Wat is 9:16 video?

Met beeldformaat 9:16 wordt een verticale video bedoeld, waarbij 9 centimeters in de breedte in verhouding gelijk staan aan 16 hoogtecentimeters. 18:32 en 36:64 zijn ook volgens het 9:16 formaat. Beeldformaat 9:16 is niet te verwarren met 16:9, dat in principe hetzelfde formaat is, alleen dan een kwartslag gedraaid (horizontaal).

16:9 komt in praktijk veel vaker voor. Bij een staande telefoon zal een 9:16 video het hele beeldscherm invullen.

Exportsettings en alternatieven

Een 9:16 video heeft een exportsetting van 1080 bij 1920. Dit type video is perfect voor het afspelen op je telefoon en doet het uitstekend op sociale mediakanalen als Instagram. Een bekend alternatief van 9:16 is het formaat 4:5, dat eveneens verticaal is een ratio heeft van 1080 bij 1350.

9:16 in een speelfilm?

Wordt het formaat 9:16 weleens gebruikt in een speelfilm? Nou, eigenlijk niet. Tenminste, niet tot Russisch regisseur Timur Bekmambetov besloot een gehele speelfilm, genaamd V2. Escape From Hell in het 9:16 formaat uit te brengen. Sinds mensenheugenis is het witte doek horizontaal en het lijkt een ongeschreven wet alle beelden op die manier te filmen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. V2. Escape From Hell trotseert de status quo en is in 2021 in bioscopen te zien. De film is geschoten met het effect alsof hij volledig met behulp van een telefoon gefilmd is.

Zelf 9:16 hanteren

Ga je een bedrijfsfilm laten maken? Dan kan je ervoor kiezen de film in 9:16 formaat op te laten nemen. Dit formaat is een strategische keuze als je van plan bent vooral met behulp van sociale media te promoten. Indien je vooral op televisieschermen of op websites wilt promoten, is het formaat 9:16 misschien wat minder geschikt. Maar er is natuurlijk niets verboden. Misschien weet je een creatieve draai aan het formaat te geven die je film geheel uniek maakt.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen:

Teaser Video impressie Video snippet Showreel video Video background Video header Horizontale video Verticale video16:9 video 4:5 video 9:16 video Cinemascope 4K video Videoboodschap Bedrijfsvlog Video live streaming Online video cursus Webinar E-learning video Podcast video Documentaire Non-fictie Campagne video Videocampagne Klant testimonial Vacature video Onboarding video Wervingsvideo How to video Beursvideo Webshop video Nieuwsbrief video Makelaarsvideo Drone video Gepersonaliseerde video Long form video content Stock video

9:16 video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel