Wat is een cliffhanger?

Betekenis cliff hanger

Een cliffhanger is een verhaalvorm die gebruikt wordt om de lezer in spanning te laten en zich af te vragen wat er nu gaat gebeuren.

Het wordt vaak gebruikt in seriële fictie, zoals romans, televisieprogramma's en stripboeken. Cliffhangers kunnen op een aantal manieren worden gecreëerd, bijvoorbeeld door een hoofdstuk of aflevering te laten eindigen op een spannende noot, waarbij een schokkende wending wordt onthuld of de hoofdpersoon in gevaar komt. Ze worden vaak gebruikt om de spanning van een verhaal te verhogen en de lezer betrokken te houden. cliffhangers kunnen ook frustrerend zijn voor lezers, die misschien lang moeten wachten op de volgende aflevering om erachter te komen wat er gebeurt.

Cliffhanger gebruiken voor marketing doeleinden

Cliffhangers worden vaak gebruikt als marketinginstrument om lezers betrokken te houden en hen aan te moedigen het volgende deel van een verhaal te kopen. Dit is te zien bij langlopende televisieprogramma's die elk seizoen eindigen met een cliffhanger, zoals Lost of The Walking Dead. In deze gevallen wordt de cliffhanger gebruikt om belangstelling te wekken en spanning voor het volgende seizoen. Cliffhangers kunnen ook gebruikt worden om andere producten te promoten, zoals boeken, films of videospelletjes. Zo liet het einde van het boek Harry Potter en de Halfbloed Prins de lezers in spanning, waarbij velen zich afvroegen wat er met Harry en zijn vrienden zou gebeuren. Dit leidde tot meer belangstelling voor en verkoop van het volgende boek in de serie.

Cliffhangers kunnen een krachtig marketinginstrument zijn, maar ze moeten spaarzaam gebruikt worden. Als een verhaal vol zit met cliffhangers, kan het frustrerend worden voor lezers en ervoor zorgen dat ze hun interesse verliezen. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen spanning en oplossing, zodat de lezers betrokken blijven zonder het gevoel te hebben dat ze gemanipuleerd worden.

 • Tips script schrijven

  Script schrijven? Zo doe je dat

  Hoe schrijf je een goed script? In deze blog vind je een stappenplan met tips voor het schrijven van een overtuigend script voor je film of video.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)