Wat is een dolly?

Camera op dolly

Een dolly is een verrijdbaar platform op wielen. Deze dolly wordt bijvoorbeeld op een rails geplaatst om opnames te maken terwijl de camera zich verplaatst.

De cameraman staat tijdens het filmen met zijn camera en videostatief op dit platform.

Het voordeel van een dolly is dat je een geregisseerde en constante beweging kunt maken, wat voor een filmisch effect zorgt.

Dolly: meer dan beweging alleen

Het gebruik van een dolly gaat verder dan het simpelweg verplaatsen van de camera. Het is een kunstvorm op zich. Terwijl de camera zich fysiek door de ruimte beweegt, verandert ook het perspectief van de kijker. Voorwerpen op de voorgrond bewegen sneller dan die op de achtergrond, waardoor er een gevoel van diepte ontstaat, bekend als het parallax-effect. Dit effect is bijna onmogelijk na te bootsen met digitale effecten en draagt bij aan de visuele rijkdom van de scène.

Flexibiliteit op de set

Met een dolly op de set hebben filmmakers een ongekende mate van flexibiliteit. De apparatuur kan worden aangepast aan de eisen van de scène, of het nu gaat om een langzame, dramatische beweging of een snelle achtervolging. Verschillende soorten rails, variërend in lengte en flexibiliteit, kunnen worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van de dolly te vergroten, zodat filmmakers niet beperkt zijn tot rechte lijnen en kunnen experimenteren met bochten en gecompliceerde manoeuvres.

Stabiliteit onder alle omstandigheden

Een belangrijk voordeel van het gebruik van een dolly is de stabiliteit van de opname, zelfs op een uitdagend terrein. Waar handheld-opnames vaak last hebben van schokken, biedt een dolly een constant vloeiend shot. Dit is essentieel bij het vastleggen van hoogwaardige video's, vooral in situaties met veel beweging. Door deze stabiliteit kan de cameraman zich ook concentreren op de compositie van de opname, zonder zich zorgen te maken over ongewenste trillingen of bewegingen.

De kracht van storytelling

De dolly is niet zomaar een stuk gereedschap; het is een verhalenverteller. Door de beweging van de camera verandert ook de visuele context, waardoor subtiele emotionele reacties bij het publiek worden opgeroepen. Een dolly-in kan een gevoel van intimiteit creëren, alsof het publiek dichter bij het onderwerp wordt gebracht, terwijl een dolly-out vaak een onthullend effect heeft of een gevoel van isolatie kan scheppen.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%