Interview filmen: wat is het beste camerastandpunt?

Er zijn allerlei manieren om een video interview op te nemen. Wij filmen regelmatig interviews voor onze klanten, hoe we dit aanpakken hangt telkens af van de situatie, bijvoorbeeld het aantal personen, hoeveel camera's we gebruiken en uiteraard de wensen van de klant.

Inhoudsopgave

Dit zijn naar onze mening de vier beste opties:

1. Interview opnemen met één persoon, één camera

De meest simpele manier is om alleen de persoon die wordt geïnterviewd in beeld te brengen. De interviewer staat in dit geval meestal achter de camera en je hoort alleen de vragen die worden gesteld.

Degene die wordt geïnterviewd kijkt naar de interviewer. Dat kan de cameraman zijn of iemand anders. De interviewer staat of zit dicht bij de camera zodat de geïnterviewde niet in de lens kijkt, maar ook niet mijlenver er vandaan.

Hoe aanwezig is de interviewer?

Je kunt interviewen met een handmicrofoon. In de stijl van het journaal. Als je hier voor kiest dan is de interviewer vrij aanwezig. Zo'n handmicrofoon is vooral handig als je snel veel mensen wil interviewen en korte quotes nodig hebt.

Interview filmen tijdens evenement
Hoe film je een interview?

Een rustigere set-up is het gebruik van een draadloze dasspeld microfoon. Die wordt dan op iemands kleding gespeld. Je ziet de microfoon dan niet telkens heen en weer bewegen in beeld. Kies je hiervoor dan blijft de interviewer vaak meer op de achtergrond.

Deze één camera één persoon set-up maakt de interviewvideo heel simpel en rustig. Op beeld gaat de volledige aandacht uit naar degene die wordt geïnterviewd.

In de aftermovie hieronder zie je wat ik bedoel. Hierin worden meerdere ondernemers door ons geïnterviewd:

Een minpunt van dit camerastandpunt is wel dat de video vrij snel eentonig wordt. Vooral als het interview minuten lang duurt wordt continue één persoon wat saai. Daarom heb je eigenlijk wel ondersteunend beeldmateriaal nodig wat je tussendoor kunt laten zien.

2. Interview opnemen met één persoon in beeld en twee camera's

Om een interview meer dynamiek te geven kun je ook een tweede camera neerzetten. In de montage kan er dan geknipt worden tussen twee standpunten. Dit maakt het interview erg filmisch.

Meestal is de eerste camera dan frontaal gepositioneerd en film je met deze een medium of groothoek beeld. De tweede camera is dan van de zijkant van de persoon gepositioneerd en close-up.

In deze video opgenomen voor ondernemersplatform nlgroeit hebben we bijvoorbeeld voor die stijl gekozen:

Camera set-up:

Opnames van een interview voorbeeld
Interview fillmen met twee camera's

3. Interview met twee personen in beeld en één camera

Wil je toch meer interactie in het interview dan kun je ook de interviewer in beeld brengen. Ga dan voor een camera set-up waarbij beide personen tegenover elkaar zitten.

Ook dit kun je heel simpel houden en met één camera opnemen. Doordat je interactie ziet tussen beide personen is het niet snel saai. Voorbeeld:

Interview filmen met twee personen
Eenvoudig interview met 1 camera

Het enige minpunt is wel dat je beide personen van de zijkant naar elkaar toe ziet praten, dus je wordt er als kijker iets minder bij betrokken.

4. Interview met twee personen in beeld en twee camera's

Wil je het echt goed aanpakken dan is er ook de optie om een duo gesprek met twee camera's op te nemen.

Het grote voordeel hiervan is dat je beide personen in close-up kan vastleggen terwijl ze tegen elkaar praten. Dat maakt het echt persoonlijk en zo wordt je als kijker optimaal bij het gesprek betrokken. Je ziet echt hoe ze op elkaar reageren.

Wij zetten de camera's hierbij op zo'n manier neer dat je net het achterhoofd van de ene persoon nog ziet. Zo is het duidelijk dat ze naar elkaar toe praten.

Je hebt dan alleen vaak wel een extra camera-operator nodig zodat beide camera's makkelijk handmatig kunnen worden bijgesteld. In deze video voor Persuade hebben we voor die opzet gekozen:

Dit filmpje is met twee camera's opgenomen. Je krijgt daardoor veel meer het gevoel van interactie.

Camera set-up:

Interview met twee camera's
Voorbeeld interview met 2 camera's en 2 personen

'Derde camera' truc

Als we een camera set-up met twee camera's hebben die beiden voor close-ups worden gebruikt (per persoon één camera), dan mis je eigenlijk nog een derde camera die een totaalbeeld geeft met beide personen. Vaak lossen we dit op door achteraf één van de camera's een totaalbeeld te maken en de gestelde vragen nog eens los op te nemen. In de edit knippen we dit op een organische manier zodat je als kijker niets door hebt.

B-roll opnamen

Het is ook handig om daarnaast wat aanvullend B-roll materiaal op te nemen. Dit zijn beelden die je tussendoor kan laten zien. Bijvoorbeeld van de locatie en omgeving. Dit geeft het interview soms een leuke dynamiek.

Je kunt ook tussendoor beelden laten zien die het verhaal ondersteunen. Bijvoorbeeld zoals in deze video die we hebben opgenomen voor Movies That Matter. Verschillende filmmakers praten over hun favoriete documentaires en we zien tussendoor fragmenten uit deze films:

Unieke stijl

Je kunt ook een originele stijl rondom je interview verzinnen. Bijvoorbeeld een vraaggesprek waarin twee interviewers iemand interviewen.

Creatief interview filmen
Voorbeeld met twee interviewers

Of ga voor simpel en stilistisch. Niet meer dan een stoel in een rustige ruimte. Dit geeft een complete focus op het gesprek.

Interview filmen extra voorbeeld
Interview in minimalistische setting

Cursus interviewen

Beter worden in interviewen met of zonder camera? Download onze digitale e-book cursus Onweerstaanbare interviews maken en leer alle ins en outs over interview technieken, voorbereiden van het interview, filmen van een interview en welke vragen je kunt stellen.

  • Cursus interviewen

    Cursus Interviewen

    Leren interviewen? In de e-book cursus Onweerstaanbare interviews maken, laat ik je zien hoe je goede interviews voorbereidt, afneemt en verwerkt.

    37,-

Interview filmen liever uitbesteden?

Dat kan ook. Bekijk hieronder onze interview showcase met voorbeelden van hoe wij jouw interview in beeld kunnen brengen.

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende video-interviews?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Video-interview door Pro Motion Film

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Testimonial nlgroeit

Samen sterk

Merel Grolleman, KVK

In naam van nlgroeit wil ik de inmiddels 2 jaar durende plezierige en professionele samenwerking met Pro Motion Film benadrukken. Samen hebben wij veel verhalen van ondernemers onder de aandacht gebracht, geheel passend bij de huisstijl en cultuur van nlgroeit. Kortom, wij zijn enorm tevreden.

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!