We hebben er slapeloze nachten van. Want het zal je maar gebeuren. Een videoproductie failure waardoor de hele opnamedag in de soep loopt. De locatie, mensen in beeld, crew, apparatuur: allemaal voor niets geregeld. Want de opnames kunnen halverwege niet doorgaan, of misschien erger nog, zijn achteraf niet bruikbaar.
De kans dat het je overkomt is klein, maar toch fijn om te weten hoe je dit kunt voorkomen. En waar je dus ALTIJD rekening mee moet houden, voordat je gaat filmen.
Inhoudsopgave
1. De camera stond niet aan
"Het staat erop hoor". Vol overtuiging denk je dat je de takes hebt. Maar dan bij het inladen van de opnames kijk je keer op keer, waar is die ene take nu? Op een ander geheugenkaartje? Nee er is geen ander geheugenkaartje.... het zal toch niet dat..?
Het kan de beste overkomen. Ons ook weleens , maar gelukkig nooit bij een cruciale take: je denkt dat je een fantastisch shot hebt opgenomen, maar dan in de edit blijkt die take er helemaal niet tussen te zitten.
Verklaring?
- Je hebt wel op record gedrukt, maar waarschijnlijk haperde de camera op dat moment, kon deze het signaal niet verwerken, en heeft deze dus geen opnames gemaakt.
- De camera stond al op record stand, toen jij op record drukte, heb je de camera dus juist uitgezet.
2. Het geluid is niet opgenomen
Het kan ook voorkomen dat het beeld wel is opgenomen, maar het geluid niet. Vooral vervelend als het om een interview of presentatie gaat. Want dan is geluid vrij cruciaal.
Blunder: De microfoon stond misschien toch niet aan dan. Dit had je kunnen voorkomen, door met een koptelefoon te luisteren of het geluid wel goed binnenkwam.
Of, het geluid is wel opgenomen, maar van zo'n slechte kwaliteit dat het totaal onbruikbaar is. Of afdoet aan de kwaliteit van je video. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de microfoon te zacht staat, of te ver weg van de geluidsbron.
Een interview zonder geluid is niet bruikbaar. Of je moet een liplezer inhuren en vervolgens alles laten nasynchroniseren. Slecht idee. Conclusie: de opnames zullen opnieuw gefilmd moeten worden.
3. Materiaal per ongeluk verwijderd
Het geheugenkaartje is vol. Gelukkig heb je nog een tweede geheugenkaartje. Maar ook die is vol. Je checkt met je collega: deze is toch al gebackupt? Ja klopt, zegt je collega. OK! Daar gaan we -> "Format media, slot A."
Wacht, kaartje slot A was toch gebackupt?
"Nee, B."
Ai.
Wat een ramp. Je hebt net een halve dag opnames verwijderd. Geen backups. Geen weg meer terug. Alles moet je opnieuw filmen.
Dit kun je voorkomen door een vol geheugenkaartje gelijk uit de camera te verwijderen en gelijk een backup te maken. Liefst een dubbele backup. Voor het geval je te maken krijgt met de volgende videoproductie ramp:
4. Harde schijf gecrasht
Het kan namekijk ook nog eens voorkomen dat je harde schijf kapot gaat, met daarop alle opnames. Vroeger gingen grote vaten met filmrollen weleens verloren in een brand. Beeldmateriaal kan nog steeds van de aardbodem verdwijnen als je hard disk defect raakt of gestolen wordt.
Hoe je deze videoproductie ramp kunt voorkomen?
Je kunt allereerst een hard disk kopen waarop de garantie zit dat wanneer deze kapot gaat, het beeldmateriaal nog valt uit te lezen. Je hebt ook hard disks die op dezelfde schijf een dubbele backup maken.
Het nadeel blijft wel dat, als je zo'n schijf kwijtraakt, je hier niets aan hebt.
Het beste advies is daarom om een backup te maken op twee verschillende schijven en deze schijven ook op twee verschillende plaatsen te bewaren. Zo zal je zo goed als zeker nooit in deze vervelende situatie terecht komen.
