Wat is cross cutting?

Betekenis cross cutting

Cross cutting is een monteerprincipe waarbij twee scènes gelijktijdig plaatsvinden, met als functie een thematische samenhang of een samenhang in tijd en ruimte te creëren. Met behulp van cross cutting vergroot een professionele video editor de spanning door een tegenstelling te creëren.

Cross cutting in een film

Cross cutting heeft verschillende functies: je kunt er tijd mee samenbundelen, door twee of meerdere gebeurtenissen gelijktijdig te tonen, of een tegenstelling in motieven creëren, door twee tegengestelde elementen door elkaar te tonen: bijvoorbeeld een nauw, groezelig steegje bij nacht en overdag. In het ene shot is het steegje bedreigend, in de andere is er niets te vrezen.

Cross cutting in The Godfather

Een prachtig voorbeeld van cross cutting is tijdens de doopscène in de beroemde film The Godfather, als Michael Corleone zijn vredelievende bedoelingen aan de priester verklaart, terwijl de kijker tegelijkertijd beelden te zien krijgt van hoe verschillende geweldsdelicten op zijn aangeven worden uitgevoerd. De scène vormt een tegenstelling tussen goed en kwaad en tussen het imago dat Michael hoopt te handhaven en het ware gezicht dat achter dat imago van geveinsde onschuld schuilgaat.

Het voordeel van crosscutting

Cross cutting verhoogt niet alleen de spanning, het stelt regisseurs ook in staat om op snelle, maar effectieve door scènes te gaan, die anders te veel tijd in het verhaal zouden innemen. Het is een artistiek visueel trucje dat exclusief bestaat voor film. Iets dat in bijvoorbeeld een roman veel moeilijker is om te rechtvaardigen en iets dat in de realiteit niet bestaat. Het is een herinnering aan de kijker dat je naar iets fictiefs aan het kijken bent, omdat wat gebeurt in de werkelijkheid niet zo wordt weergegeven, terwijl je tegelijkertijd dieper het verhaal in wordt gezogen.

Meer gerelateerde begrippen

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%