Wat is een groothoeklens?

Wat is een groothoeklens?

Een groothoeklens wordt getypeerd door een kleine brandpuntafstand, variërend van ongeveer 10-28 millimeter. De kleine brandpuntafstand zorgt voor een grote beeldhoek, wat inhoudt dat je veel tegelijk in beeld kunt brengen.

Een groothoeklens is onder meer geschikt voor het fotograferen van totaalplaatjes: skylines van steden, grote ruimtes, omgevingshots van natuur. Een groothoeklens is minder geschikt als je individuele details in beeld wilt brengen.

Soorten groothoeklenzen

Er zijn verschillende groothoeklenzen. In principe valt een lens tot maximaal 24 millimeter onder deze noemer. Sommige groothoeklenzen hebben een vast brandpunt (primelenzen). Er zijn eveneens groothoeklenzen met een brandpunt dat variabel is (zoomlenzen).

Een primelens is kwalitatief vaak beter, maar heeft als nadeel dat je vaker van lens zult moeten wisselen, of voortdurend met je camera zult moeten bewegen om een nieuw standpunt in te nemen.

Filmen en vloggen

Wil je een cameraman inhuren en is je onderwerp de straat, het landschap, of interieur, dan zit je met een groothoeklens meestal goed.

Ook als je gaat vloggen is een groothoeklens een goede optie. De meeste vloggers maken van zo'n lens gebruik. Als je bijvoorbeeld actieshots toevoegt of je veel buiten bevindt, is het handig ook zoveel mogelijk van je directe omgeving te laten zien.

Hebben groothoeklenzen ook nadelen?

Uiteraard. Kies je voor een groothoeklens, dan ben je minder goed uitgerust om zaken van heel dichtbij te filmen.

Een (te) grote beeldhoek kan bovendien tot vertekeningen leiden. Dit zie je vooral aan de randen, die licht bol trekken. Ook lijkt alles al snel kleiner. Fotografeer je bijvoorbeeld huizen nabij het bos, dan zullen die huizen wat wegvallen tegen de groene achtergrond.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!