal om een softbox te gebruiken die een oppervlakte heeft die veel groter is dan het onderwerp. Zo wordt het onderwerp door licht 'omsloten'.

Meer gerelateerde begrippen

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92