Wat is aspect ratio?

Verschillende aspect ratios

Met aspect ratio wordt de beeldverhouding bedoeld van een beeldscherm of audiovisuele productie.

16:9 voorbeeld

Een bekende beeldverhouding is bijvoorbeeld 16:9. De aspect ratio wordt gemeten in breedte en hoogte. In het geval van 16:9 staat 16 voor de breedte en 9 voor de hoogte. Dit is dus een rechthoekig formaat.

De beeldverhouding wordt ook wel aangeduid in pixels. Bij 16:9 is dat voor Full HD video 1920 x 1080 pixels. En bij 4K video 3840 x 2160 pixels.

Aspect ratio van beeldschermen

Beeldschermen en video players hebben een aspect ratio. De meeste computer en televisieschermen hebben een aspect ratio van 16:9.

Aspect ratio van mediaproducties

Audiovisuele producties zoals films, video's en televisieprogramma's worden gemaakt in allerlei verschillende aspect ratio's. Waarbij film vaak in cinemascope formaat (wide screen) in de bioscoop wordt vertoond. Dit heeft een aspect ratio van 2.35:1. Televisieprogramma's zijn bijna altijd 16:9, zodat dit precies overeenkomt met de afmetingen van een standaard televisiescherm.

Bij online video komt 1:1 ook veel voor. Ook wel vierkante video genoemd.

Of verticale video (9:16), hierbij is de hoogte x breedte juist andersom. Zo'n omgekeerde aspect ratio ontstaat doordat mensen hun telefoon 'staand' houden tijdens het filmen.

Zwarte randen

Als deze afwijkende aspect ratio's op een 16:9 beeldscherm worden vertoond, krijg je vaak zwarte randen aan de boven en onderkant, of linker en rechterzijde van het scherm.

Video met juiste aspect ratio

Je kunt de aspect ratio van je video aanpassen in een videomontageprogramma. Dit kun je ook uitbesteden door een professionele video editor in te huren. Zij kunnen de video ook op andere punten optimaliseren.

Meer gerelateerde videomontage begrippen:

Videomontagesoftware Videobewerking Postproductie Edit suite Proxy editing KeyframeSpotten Decoupage Frame Shot Scène Picture lock Sound design Audionabewerking Rechtenvrije muziek Kleurcorrectie Converteren Aspect ratio BestandsformaatMP4MOVH264 ProRes 422 Exporteren Video export WeTransfer Revisieronde Fade in Fade to white Cross fade Split screen Graphic match Hard cut Wipe Blur effect Contrast Archiefmateriaal Cold open Call to action Motion graphics Logo-animatie Lower third Video watermark Off screen

Of download onze gratis PDF met meer dan 250 must-know videoproductie begrippen ->

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!