Een verticale video of staande video is een beeldformaat onlosmakelijk verbonden aan filmen met je mobiele telefoon.
Verticale video is een beeldformaat dat niet meer is weg te denken. Dat komt omdat de camera van telefoons de afgelopen jaren steeds beter is geworden en we daardoor steeds meer met hun telefoon zijn gaan filmen.
Je zult een verticale video vaak tegenkomen op Facebook of Instagram.
Wanneer krijg je een verticale video?
Een verticale video krijg je als je je telefoon rechtop houdt tijdens het filmen, dus alsof je aan het bellen bent.
Als je je telefoon omdraait en liggend houdt, dan krijg je een 16 bij 9 formaat, gelijk aan het formaat van een televisiemonitor of de YouTube video player.
Nadeel van verticale video
Staand filmen is niet altijd slim. Bij het afspelen op televisie of YouTube krijg je aan de linker en rechter zijde zwarte randen te zien. Je verliest dus beeld informatie.
Voordeel van verticale video
Het staande formaat is wel ideaal voor mobiele gebruikers, dus als je vanaf je mobiel iets deelt wat op een andere telefoon wordt bekeken. Je krijgt dan gelijk een beeldvullende video te zien en hoeft je telefoon niet te kantelen.
Aangezien mobiel internetgebruik met de dag toeneemt, wordt het staande formaat steeds normaler.
In sommige steden kun je ook verticale videoschermen vinden waarop dit videoformaat wordt afgespeeld. Professionele video's zoals commercials of promotiefilms worden steeds vaker in dit formaat ontwikkeld.
Andere video formaten
Naast verticale video en 16:9 kun je ook kiezen voor een vierkante video. Of een wide screen cinemascope formaat.
-
Horizontaal of verticaal filmen?
Film jij liever horizontaal of verticaal? Los van jouw persoonlijke voorkeur, hoe maak je hierin eigenlijk de beste keuze?