Wat is een softbox?

Wat is een softbox?

De softbox is in feite een soort tent die bovenop een studioflitser wordt geplaatst, met als doel het licht te filteren. De softbox heeft een voorkant die bekleed is met een doorzichtig wit zeil. Het licht van de flitser moet zich hier doorheen wurmen en komt op die manier gefilterd naar buiten. De softbox helpt het beeld zachter, of te wel 'natuurlijker' te maken.

Binnen kant van de softbox

De binnenkant van de softbox is vaak afgewerkt met een zilverkleurige bekleding. Deze heeft tot doel het licht van de flitser over de hele oppervlakte te verdelen. Het licht wordt gespreid en is niet langer uitsluitend van één piepkleine bron afkomstig, maar van het hele oppervlak.

Waar wordt een softbox voor gebruikt?

Ben je op zoek naar zachtere tonen licht, dan is het aan te raden een cameraman in te huren die over een softbox beschikt voor de optimale diffusie van licht over het gefilmde object.

Een softbox zorgt voor zachte tonen licht en die zachtere tonen zijn uitermate geschikt voor onder meer het belichten van interieur en mensen (portretfotografie).

De hoek waarin het licht wordt weerkaatst is van veel minder belang als je een softbox gebruikt, dan zonder softbox.

Hittebestendig werken

Een softbox is goed bestand tegen de hoge temperaturen die het gebruikte materiaal kunnen bereiken. De hitte heeft geen directe invloed op het effect van de softbox en tast ook de uiteindelijke belichting van het onderwerp niet aan. Ook dat is een groot voordeel van de softbox.

Softbox varianten

Er zijn onder meer vierkante en ronde modellen op de markt. Deze zorgen ieder voor een net iets andere reflectie binnen de box. Hierdoor ontstaat ook een net iets andere lichtstraal die het onderwerp belicht.

Luxe modellen hebben een constructie met acht of zelfs zestien hoeken voor het ideale verzachtende effect. Ook hebben modellen bij deze luxe modellen vaak een natuurlijkere reflectie in de ogen.

Het is ideaal om een softbox te gebruiken die een oppervlakte heeft die veel groter is dan het onderwerp. Zo wordt het onderwerp door licht 'omsloten'.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!