Drie voordelen van vierkante video op je social media

Hoe komt het dat vierkante video zo immens populair is? Je ziet steeds meer verschillende video formaten voorbijkomen, waarbij de vierkante video er op social media zoals Facebook, Linkedin, Instagram Stories en Snapchat uitspringt.

Populaire videomakers en vloggers zijn helemaal overgestapt naar vierkante video. Dat is niet zonder reden.

Wat zijn de voordelen van een vierkante video?

16 bij 9 moet plaatsmaken voor mobiele aspect ratio's

Een paar jaar geleden waren we allemaal nog gewend aan 16 bij 9 video.

16 bij 9 beter bekend als breedbeeld, was lange tijd de standaard. YouTube nam dit formaat in 2005 over als mediaspeler. En zo was 16x9 jarenlang online ook de gangbare aspect ratio. Logisch, want video kon op die manier zonder zwarte balken en full screen worden afgespeeld op computer en televisie.

Met de opkomst van smartphones zijn we ook op onze mobiel steeds meer videocontent gaan kijken. Omdat we van nature ons telefoonscherm niet horizontaal vasthouden, zijn we in een verticaal beeldkader naar video gaan kijken. 16 bij 9 video is daarvoor niet ideaal. Dus dat vraagt om nieuwe video afmetingen.

1. Vierkante video ziet er altijd goed uit op mobiele telefoon

Door het stijgende gebruik van mobiele apparaten heeft een vierkante video online veel meer waarde dan een horizontale 16x9 video. Dat komt omdat een vierkante video het beeld van mobiele apparaten veel beter vult. Of je je telefoon nu staand of liggend houdt: een vierkante video staat altijd mooi centraal in beeld.

Omdat er steeds meer mobiel gekeken wordt is dit dus een belangrijk voordeel. Het verhoogt de kijkbaarheid van jouw video.

Bekijk hieronder twee vierkante promo's die wij maakten voor klaten Yakult en nlgroeit. Doordat bij vierkante video het beeld minder breed is dan bij 16x9, zijn de titels ook veel makkelijker te lezen. Je blik en focus hoeft maar naar een kleiner oppervlak uit te gaan.

2. Vierkante video levert veel meer views op dan 16 bij 9

Bedenk je eens hoe een liggend gefilmde video er staand uitziet op een mobiel apparaat. Je hebt dan twee grote zwarte balken boven en onder en een veel te kleine video. Je moet dus eerst je apparaat draaien om iets te kunnen zien. Het zelfde geldt voor een staande verticale video liggend houden.

Vierkante video geeft dit probleem niet. Hoe je je apparaat ook houdt, het past altijd perfect.

Veel mobiele gebruikers houden hun telefoon staand wanneer ze scrollen door een social feed. En als er dan een vierkante video voorbij komt, blijf je onopgemerkt veel makkelijker op de video hangen. De video grijpt gelijk je focus omdat deze netjes je scherm vult.

TIP: Maak je een korte promotiefilm of andere online video? Laat je video-editor zowel een 16 bij 9 versie voor je site als een vierkante variant voor social media monteren.

Besteed je je video content uit? Vraag dan aan het videoproductiebedrijf of zij altijd twee versies kunnen maken. Dit is bij ons een gratis dienst die standaard bij alle montagewerkzaamheden is inbegrepen.

3. Vierkante video's worden vaker gedeeld

Wist je dat 92% van alle mobiele kijkers online video met anderen deelt? (Bron: WordStream) Aangezien een vierkante video op social media meer views oplevert dan een horizontale video, betekent dit dus ook dat een vierkante video meer kans heeft om gedeeld te worden.

Deze voordelen hebben dus allemaal met elkaar te maken:

Vierkante video = makkelijker te bekijken = meer views = vaker gedeeld = meer resultaat

Wij leveren je video in alle formaten

Naast 16:9 en vierkante video zijn er natuurlijk nog veel meer afmetingen mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld cinemascope zijn, ook wel ultra wide screen genoemd. Dit kun je het beste vergelijken met het formaat van een film uit de bioscoop. Zo'n widescreen vorm is bijvoorbeeld perfect voor een video header op je website die je vult met bewegend beeld. Het neemt veel minder ruimte in, maar ziet er fantastisch uit.

Het is dus belangrijk om goed na te denken welk formaat het beste is voor jouw online video. Wil je veel online delen op social media? Dan is vierkant ideaal. Zeker ook als je bedenkt dat social media en mobiel kijken hand in hand gaan. Wil je een mooie video maken die in alle rust op televisie of bijvoorbeeld op YouTube bekeken kan worden? Houd je dan aan 16:9. Heb je hele andere plannen? Denk dan eens aan cinemascope of andere vormen. Alles is mogelijk.

Wil je een video laten maken die in 16 bij 9 en vierkant formaat wordt geleverd?

Vrijblijvend informatie opvragen over Videoproductie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.