Interview filmen: wat is het beste camerastandpunt?

Er zijn allerlei manieren om een video interview op te nemen. Wij filmen regelmatig interviews voor onze klanten, hoe we dit aanpakken hangt telkens af van de situatie, bijvoorbeeld het aantal personen, hoeveel camera's we gebruiken en uiteraard de wensen van de klant.

Dit zijn naar onze mening de vier beste opties:

1. Interview opnemen met één persoon, één camera

De meest simpele manier is om alleen de persoon die wordt geïnterviewd in beeld te brengen. De interviewer staat in dit geval meestal achter de camera en je hoort alleen de vragen die worden gesteld.

Degene die wordt geïnterviewd kijkt naar de interviewer. Dat kan de cameraman zijn of iemand anders. De interviewer staat of zit dicht bij de camera zodat de geïnterviewde niet in de lens kijkt, maar ook niet mijlenver er vandaan.

Hoe aanwezig is de interviewer?

Je kunt interviewen met een handmicrofoon. In de stijl van het journaal. Als je hier voor kiest dan is de interviewer vrij aanwezig. Zo'n handmicrofoon is vooral handig als je snel veel mensen wil interviewen en korte quotes nodig hebt.

Een rustigere set-up is het gebruik van een draadloze dasspeld microfoon. Die wordt dan op iemands kleding gespeld. Je ziet de microfoon dan niet telkens heen en weer bewegen in beeld. Kies je hiervoor dan blijft de interviewer vaak meer op de achtergrond.

Deze één camera één persoon set-up maakt de interviewvideo heel simpel en rustig. Op beeld gaat de volledige aandacht uit naar degene die wordt geïnterviewd.

In de aftermovie hieronder zie je wat ik bedoel. Hierin worden meerdere ondernemers door ons geïnterviewd:

Een minpunt van dit camerastandpunt is wel dat de video vrij snel eentonig wordt. Vooral als het interview minuten lang duurt wordt continue één persoon wat saai. Daarom heb je eigenlijk wel ondersteunend beeldmateriaal nodig wat je tussendoor kunt laten zien.

2. Interview opnemen met één persoon in beeld en twee camera's

Om een interview meer dynamiek te geven kun je ook een tweede camera neerzetten. In de montage kan er dan geknipt worden tussen twee standpunten. Dit maakt het interview erg filmisch.

Meestal is de eerste camera dan frontaal gepositioneerd en film je met deze een medium of groothoek beeld. De tweede camera is dan van de zijkant van de persoon gepositioneerd en close-up.

In deze video opgenomen voor ondernemersplatform nlgroeit hebben we bijvoorbeeld voor die stijl gekozen:

Van iedere ondernemer wilden we echt een persoonlijk portret maken. Omdat de vragen ook persoonlijk zijn. Daarom is er voor gekozen om met twee camera's te filmen.

Camera set-up:

3. Interview met twee personen in beeld en één camera

Wil je toch meer interactie in het interview dan kun je ook de interviewer in beeld brengen. Ga dan voor een camera set-up waarbij beide personen tegenover elkaar zitten.

Ook dit kun je heel simpel houden en met één camera opnemen. Doordat je interactie ziet tussen beide personen is het niet snel saai. Voorbeeld:

Het enige minpunt is wel dat je beide personen van de zijkant naar elkaar toe ziet praten, dus je wordt er als kijker iets minder bij betrokken.

4. Interview met twee personen in beeld en twee camera's

Wil je het echt goed aanpakken dan is er ook de optie om een duo gesprek met twee camera's op te nemen.

Het grote voordeel hiervan is dat je beide personen in close-up kan vastleggen terwijl ze tegen elkaar praten. Dat maakt het echt persoonlijk en zo wordt je als kijker optimaal bij het gesprek betrokken. Je ziet echt hoe ze op elkaar reageren.

Wij zetten de camera's hierbij op zo'n manier neer dat je net het achterhoofd van de ene persoon nog ziet. Zo is het duidelijk dat ze naar elkaar toe praten.

Je hebt dan alleen vaak wel een extra camera-operator nodig zodat beide camera's makkelijk handmatig kunnen worden bijgesteld. In deze video voor NDFR hebben we voor die opzet gekozen:

Dit filmpje is met twee camera's opgenomen. Je krijgt daardoor veel meer het gevoel van interactie.

Camera set-up:

'Derde camera' truc

Als we een camera set-up met twee camera's hebben die beiden voor close-ups worden gebruikt (per persoon één camera), dan mis je eigenlijk nog een derde camera die een totaalbeeld geeft met beide personen. Vaak lossen we dit op door achteraf één van de camera's een totaalbeeld te maken en de gestelde vragen nog eens los op te nemen. In de edit knippen we dit op een organische manier zodat je als kijker niets door hebt.

B-roll opnamen

Het is ook handig om daarnaast wat aanvullend B-roll materiaal op te nemen. Dit zijn beelden die je tussendoor kan laten zien. Bijvoorbeeld van de locatie en omgeving. Dit geeft het interview soms een leuke dynamiek.

Je kunt ook tussendoor beelden laten zien die het verhaal ondersteunen. Bijvoorbeeld zoals in deze video die we hebben opgenomen voor Movies That Matter. Verschillende filmmakers praten over hun favoriete documentaires en we zien tussendoor fragmenten uit deze films:

Unieke stijl

Je kunt ook een originele stijl rondom je interview verzinnen. Bijvoorbeeld een vraaggesprek waarin twee interviewers iemand interviewen.

Of ga voor simpel en stilistisch. Een stoel, een rustige ruimte: complete focus op het gesprek. Wij kunnen je helpen met het maken van een uniek video-interview.

Interview laten filmen door Pro Motion Film

Bekijk hieronder onze interview showcase met voorbeelden van hoe wij jouw interview in beeld kunnen brengen.

Is er iets wat bij jouw wensen past? Neem gerust contact op!

Video-interview door Pro Motion Film

Winstgevende videocontent

Download gratis onze whitepaper met dé 12 tips voor succesvolle videocontentmarketing

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

Gratis advies over videocontent?

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!