Wat is een tilt shift lens?

Betekenis tilt shift lens

De tilt shift lens is een objectief om verticale lijnen mee te corrigeren en scherptediepte mee te bepalen.

Wat zijn tilt shift lenzen?

Tilt shift lenzen zijn speciaal gemaakt voor portret-, landschaps- en architectuurfotografie. Je kan de elementen in de lenzen aanpassen om de scherptediepte te veranderen, evenals het perspectief, waardoor je lijnen die gebogen zijn als het ware recht kunt trekken.

Met de shiftfunctie wordt het verticaal verplaatsen (omlaag of omhoog) van de lens bedoeld. De verplaatsing is tussen de 10 en 12 millimeter. Op deze manier kan je het onderwerp van je foto beter in beeld krijgen, zonder het beeld te hoeven kantelen. Het perspectief wordt niet veranderd.

Je kan je objectief bij een tilt shift lens 90 graden draaien. Zo kan je bijvoorbeeld in de portretstand een verticaal panorama maken of de scherpte op creatieve wijze in beeld brengen.

Wat is de tilt functie?

De tilt functie stelt je in staat het object 6 tot 8.5 graden te kantelen, zowel naar boven als naar beneden, waardoor je de scherptediepte in de foto kunt verschuiven. In de praktijk kan je de illusie geven dat je een miniatuur hebt vastgelegd, in plaats van een gewoon landschap.

De scherptediepte bepalen

Een ingehuurde cameraman kan door het objectief te kantelen, of de lens van boven naar beneden te bewegen, één of meerdere delen in de foto scherpstellen, waardoor andere delen wazig blijven.

Je geeft de illusie dat je naar een miniatuur aan het kijken bent van bijvoorbeeld plastic gebouwtjes, in plaats van echte huizen. Vooral met stadsfotografie levert dit leuke effecten op.

Meer film en video begrippen

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring in videoproductie

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €74.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel