Wat is een flashforward? 

Flashforward betekenis

Een flashforward is het tegenovergestelde van een flashback: in plaats van terug in de tijd te gaan met je verhaallijn, ga je juist een grote sprong vooruit.

De flashforward wordt in de film en literatuur gebruikt om een blik te werpen op de toekomst of een grote sprong in tijd te overbruggen. Meestal bestaat er een groot contrast tussen de situatie nu en de situatie in de toekomst. Met een flashforward keer je vaak niet meer terug naar het heden, zoals dat met een flashback wel is. De toekomstige wereld van de flashforward wordt meestal het nieuwe heden.

De interne flash-forward

Een interne flash-forward is een gebeurtenis die zich binnen het huidige verhaal afspeelt. In een verhaal of film wordt altijd een bepaalde tijdsspanne doorbracht: er verstrijkt tijd, dus het verhaal gaat geleidelijk van A naar B. Als de nieuwe tijdsituatie na de flashforward tussen A en B in ligt, is er sprake van een interne flash-forward. Denk aan een liefdesroman of een romantische film: in situatie A kennen de twee hoofdpersonen elkaar nog niet en in situatie B zijn ze gelukkig getrouwd. Tussen A en B gebeurt een heleboel. Romantiek gaat vaak met pieken en dalen. Om de spanning in het verhaal te verhogen, is een moment van tegenslag noodzakelijk. Bijvoorbeeld: de relatie loopt tijdelijk spaak en de partners wonen apart. Nu kan er een flashforward plaatsvinden naar een situatie in de toekomst waarin de partners nog steeds apart wonen, maar ze voelen dat er iets mist. Er staat iets te gebeuren: ze komen bij elkaar.

De externe flashforward

Een externe flashforward focust zich op wat er buiten de hoofdlijn van het verhaal om gebeurt. Denk bijvoorbeeld eens aan een oorlogsfilm: het verhaal volgt het leven van iemand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alles dat tijdens de oorlog gebeurt is de hoofdlijn van de film. Stel die persoon is een vrijheidsstrijder. Aan het eind van de film wordt de hoofdpersoon ter dood veroordeelt en komt te sterven. Een externe flashforward zou dan bijvoorbeeld naar het heden zijn, waarin we te zien krijgen hoe er een standbeeld voor die persoon wordt opgericht. De vrijheidsstrijder is niet langer een verrader, maar een held.

Iets anders dan een voorspelling

Een flashforward is iets anders dan een voorspelling, omdat een voorspelling een mogelijk beeld van de toekomst geeft, terwijl de flashforward een absoluut beeld geeft van de toekomst. Een voorbeeld is uit de Lord of the Rings film wanneer Galadriel Frodo een beeld van de toekomst van de Shire laat zien - vol dood en verderf - als het hem niet lukt de Ene ring te vernietigen. Maar we weten allemaal dat de ring aan het einde van The Lord of The Rings wél vernietigd is. Dit beeld van de toekomst is een voorspelling, maar geen flash forward.

Techniek van foreshadowing

Foreshadowing is een bekende techniek in films en series. Deze techniek geeft op subtiele manier aan dat er iets staat te gebeuren, zonder dat hier fysiek bewijs voor is. Een auteur die heel goed is in het toepassen van Foreshadowing is George R.R. Martin, wiens literaire boekenreeks A song of Ice and Fire als de immens populaire serie Game of Thrones verfilmd is. Martins boeken staan zo boordevol hints, dat er op het internet tientallen theorieën circuleren over hoe het verhaal zich zal ontwikkelen. Sommige van die theorieën zijn daadwerkelijk uitgekomen, terwijl er ook theorieën zijn die nooit zullen uitkomen. Met foreshadowing prikkel je de verbeelding van kijker of lezer, terwijl je als auteur of regisseur de touwtjes in eigen handen houdt. Je kunt op een later moment bepalen wat je wel of niet uitwerkt.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92