Hero, hub en hygiëne content: hoe werkt dat bij video?

Nee, het is geen muzikaal trio dat een kansloze poging onderneemt om het Songfestival te winnen, noch is het de bekende uitroep van de kerstman: Ho-Ho-Ho. De 3 H's staan voor Hero, Hub en Hygiëne. Kort gezegd maken ze deel uit van het opzetten van een succesvolle contentstrategie. Deze strategie wordt onder andere toegepast op YouTube en bij Google.

Wat is Hero content?

Denk je aan Hero, dan denk je aan Batman, Spiderman, Iron Man en zijn soortgenoten (of je denkt aan fruitontbijt), maar niet meteen aan content. Hero content is content die gebruikt worden om naamsbekendheid te generen. Je verspreidt deze content op zogenaamde 'piekmomenten', bijvoorbeeld in de vorm van grote campagnes. Hero content wordt ingezet voor het snel en doeltreffend overbrengen van een boodschap, met als doel een groot bereik te creëren.

Denk je aan Hero, dan denk je aan Batman

Zet voldoende budget opzij

Als je je bedrijf of organisatie op de kaart wil zetten, kan je 1-2 keer per jaar op grote schaal een Hero campagne opzetten. Het wordt een beetje gezien als 'paradepaardje'. Je schuift er een groot budget voor opzij. De content wordt meestal zowel online als offline ingezet, op verschillende kanalen: van de eigen website, tot sociale media, tot commerciële televisie. Meestal wordt er spanning opgebouwd door de Hero promotie van tevoren aan te kondigen, vaak in de vorm van gerelateerde video's. Soms worden bekende YouTubers en influencers ingezet.

Productie van Hero campagnevideo
Bij Hero content wordt flink uitgepakt

Hub content zorgt voor consistentie

Hub content is een tweede vorm van content: deze zet je heel het jaar in en niet alleen op piekmomenten. Het heeft als doel je publiek terug te laten keren naar jouw bedrijf, jouw dienst of product. Hub content wordt aangepast aan de interesses van de doelgroep. De content moet voortdurend blijven verschijnen, niet met intervallen. Door de doelgroep continue te blijven blootstellen aan jouw content, creëer je een soort vaste fan- ofwel klantenbase.

Kerneigenschappen van Hub content

Bij Hub content draait het om consistentie: de klant moet weten wat hij of zij van jou kan verwachten. Bijvoorbeeld met vaste reclameformules, of vaste acties (elke dinsdag korting). Het doel is het creëren van een eigen format en een herkenbare stijl. Even belangrijk is het om een call to action toe te voegen: het is je doel om mensen te motiveren - aan te sporen tot het nemen van een bepaalde actie. Denk aan het kopen van een product, of lid worden, of misschien zoiets simpels als het brengen van een eerste bezoekje aan je pas opgezette website.

Je vindbaarheid vergroten met Hygiëne content

Hygiëne content is maar een rare naam. Deze vorm van content wordt daarom ook wel 'Help content' genoemd. Dit vormt de basis van elke online communicatiestrategie. De content is iedere dag in, dag uit relevant en komt naar boven als je publiek bepaalde zoektermen invoert. Hygiëne content is meestal de eerste vorm van content waarmee je bedrijf met het publiek in contact treedt. De content moet met regelmaat worden geproduceerd. Op de lange termijn leidt dit tot meer bezoekers. Voor het inzetten van deze content geven we enkele tips.

Tips voor Hygiëne content

Meerdere tipjes van de sluier:

 • Zorg altijd voor begrijpelijke Help content. Deze moet zich vooral richten op een specifieke zoekopdracht die vaak voorkomt. Het heeft onder andere te maken met SEO: Search Engine Optimalisation.
 • Om de interesse van je doelgroep te achterhalen, kun je je bijvoorbeeld richten tot Google Trends. Je vergroot je vindbaarheid door in te spelen op trends, maar ook door te kiezen voor zoektermen met een langdurige populariteit.
 • Maak handig gebruik van zogenaamde Meta data, zoals de videotitel, de tags en de beschrijving.
 • Kies voor videotypes die al langere tijd relevant zijn (en dat waarschijnlijk ook nog wel even blijven). Denk aan categorieën als demo's en uitlegvideo's: deze doen het altijd goed.
 • En nog het belangrijkste: maak echt behulpzame videocontent waarmee jouw doelgroep in korte tijd echt een antwoordt krijgt op hun vraag. Deel de video bijvoorbeeld op in meerdere overzichtelijke stappen. Denk aan een kookdemonstratievideo waarin de kok stap voor stap de verschillende kookhandelingen voordoet en toelicht.
Help content
Help content

Verschillen tussen Hero, Hub en Hygiëne (He, Hu, Hy)

Hero content is vooral een soort 'power up', een boost die in korte tijd veel aandacht genereert voor zowel merk en bedrijf. Het heeft als doel het bereik in één klap te vergroten. De content dient op te vallen, aantrekkelijk en leuk te zijn. Als de content echt aanslaat, wordt deze verder verspreid, waardoor veel mensen bekend met je worden.

De kern van Hub content

Hub content heeft als doel gewenning: dit is reclame, content waar de klant of potentiële klant regelmatig mee in contact komt. Hub content zorgt ervoor dat je organisatie of bedrijf relevant blijft en niet wordt ondergesneeuwd door concurrentie. Als je volgens een bekend en vast patroon content verspreidt, laat je mensen zien wat ze van je mogen verwachten. Op die manier kun je ze warm maken voor de volgende content: je schept verwachten en maakt die waar.

De helpende hand van Hygiëne content

Hygiëne of help content is het absolute fundament van contentmarketing. Het is de basis: de benodigde informatie over je merk, je diensten en producten. Hero content heeft met name tot doel nieuwe klanten aantrekken (als het uitwerpen van hengels om 'vette' visjes mee aan de haak te slaan), Hub content probeert klanten vast te houden (het in de houdgreep nemen van de klant) en Hygiëne content heeft tot doel de klant over de streep te trekken. Hygiëne content is ongedwongen: de klant of bezoeker neemt dit op eigen initiatief tot zich en maakt vervolgens zelf het besluit of hij blijft hangen. Aan jou de taak hem te overtuigen.

Wanneer welke content inzetten?

De 3 H's vormen samen een piramide: Hygiëne content is de onderste trede, Hub content de middelste en Hero content de top. Hygiëne content is de basis, Hero content is het crème de la crème.

Gebruik video voor Hero content

Denk je aan video, dan denk je aan vermaak. Vermakelijke content is de beste manier om de kijker of klant aan je te binden. In feite kan Hero content van alles zijn. Bij video zal je snel denken aan een inspirerende high-end brand movie of commercial. Denk er aan dat het doel is het uitwerpen van een metaforische hengel waarmee je nieuw publiek aan de haak slaat.

Hub content: combineer vermaak en informatie

Voor Hub content is een combinatie van informatie en vertier aan te raden. Het bieden van informatie helpt om product-, dienst- of merkkennis bij het publiek te vergroten, waarmee je klanten aan je bindt. Ook vermaak leidt tot een vergrote merkbetrokkenheid. Bij deze vorm van content is het verstandig ook tekst aan te bieden, die de klant op eigen tempo tot zich kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan het verspreiden van nieuwsbrieven of infographics met tekst.

Voorbeelden Hub content

Denk aan:

 • Klantreviews en succesverhalen
 • Aankondigingen en updates van evenementen
 • Pop-up stores
 • Kijkjes achter de schermen
Hub content
Hub content

Hygiëne content: informatief en instructief

Hygiëne content is help content. De basis is informeren, al is instrueren (instructies geven) ook belangrijk. Waarom is informatieve content zo waardevol? Simpel: dit is waar mensen het eerst naar op zoek gaan. Zoekmachines als Google worden massaal gebruikt voor het beantwoorden van vragen. Jij kunt de klant een handje helpen door gewenste antwoorden te verschaffen.

Voorbeelden Hygiëne content

Denk aan:

Conclusies rond de 3 H's

De beste marketingstrategieën maken gebruik van zowel Hero, Hub, als Hygiëne (of Help) content. Er is verrassend weinig bekend over de effecten van deze contentvormen, maar zeker is dat ze werken. Vaak vinden marketingstrategieën plaats op basis van aannames. Daarbij spelen onderbuikgevoelens een belangrijke rol. Hou de piramide in gedachten en je vergroot je kansen op het uitvoeren van een succesvolle marketingstrategie aanzienlijk.

Video content marketing uitbesteden

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Marketingspecialist, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben aan een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Testimonial nlgroeit

Samen sterk

Merel Grolleman, KVK

In naam van nlgroeit wil ik de inmiddels 2 jaar durende plezierige en professionele samenwerking met Pro Motion Film benadrukken. Samen hebben wij veel verhalen van ondernemers onder de aandacht gebracht, geheel passend bij de huisstijl en cultuur van nlgroeit. Kortom, wij zijn enorm tevreden.

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.