Vastgoedmarketing: de voordelen van vastgoedvideo

Bedrijven die werkzaam zijn in de bouw en vastgoedsector hebben veel profijt van vastgoedmarketing. En al helemaal van goede vastgoedvideocontent. Denk dan niet aan een simpele woningvideo op Funda. Want je kunt veel meer met video en andere beeldcontent zoals fotografie, gifs en graphics om je projecten op de kaart te zetten. Dit geldt voor allerlei partijen zoals projectontwikkelaars, verhuurders, makelaars, (interieur)architecten en bouwbedrijven.

Michael van Batenburg van MvB Motion Pictures

Met filmmaker en vastgoedcontent creator Michael van Batenburg praat ik over zijn ervaring. Welke tips heb je voor vastgoedbedrijven, voor wie is het en hoe pak je dit goed aan?

Voordelen van vastgoedmarketing

Michael, wat zijn de voordelen van vastgoed(video)marketing?

Michael: Je kunt er als bedrijf heel veel tijd mee besparen. Als iemand interesse heeft in een pand, dan hoeft degene niet meer meteen dat pand te bezichtigen.

De persoon in kwestie kan gewoon aangeven: ik heb interesse in een pand. Heb je daar ook content van?

Als projectontwikkelaar of makelaar heb je dan meestal wel foto's. Daarmee geef je enigszins een indruk. Maar als je ook goede video content hebt, dan geef je een veel completer beeld van het object waar ze interesse in hebben.

Tijdsbesparing

Als makelaar kun je daarop het gesprek gelijk veel anders ingaan. Je kunt je lead efficienter benaderen. Soms zegt je potentiƫle huurder of koper dan weleens: ik heb alles al gezien. Doe mij maar meteen stap 2: het opvragen van de kadasterinformatie en prijzen.

Dus je kunt meteen een stap verder gaan. Het is hetzelfde als met 'Werken bij' video's in de recruitment sector. Het eerste stapje kennismaking hoeft vaak helemaal niet meer.

Het bespaart je daarnaast ook nog zo twee uur aan tijd die je anders in een bezichtiging moet steken. Die tijd kun je veel nuttiger besteden.

Meer interesse

Stel iemand zoekt een huis met 'die en die' kenmerken, voor 'dat en dat 'bedrag... 'kun je mij wat toesturen?'

De ene partij levert dan niet een volledig mooi pakket, omdat ze de beeldcontent niet hebben.

Maar er zijn ook partijen die deze content wel hebben. Bij die objecten zullen geinteresseerden veel eerder een bezichtiging inplannen dan bij objecten waarbij alleen een geschreven tekst staat met wat foto's.

Vertrouwen

Als iemand een mooie vastgoedvideo ziet van een bedrijf, willen ze ook sneller doorklikken naar de website en meer van het aanbod zien.

Die ervaring van vastgoedvideo kijken vinden mensen mooi, dat vinden ze leuk. Dan zien die mensen ook dat het bedrijf heeft geinvesteerd om zo'n project naar buiten te brengen. Dat geeft vertrouwen.

De geinteresserde partij krijgt een bepaalde ervaring en dat geeft vertrouwen. Als het object hem of haar aanspreekt, dan zal de persoon eerder contact opnemen met jouw bedrijf dan een bedrijf met verouderde pagina's met weinig content. Want dat geeft in mindere mate een goed beeld van waar de persoon naar op zoek is.

Wat is het verschil tussen foto en video?

Video is reality based

Mensen hebben toch vaak het idee dat een foto wel veel zegt maar niet echt 'reality' based is.

Mensen weten dat zo'n foto met een fish eye of extreme groothoeklens is gefotografeerd. En dat het er in het echt vaak toch anders uit ziet. Met video is het meer reality en transparanter.

Video is ook een goede aanvulling op foto's omdat je beweging en geluid kunt vastleggen. Daardoor ben je in staat om echt een realistische weergave van de werkelijkheid te geven en een verhaal te vertellen.

En je kunt het object ook vanuit andere standpunten in beeld brengen dan met fotografie. Bijvoorbeeld als je met een drone gaat filmen.

Vastgoed project drone video
Woning gefilmd met drone

Meetbaar en van deze tijd

Videocontent is natuurlijk ook gewoon van deze tijd.

Je gebruikt de juiste middelen om je product beter te verkopen. Betere marketing tools. Uiteindelijk kun je daaruit ook beter meten hoeveel mensen op het project geklikt hebben, hoeveel mensen naar de video hebben gekeken. Je kunt veel data uit deze video's halen. Je kunt het meetbaar maken. Hoeveel kliks, welke regio kijkt naar de video? Dit kun je zowel via YouTube als Vimeo meten.

Met die data kun je in de toekomst nog beter targeten en je marketing optimaliseren.

Voor wie is vastgoedmarketing interessant?

Michael: Je noemde het net al aan het begin van het gesprek. Je hebt natuurlijk de huis tuin en keuken makelaars. Voor de particuliere markt.

