Wat is een tilt shift lens?

Betekenis tilt shift lens

De tilt shift lens is een objectief om verticale lijnen mee te corrigeren en scherptediepte mee te bepalen.

Wat zijn tilt shift lenzen?

Tilt shift lenzen zijn speciaal gemaakt voor portret-, landschaps- en architectuurfotografie. Je kan de elementen in de lenzen aanpassen om de scherptediepte te veranderen, evenals het perspectief, waardoor je lijnen die gebogen zijn als het ware recht kunt trekken.

Met de shiftfunctie wordt het verticaal verplaatsen (omlaag of omhoog) van de lens bedoeld. De verplaatsing is tussen de 10 en 12 millimeter. Op deze manier kan je het onderwerp van je foto beter in beeld krijgen, zonder het beeld te hoeven kantelen. Het perspectief wordt niet veranderd.

Je kan je objectief bij een tilt shift lens 90 graden draaien. Zo kan je bijvoorbeeld in de portretstand een verticaal panorama maken of de scherpte op creatieve wijze in beeld brengen.

Wat is de tilt functie?

De tilt functie stelt je in staat het object 6 tot 8.5 graden te kantelen, zowel naar boven als naar beneden, waardoor je de scherptediepte in de foto kunt verschuiven. In de praktijk kan je de illusie geven dat je een miniatuur hebt vastgelegd, in plaats van een gewoon landschap.

De scherptediepte bepalen

Een ingehuurde cameraman kan door het objectief te kantelen, of de lens van boven naar beneden te bewegen, één of meerdere delen in de foto scherpstellen, waardoor andere delen wazig blijven.

Je geeft de illusie dat je naar een miniatuur aan het kijken bent van bijvoorbeeld plastic gebouwtjes, in plaats van echte huizen. Vooral met stadsfotografie levert dit leuke effecten op.

Meer film en video begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Zelluf doen

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel of een gratis webinar. En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Digitale videomarketing trainingenKickstartbundel: 7 e-books

Je wil aan de slag met videomarketing, maar
weet niet waar je moet beginnen? Download de kickstartbundel met 7 e-books en profiteer van 64% korting. Geschreven in heldere taal en voorkennis is niet nodig.

Bekijk Kickstartbundel

Webinar videomarketing

Gratis webinar: Kickstart je videomarketing

Deze gratis webinar is zonder twijfel de
allersnelste manier om je videomarketing te
kickstarten. In een klein uurtje reiken we je de basics aan op een presenteerblaadje. Zodat je dezelfde dag nog aan de slag kunt.

Naar gratis webinar