Wat is auteursrecht?

Wat is auteursrecht?

Auteursrecht is een vorm van wettelijke bescherming die auteurs, kunstenaars en andere makers krijgen voor hun originele werken.

Het auteursrecht geeft makers het exclusieve recht om te bepalen hoe hun werk wordt gebruikt en gereproduceerd, zodat ze de financiële vruchten van hun creativiteit kunnen plukken. Het auteursrecht moedigt ook de creativiteit aan door mensen te stimuleren nieuwe werken te maken, wetende dat zij zullen kunnen bepalen hoe die werken worden gebruikt.

Soorten auteursrecht

Er zijn drie hoofdsoorten auteursrecht: literair, artistiek en muzikaal. Literair auteursrecht omvat werken als romans, gedichten en toneelstukken. Artistiek auteursrecht omvat werken zoals schilderijen, beeldhouwwerken en foto's. Auteursrecht op muziek omvat werken zoals liedjes en composities. Auteursrecht kan ook van toepassing zijn op andere vormen van creativiteit, zoals computerprogramma's en databanken.

Auteursrechtelijke bescherming is in de meeste landen automatisch, wat betekent dat makers hun werk niet hoeven te registreren om auteursrechtelijke bescherming te krijgen. Het registreren van je werk kan echter nuttig zijn, omdat het een openbare registratie van je auteursrecht creëert en je kan helpen je rechten af te dwingen als ze geschonden worden.

Het auteursrecht duurt een beperkte tijd, meestal het leven van de maker plus 70 jaar. Na die tijd komt het werk in het publieke domein en kan het vrij gebruikt worden door iedereen.

Hoe werkt auteursrecht bij videoproducties?

Auteursrecht bij videoproducties is iets ingewikkelder. In het algemeen is degene die het werk maakt de auteursrechthebbende. Er kunnen echter meerdere auteursrechthebbenden zijn als verschillende mensen bijdragen aan het werk, zoals de schrijver, regisseur, producent en componist. De duur van de auteursrechtelijke bescherming voor videoproducties verschilt van land tot land.

Meer gerelateerde begrippen:

Callsheet

Shotlist

Draaiboek

Scenario

Synopsis

Quitclaim

Logboek

Story board

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%