Daar zie ik alleen toekomst in als het object boven de 7,5 ton is. Anders krijg je de investering er niet uit. Wij richten ons meer tot de zakelijke vastgoedmarkt en hogere segment particuliere markt.

Dan denk ik aan projectontwikkelaars, grote bouwbedrijven, grote makelaars, architecten, vastgoedbeheerders en de overheid.

Video maken van woning
Droomvilla verkopen met video

Meer laten zien dan alleen het project

De overheid is op dit moment best interessant. Er is een groot woning tekort. Dus ze moeten overal gaan bouwen en ook laten zien wat ze aan te bieden hebben. Met video kun je een mooi compleet beeld geven van waar iemand kan gaan wonen in de toekomst. Denk dan ook aan het weergeven van de omgeving en nabijgelegen voorzieningen.

Denk bijvooorbeeld aan kleine 20 seconden filmpjes waarmee je een campagne gaat doen van een nieuw project in Uithoorn. Gecombineerd met CGI's of 3D renders.

Tip: online vastgoedmarketing met elkaar financieren

Bundel je krachten wanneer het aankomt op investeren in online vastgoedmarketing. Want iedereen kan goede content gebruiken.

Projectontwikkelaars: 'Dit project hebben wij ontwikkelt'

Bouwbedrijf: 'Deze materialen hebben wij gebruikt'

Makelaar: 'Dit object kunnen wij verkopen'

Partijen werken vaak samen en hebben allemaal baat bij goede (video)content. Of je nu als projectontwikkelaar, architect of makelaar betrokken bent bij het project.

Kijk dus ook of je met elkaar een budget kunt vrijmaken om te investeren in goede online vastgoedmarketing.

Ons videoproductiebedrijf kan bijvoorbeeld makkelijk dezelfde video's in meerdere branding steken, zodat de video's voor allerlei marketingdoeleinden en verschillende organisaties zijn in te zetten. De video's worden vaak iets anders gemonteerd en krijgen een andere invalshoek en andere call to action.

Online vastgoedmarketing via Pro Motion Film en MVB Productions

Pro Motion Film heeft samen met Michael van Batenburg (MvB Motion Pictures) de krachten gebundeld. Met ons netwerk aan videografen, fotografen en animators kunnen we op een slimme manier een grote hoeveelheid aan vastgoed(video)content aanbieden. In korte tijd kunnen we van bouw tot oplevering tientalen deliverables aanbieden aan onze klant. Met onze opdrachtgevers willen we een langdurige relatie opbouwen waarin wij de online vastgoedmarketing helemaal uit handen kunnen nemen.

Hoe ga je te werk bij het maken van vastgoedvideo?

Contentkalender

Michael: we stellen altijd eerst met de klant een contentkalender op. Dit is eigenlijk de agenda waarin we vastleggen wanneer we gaan filmen en fotograferen. Maar ook wanneer we tijdens het project gefaseerd content opleveren om te kunnen pubiceren.

Als we een contentkalender maken voor een bouwbedrijf of projectontwikkelaar, vragen we vooraf hoelang het project duurt. Duurt het een half jaar, een jaar, twee jaar?

Stel het project duurt 64 weken, dan doen we bijvoorbeeld om de 8 weken een update.

We maken foto's, animaties, video's, gifjes, cinemagraphs. Dan heb je van alles wat en kun je op al je platformen content plaatsen. We filmen de momenten die gaaf zijn om te zien.

Video's van bouwproject
Uitleganimatie over bouw

Hoe ziet een vastgoedvideo er uit?

Dat verschilt per videoproductiebedrijf. Maar als ik naar onze content kijk, dan gebruiken we bepaalde technieken waarmee we een project er echt uit kunnen laten springen.

Technieken

We laten op een zo strak mogelijke manier met mooi beeld goed zien hoe het hele project er uit ziet. Daarvoor gebruiken we allerlei cinematische documentaire technieken.

1. Fly on the wall camerawerk (documentairestijl)

We observeren ter plaatse wat er op de projectlocatie gebeurt en leggen dat zo mooi mogelijk vast.

We laten zien wat er op het project gebeurt, dag of nacht:

2. Interactief met mensen omgaan:

We nemen soms ook interviews af met de betrokkenen. In een mooie beeldcompositie. Dat kan op locatie van het project of gewoon op kantoor.

Bekijk dit voorbeeld van een medewerker die vertelt over modulair bouwen:

3. 1,2 3 methode:

En we passen vaak de 1, 2, 3 methode toe. Je begint in je video dan met een wijdt shot. Waarna je overgaat naar medium en vervolgens naar een close-up. Zo kunnen mensen goed anticiperen op het beeld wat ze gaan zien en daar een goed plaatje van krijgen.

De opening moet strak, goed en sexy zijn. Zodat de kijker meteen verder wilt kijken. Dat kan je bijvoorbeeld met een drone shot of toffe timelapse doen.