5. Halverwege de opnames zonder accu's
Nog zo'n blunder wat leidt tot een regelrechte ramp: je bent de hele dag door aan het filmen en al je accu's zijn op een gegeven moment leeg. Opzich geen probleem, want je hebt wel een accu-oplader mee, toch? Nee, vergeten.
De opnames moeten abrupt onderbroken worden. Je moet eerst naar huis, kantoor of een verhuurbedrijf om een oplader te scoren.
Wat een gedoe! Hier verlies je tijd mee, of erger nog, je moet de opnames naar een andere datum verplaatsen.
Opnametip: Controleer altijd van te voren of er een accu-oplader in je cameratas zit.
6. Geheugenkaartje vol
Een lege accu zonder accu-oplader is vervelend. Een vol geheugenkaartje zonder cardreader ook. Je kunt daardoor geen backup maken van de beelden en je moet eerst handmatig beelden van het kaartje verwijderen, wil je verder kunnen filmen.
Ook dit is te voorkomen door altijd een reserve kaartje mee te nemen of je cameratas te checken op een cardreader en laptop.
Opnametip: Controleer altijd vooraf aan de opnames of je backup schijf of de interne opslag van je laptop nog over genoeg vrije opslagruimte beschikt.
7. Apparatuur kapot
Nog een nachtmerrie: je camera begeeft het, je statief valt uit elkaar of je lens valt kapot op de grond. Het kan de beste overkomen. Hopelijk ben je verzekerd (tip: sluit een goede apparatuurverzekering af), want dan wordt het geen dure grap. Wat minder leuk is, is dat de opnames misschien gestaakt moeten worden. Omdat het jouw enige camera of lens is. Dit kun je vermijden door extra objectieven of zelfs een reserve camerabody mee te nemen.
Ik neem zelf eigenlijk altijd backups mee van mijn spullen voor het geval dat er tijdens de opnames iets mee gebeurt. Het ergste wat tot nu toe is gebeurd is een camera die frontaal uit het statief gleed en op de grond viel. Camera heel, maar mijn (gelukkig verzekerde) Tamron 24-70mm lens helemaal verbogen en total loss. Gelukkig kon ik toen verder filmen met de objectieven die ik verder bij me had en konden we alsnog een goede promotiefilm maken.
8. Druppel op de lens
Ook dit overkomt de beste weleens. Je laadt de opnames in op je computer, bent zover om de beelden te spotten en dan zie je tot je grote schrik in ieder beeld een oneffenheid. Denk aan een druppel water, een vieze vlek, haartje, of ingebouwde ND-filter die nog een kwart voor je sensor zit. Een vlek midden in het beeld betekent vaak dat je beelden onbruikbaar zijn, tenzij je hier mee kunt leven. Een rare vlek aan de zijkant kun je soms nog wegwerken in de edit, door wat in te zoomen.
Deze blunder kun je voorkomen door je lens regelmatig met een doekje schoon te poetsen en op je beeldmonitor altijd goed te controleren of het beeld schoon is.
9. Persoon in beeld heeft een enorme black-out
Soms ligt het niet eens aan de cameracrew of techniek en gaat het juist fout voor de camera. Denk aan de acteur of verteller die de tekst continue vergeet, telkens in de slappe lach schiet en er met z'n hoofd niet bij is. Ook dat kan gebeuren. En dit kan je veel opnametijd kosten. Wij hebben serieus momenten meegemaakt waarbij het drie uur duurde om tien regels tekst uit iemand te krijgen. Hierdoor liep de hele planning uit. Gelukkig hadden we genoeg tijd. Maar op sommige draaidagen is die tijd er niet!
Opnametip: Controleer altijd minstens een dag van te voren nog even of de mensen die in beeld komen hun teksten wel hebben gekregen en geoefend.
10. De locatie was toch niet afgehuurd
Ben je voor je opnames afhankelijk van een specifieke locatie? Denk aan een studio, zaal of bijzonder gebouw? Dan wil je niet dat de beveiliger je begroet met een "Goedemiddag, hebben jullie hier wel toestemming voor aangevraagd?". Vaak heb je toestemming nodig om ergens binnen te kunnen filmen. Dus zorg ervoor dat dit goed is afgestemd met de beheerder van het gebouw. Dit kan je veel tijd en hoofdpijn schelen.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.