Wat is cinemascope?

Cinemascope is een zogenaamd 'wide screen' beeldformaat dat het bekendst is van het witte doek in de bioscoop (vandaar de naam 'cinema').

Cinemascope maakt de horizon nog breder, wat het beeld ontzettend ruimtelijk maakt. Je zult vast zelf wel een keer hebben ervaren dat een beeld in de bioscoop er altijd net iets indrukwekkender uitzien dan thuis op de televisie. Dat heeft naast de grootte van het beeld en de ambiance dus ook met format te maken.

Wat is anamorf breedbeeld?

Cinemascope wordt ook wel 'anamorf breedbeeld' genoemd. Dit is een type breedbeeld formaat waarbij geen horizontale zwarte balken op een medium als DVD verschijnen. Zo kan de hele resolutie optimaal gebruikt worden om het eigenlijke beeld mee in te vullen en dat komt de beeldkwaliteit ten goede. Op een breedbeeld televisie zijn nooit zwarte balken te zien, maar dat kan ook komen omdat ze verborgen zijn. Niet alle breedbeeld is dus anamorf. Anamorf is geen synoniem voor de verhouding 2.35:1 (21.15:9). Ook 16:9 kan anamorf zijn.

Gebruik van compressie

Bij Cinemascope is in de regel sprake van anamorf breedbeeld, waarbij sprake is van compressie tijdens het filmen en decompressie bij de projectie. Hiervoor worden speciale anamorfe projectielenzen gebruikt, waarmee het gecomprimeerde beeld gedecomprimeerd wordt.

Cinemascope in Hollywood

De eerste Hollywood film waarin cinemascope gebruikt werd, was The Robe (1953), gevolgd door de romantische komedie How to Marry a Millionaire - met Marilyn Monroe (vele M's achter elkaar…) - uit hetzelfde jaar. 'Traditioneel' cinemascope wordt niet meer toegepast sinds de Jaren '70, maar beeldratio's van 2.35:1, 2.39:1 en 2.4:1 komen nog altijd vaak voor.

Cinemascope gebruiken?


Cinemascope heeft zo zijn charme, ook in de vorm van een bedrijfsfilm of videoheader voor je website. De beeldverhouding voegt production value aan je video toe, puur doordat onze hersenen het formaat cinemascope direct linken aan Hollywood producties op het grote doek.

Andere beeldformaten die veel voorkomen zijn 16:9, verticaal en vierkant (1:1)

Meer gerelateerde videoproductie begrippen:

Teaser Video impressie Video snippet Showreel video Video background Video header Horizontale video Verticale video16:9 video 4:5 video 9:16 video Cinemascope 4K video Videoboodschap Bedrijfsvlog Video live streaming Online video cursus Webinar E-learning video Podcast video Documentaire Non-fictie Campagne video Videocampagne Klant testimonial Vacature video Onboarding video Wervingsvideo How to video Beursvideo Webshop video Nieuwsbrief video Makelaarsvideo Drone video Gepersonaliseerde video Long form video content Stock video

Cinemascope video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!