Wat is cross cutting?

Betekenis cross cutting

Cross cutting is een monteerprincipe waarbij twee scènes gelijktijdig plaatsvinden, met als functie een thematische samenhang of een samenhang in tijd en ruimte te creëren. Met behulp van cross cutting vergroot een professionele video editor de spanning door een tegenstelling te creëren.

Cross cutting in een film

Cross cutting heeft verschillende functies: je kunt er tijd mee samenbundelen, door twee of meerdere gebeurtenissen gelijktijdig te tonen, of een tegenstelling in motieven creëren, door twee tegengestelde elementen door elkaar te tonen: bijvoorbeeld een nauw, groezelig steegje bij nacht en overdag. In het ene shot is het steegje bedreigend, in de andere is er niets te vrezen.

Cross cutting in The Godfather

Een prachtig voorbeeld van cross cutting is tijdens de doopscène in de beroemde film The Godfather, als Michael Corleone zijn vredelievende bedoelingen aan de priester verklaart, terwijl de kijker tegelijkertijd beelden te zien krijgt van hoe verschillende geweldsdelicten op zijn aangeven worden uitgevoerd. De scène vormt een tegenstelling tussen goed en kwaad en tussen het imago dat Michael hoopt te handhaven en het ware gezicht dat achter dat imago van geveinsde onschuld schuilgaat.

Het voordeel van crosscutting

Cross cutting verhoogt niet alleen de spanning, het stelt regisseurs ook in staat om op snelle, maar effectieve door scènes te gaan, die anders te veel tijd in het verhaal zouden innemen. Het is een artistiek visueel trucje dat exclusief bestaat voor film. Iets dat in bijvoorbeeld een roman veel moeilijker is om te rechtvaardigen en iets dat in de realiteit niet bestaat. Het is een herinnering aan de kijker dat je naar iets fictiefs aan het kijken bent, omdat wat gebeurt in de werkelijkheid niet zo wordt weergegeven, terwijl je tegelijkertijd dieper het verhaal in wordt gezogen.

Meer film en video begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!