Een voorbeeld van de 1,2, 3 methode:

4. Graphics toevoegen

In de montage voegen we ook vaak lichte graphics toe aan het gefilmde beeld. Dat maakt het nog dynamischer en spannender. Hiermee kunnen we ook informatie geven over het project.

Waarom zouden bedrijven bij ons aan moeten kloppen voor vastgoedmarketing?

Michael: Je krijgt de beste prijs-kwaliteit verhouding. Mooi beeld. Goede inhoud. Strakgeschoten. En we komen deadlines na.

En o ja, goede communicatie. Daar hebben projectontwikkelaars ook behoefte aan. Het is fijn om productie van content met een gerust hart uit handen te kunnen geven. Er is altijd goede communicatie met het magenement. Vaak is dat het probleem bij creatievelingen, dat ze communicatief minder ervaring hebben.

Dat zijn wij wel. We zijn goed geschoold en kunnen met elk level van management goed schakelen.

Focus op een contentpakket met deliverables

Wij zijn geen videograaf die voor 500,- een enkel filmpje maakt en dan klaar zijn.

We focussen juist op allerlei deliverables. Je betaalt natuurlijk wel meer. Maar je krijgt tools voor al je marketingdoeleinden online. Met elkaar maken maken we een selectie van de content die we gaan leveren. En uiteindelijk is de prijs per deliverable zeer voordelig, omdat we zoveel maken.

Vastgoed Deliverables

Door fasegebonden video's of opnames te maken kun je jullie project nog beter onder de aandacht brengen.

En dit levert ook nog eens de mooiste video's op. Want zo'n video opgenomen over meerdere draaidagen is heel 'rijk' aan beeld en dus mooi om naar te kijken.

Deze projectvideo's komen zeer professioneel over en versterken je bedrijfsimago aanzienlijk.

We knippen de opnames op in meerdere content deliverables + 1 hoofdfilm. Zo heb je ook nog eens een portie video's voor je marketingdoeleinden.

Video's koppelen aan blogs en landingspagina's

Je kunt de video's slim koppelen aan blog posts. Zo houd je de potentiƫle doelgroep op de hoogte over alle ontwikkelingen. Dit verhoogt de awareness en kans op inschrijvingen.

Dit is helemaal ideaal als je voor het project ook gebruik maakt van een website. Zo is voor het project Landgoed De Panberg speciaal een website gebouwd waarbij de videocontent leading is.

Videocontent kalender
Voorbeeld video's van project

1. Hoofdvideo van het hele project

Website video van 90-120 seconden waarin de hele ontwikkeling van het project in beeld is gebracht.

2. Social videocontent

Korte video van 15 tot 30 seconden. Om mensen via social te triggeren naar je site.

Dit zijn doeltreffende teasers voor Facebook of Instagram. Met de beste en meest sexy beelden.

3. Video voor beurs

Als je op de beurs staat kun je meestal op een monitor je projecten laten zien. Een compilatievideo is hiervoor ideaal. We maken een video waarin beeldcontent wordt vertoond van verschillende projecten.

4. Video voor website header

Een header video met video content van verschillende projecten. Dit maakt je website grafisch en klanten krijgen snel een overview van jullie projecten.

5. Video content voor LED Displays

Je kunt ook lokaal adverteren via LED displays. We maken een video in het juiste formaat.

6. GIF (Instagram stories)

Een korte video GIF die je als content op Instagram kunt delen. In die post vertel je verder hoever het project er al voor staat.

7. Behind the scenes video

Ook leuk om in te zetten als social content: een behind the scenes video. We filmen en interviewen verschillende partijen die met het project aan de gang zijn.

8. Voice-over video met beeld of foto's

Podcast. In deze voice-over video hoor je de audio van een interview. Bijvoorbeeld een projectontwikkelaar die over het project vertelt. Tussendoor zie je beelden van het project.

9. Fotografie

Echt goede foto content. Net even wat mooier en creatiever dan de standaard vastgoedfotograaf.

10. Drone video

Goede drone beelden kunnen niet ontbreken. Wel alleen als het vergunningstechnisch kan en mag (we zijn nogal aan wat regels gebonden om ieders veiligheid te garanderen).

11. Animatie

We gebruiken graag animatie over gefilmd beeld. Hiermee kunnen we facts over het project in beeld brengen.

Hoe reageren klanten op deze video's?

Michael: Ik krijg altijd verschillende reacties, maar wat ik vaker heb gehoord is dat ze het waanzinnig vinden dat ze het pand of object vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken.

Maar ook dat het met video lukt om in korte tijd zoveel informatie te delen. Dat ze het bijzonder vinden dat ze het project nu eindelijk ook op een beeldscherm kunnen zien, en heel blij zijn dat ze zoiets met de hele wereld kunnen delen.

Bekijk ons werk:

Bekijk onze projectfilm met vastgoedvideo's die we eerder hebben gemaakt.

Vastgoed video laten maken door Pro Motion Film / MvB Motion Pictures

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.