Wat is een flashback? 

Wat is een flashback

De flashback is een techniek die in zowel film als literatuur wordt toegepast en verwijst naar een moment in het verleden. De hoofdlijn van een verhaal speelt zich af in een bepaald tijdvak. De meeste verhaallijnen zijn chronologisch, maar tijdens een flashback wordt die chronologie even verbroken en duik je terug in het verleden. Dit moment in het verleden wordt in verhalen gebruikt om situaties in het heden te verklaren of er context omheen te plaatsen.

Hoe ziet een flashback eruit?

Meestal heb je het direct door als er sprake is van een flashback. In film wordt nogal eens gebruik gemaakt van speciale visuele technieken om aan te geven dat het inderdaad om een flashback gaat. Soms verschijnen flashbacks in het zwartwit (in een film die verder uit kleur bestaat). Of er wordt juist gebruikt van extra donkere of lichte tinten. Donkere tinten geven aan dat het om een grimmig verleden gaat, terwijl lichte tinten aangeven dat het verleden beter was dan het heden. Denk eens aan een flashback in een film naar een dierbare van één van de personages: in het heden is die persoon overleden, maar in de flashback leegt hij of zij nog. Flashbacks in films hebben vaak ook wazig beeld, meestal naar de randen toe. Dit wazig beeld doet denken aan een droom: iets dat niet echt is, of in ieder geval nu niet meer bestaat. De meest simpele manier om een flashback aan te duiden is door in beeld te zetten: "1 jaar geleden".

Hoe lang is een flashbacks?

Flashbacks zijn vaak kort en krachtig. Ze belichten bepaalde sleutelmomenten in iemands leven of de relatie tussen twee of meer personen. Flashbacks laten bijvoorbeeld ruzies in het verleden zien, die verklaren waarom twee mensen in het heden zo'n grote hekel aan elkaar hebben. Soms zijn flashbacks langer: denk maar eens aan de scènes van Vito Corleone in The Godfather II. In die film wordt het jonge leven van de Godfather en zijn klim naar de macht belicht.

Flashbacks in literatuur

In geschreven werken hebben flashbacks dezelfde functies als in film, alleen heeft de auteur wat minder opties om op natuurlijke wijze aan te geven dat het om een flashback gaat. Je kunt geen zwartwit gebruiken, geen geluid laten wegsterven of andere beeldtechnieken toepassen. Soms wordt er een datum aangegeven, waaraan je kunt afleiden dat dit fragment zich eerder afspeelt dan de huidige tijdlijn. Vaak genoeg kom je er pas geleidelijk achter dat het om een flashback gaat, bijvoorbeeld omdat er mensen in voorkomen waarvan je weet dat ze er in het heden niet meer zijn, of het personage loopt door een huis dat later verroest is.

Flashbacks en drama

Flashbacks zijn een belangrijk middel in literatuur en film om drama toe te voegen. Je kunt het verhaal ook geheel chronologisch vertellen, maar dan is het vaak niet zo spannend meer. Een flashback wordt vaak gebruikt om een lang bewaard mysterie op te lossen (waarom is iets zoals het is, of waarom is iemand zo geworden). Mensen houden van mysterie en hun nieuwsgierigheid verlangt naar antwoorden. Als je alles chronologisch vertelt, is er geen mysterie.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->