Wat is continuity editing?

Betekenis continuity editing

Continuity editing vindt plaats in het montageproces en wordt gedaan door de video editor. Deze persoon is verantwoordelijk voor het creëren van één vloeiend geheel uit meerdere losse clips.

Continuity is het principe waarbij alle losse onderdelen zich onderling op een consistente wijze tot elkaar verwijzen en dat shot naar shot en scene naar scene een logische overgang kennen. Een film vertelt immers een verhaal, net zoals een roman dat doet.

Continuity editing in de praktijk

De video professional houdt zich bezig met de interne logica van het eindproduct en de elementen binnen shots en scènes. Bijvoorbeeld als in het ene shot twee personen worden getoond die met elkaar spreken en naar elkaar toegekeerd staan, kunnen ze in het volgende shot niet ineens met de rug naar elkaar toestaan. In de praktijk zal er een verbindingsshot nodig zijn, dat toont hoe de personen zich omdraaien en met de rug naar elkaar komen te staan.

De kijker staat centraal

Continuity editing helpt de kijker zich thuis te voelen in de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Deze wereld kent, net zoals de echte wereld, verschillende regels en begrenzingen. Die regels moeten consistent zijn (zelfs al zijn ze anders dan op onze aarde), want anders is je film ongeloofwaardig. Ook gaat het om hoe verschillende objecten in shots zich tot elkaar verhouden.

Driedimensionale continuïteit

Dit heeft te maken met hoe personages zich tot elkaar verhouden in afstand en ruimte. In het ene frame kijken personages vaak naar links, in het andere naar rechts. Ook zijn er shots waarbij het ene personage over de schouder van het ene personage wordt gefilmd.

Meer gerelateerde begrippen

Meer video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%