Wat is een lens flare?

Lens flare effect

Een lens flare betekent dat het zonlicht of een ander felle lichtbron rechtstreeks de cameralens binnenvalt. Dit geeft één of meerdere vlekken op het beeld.

De meningen over lens flares in beeld zijn verdeeld. Het kan een bewuste keuze zijn om een beeld met lens flare op te nemen, als artistiek element. Zo'n flare maakt je beeld extra uniek.

Een lens flare kan ook onbedoeld zijn of niet wenselijk, omdat het wordt gezien als afleidend. Een matte box of zonnekap op je camera kan dit dan voorkomen.

TIP voor de makers: Mensen houden van buiten zijn, van een zonnetje en lekker weer. Dat geeft energie. Daar worden we vrolijk van. Een lens flare is eigenlijk niet anders dan de natuur die even hallo komt zeggen, het zonnetje dat om de hoek komt kijken. Natuurlijk daglicht is het mooiste licht dat er is. Dus voel je juist niet verplicht om zo'n flare weg te regisseren. Zie zo'n lens flare niet als imperfectie maar juist als iets waar je creatief mee kan spelen, en waarmee je je beeld extra warm kunt maken.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen

Time-lapse Stop-motion 360 graden video Super slow motion Fast motion Vogelperspectief Over the shoulder shot Point of view Establishing shot Luistershot Tegenshot Long take Extreme long shot Tracking shot Crane shot Pan effect Tilt effect Close-up Extreme close-up Lens flare Bokeh effect Diafragma Depth of field Hand-held BeeldstabilisatieAutofocus WitbalansB-roll Ensceneren Green screenENG Draaidag Freelance cameraman Gaffer Focus puller Videograaf

12 tips voor de mooiste opnametechnieken

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Zelluf doen

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel of een gratis webinar. En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Digitale videomarketing trainingenKickstartbundel: 7 e-books

Je wil aan de slag met videomarketing, maar
weet niet waar je moet beginnen? Download de kickstartbundel met 7 e-books en profiteer van 64% korting. Geschreven in heldere taal en voorkennis is niet nodig.

Bekijk Kickstartbundel

Webinar videomarketing

Gratis webinar: Kickstart je videomarketing

Deze gratis webinar is zonder twijfel de
allersnelste manier om je videomarketing te
kickstarten. In een klein uurtje reiken we je de basics aan op een presenteerblaadje. Zodat je dezelfde dag nog aan de slag kunt.

Naar gratis webinar