Wat is aspect ratio?

Verschillende aspect ratios

Met aspect ratio wordt de beeldverhouding bedoeld van een beeldscherm of audiovisuele productie.

16:9 voorbeeld

Een bekende beeldverhouding is bijvoorbeeld 16:9. De aspect ratio wordt gemeten in breedte en hoogte. In het geval van 16:9 staat 16 voor de breedte en 9 voor de hoogte. Dit is dus een rechthoekig formaat.

De beeldverhouding wordt ook wel aangeduid in pixels. Bij 16:9 is dat voor Full HD video 1920 x 1080 pixels. En bij 4K video 3840 x 2160 pixels.

Aspect ratio van beeldschermen

Beeldschermen en video players hebben een aspect ratio. De meeste computer en televisieschermen hebben een aspect ratio van 16:9.

Aspect ratio van mediaproducties

Audiovisuele producties zoals films, video's en televisieprogramma's worden gemaakt in allerlei verschillende aspect ratio's. Waarbij film vaak in cinemascope formaat (wide screen) in de bioscoop wordt vertoond. Dit heeft een aspect ratio van 2.35:1. Televisieprogramma's zijn bijna altijd 16:9, zodat dit precies overeenkomt met de afmetingen van een standaard televisiescherm.

Bij online video komt 1:1 ook veel voor. Ook wel vierkante video genoemd.

Of verticale video (9:16), hierbij is de hoogte x breedte juist andersom. Zo'n omgekeerde aspect ratio ontstaat doordat mensen hun telefoon 'staand' houden tijdens het filmen.

Zwarte randen

Als deze afwijkende aspect ratio's op een 16:9 beeldscherm worden vertoond, krijg je vaak zwarte randen aan de boven en onderkant, of linker en rechterzijde van het scherm.

Video met juiste aspect ratio

Je kunt de aspect ratio van je video aanpassen in een videomontageprogramma. Dit kun je ook uitbesteden door een professionele video editor in te huren. Zij kunnen de video ook op andere punten optimaliseren.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)