Wat is 9:16 video?

9:16 video

Met beeldformaat 9:16 wordt een verticale video bedoeld, waarbij 9 centimeters in de breedte in verhouding gelijk staan aan 16 hoogtecentimeters. 18:32 en 36:64 zijn ook volgens het 9:16 formaat. Beeldformaat 9:16 is niet te verwarren met 16:9, dat in principe hetzelfde formaat is, alleen dan een kwartslag gedraaid (horizontaal).

16:9 komt in praktijk veel vaker voor. Bij een staande telefoon zal een 9:16 video het hele beeldscherm invullen.

Exportsettings en alternatieven

Een 9:16 video heeft een exportsetting van 1080 bij 1920. Dit type video is perfect voor het afspelen op je telefoon en doet het uitstekend op sociale mediakanalen als Instagram. Een bekend alternatief van 9:16 is het formaat 4:5, dat eveneens verticaal is een ratio heeft van 1080 bij 1350.

9:16 in een speelfilm?

Wordt het formaat 9:16 weleens gebruikt in een speelfilm? Nou, eigenlijk niet. Tenminste, niet tot Russisch regisseur Timur Bekmambetov besloot een gehele speelfilm, genaamd V2. Escape From Hell in het 9:16 formaat uit te brengen. Sinds mensenheugenis is het witte doek horizontaal en het lijkt een ongeschreven wet alle beelden op die manier te filmen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. V2. Escape From Hell trotseert de status quo en is in 2021 in bioscopen te zien. De film is geschoten met het effect alsof hij volledig met behulp van een telefoon gefilmd is.

Zelf 9:16 hanteren

Ga je een bedrijfsfilm laten maken? Dan kan je ervoor kiezen de film in 9:16 formaat op te laten nemen. Dit formaat is een strategische keuze als je van plan bent vooral met behulp van sociale media te promoten. Indien je vooral op televisieschermen of op websites wilt promoten, is het formaat 9:16 misschien wat minder geschikt. Maar er is natuurlijk niets verboden. Misschien weet je een creatieve draai aan het formaat te geven die je film geheel uniek maakt.

Meer begrippen in deze categorie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%