Wat is horizontale video?

Wat is een horizontale video

Horizontale video is eigenlijk hetzelfde als 16:9, een beeldformaat dat gelijk is aan dat van de meeste televisie en computer beeldschermen.

Ook de YouTube video player heeft dit formaat. Horizontale video krijg je als je je telefoon een kwartslag kantelt en is de tegenhanger van verticale video, wat je krijgt als je je telefoon staand houdt tijdens het filmen.

Horizontale video is nog altijd populair

De reden achter de dominantie van horizontale video ligt in de historische ontwikkeling van film- en televisie-industrieën. Traditioneel werden films en tv-shows geproduceerd in een breedbeeldformaat, een methode die de natuurlijke gezichtsveld van de menselijke ogen nabootst, wat horizontaal breder is dan verticaal. Deze aanpak bood filmmakers de mogelijkheid om rijke, gedetailleerde achtergronden te creëren, de visuele context te verbeteren, en een meer meeslepende ervaring te bieden door gebruik te maken van de perifere visie van de kijker.

Horizontale video en de regel van derden

Bij het vastleggen van beelden in horizontaal formaat kunnen producenten gebruik maken van de 'regel van derden', een bekend concept in de fotografie en cinematografie. Dit houdt in dat een afbeelding mentaal wordt verdeeld in drie delen met behulp van twee denkbeeldige lijnen, waardoor negen gelijke segmenten ontstaan. Belangrijke elementen van de scène worden dan langs deze lijnen of op hun kruispunten geplaatst, resulterend in een esthetisch aangenaam beeld dat visuele balans en interesse wekt.

Horizontale video vs verticale video

In de wereld van reclame en marketing hebben horizontale video's bedrijven geholpen hun producten op een meer cinematische en verhalende manier te presenteren. Autoreclames zijn hier een perfect voorbeeld van: ze tonen vaak voertuigen die zich verplaatsen door uitgestrekte landschappen, iets dat praktisch onmogelijk vast te leggen is met een verticale oriëntatie vanwege de beperkte zijwaartse ruimte.

Echter, met de opkomst van smartphones en social media platforms zoals Instagram, Snapchat en TikTok, wint verticale video (9:16-formaat) aan populariteit, vooral onder de jongere generaties die de neiging hebben media direct op hun mobiele apparaten te consumeren. Dit heeft geleid tot een interessant debat over de verdiensten van verticale versus horizontale video.

Desondanks blijft horizontale video de voorkeur genieten in meer formele, professionele en educatieve omgevingen. Online video cursussen, webinars, en virtuele vergaderingen gebruiken meestal horizontale video, omdat het formaat beter geschikt is voor het presenteren van gedetailleerde informatie, zoals tekst en grafieken, en voor het accommoderen van meerdere sprekers of onderwerpen binnen hetzelfde kader.

Een ander cruciaal aspect is de compatibiliteit van horizontale video met de meeste hedendaagse televisies en monitors. Mensen die videocontent streamen naar hun TV-schermen prefereren de horizontale aspectratio omdat deze naadloos aansluit, zonder de onaantrekkelijke zwarte balken die verschijnen bij het afspelen van verticale video's.

In conclusie, ondanks de veranderende dynamiek van videoproductie en -consumptie, behoudt horizontale video zijn positie als de standaardkeuze voor een breed scala aan toepassingen, van entertainment en film tot marketing en onderwijs. De keuze voor horizontaal of verticaal zal uiteindelijk afhangen van de context van gebruik, het beoogde publiek, en de inhoudelijke eisen van de video zelf. Wat onbetwistbaar blijft, is dat horizontale video, met zijn brede en meeslepende gezichtsveld, een onmiskenbaar vermogen heeft om verhalen te vertellen en ervaringen te delen op een manier die recht doet aan onze visuele perceptie.

Horizontale video van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Meer begrippen in deze categorie

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92