Wat is een dolly?

Camera op dolly

Een dolly is een verrijdbaar platform op wielen. Deze dolly wordt bijvoorbeeld op een rails geplaatst om opnames te maken terwijl de camera zich verplaatst.

De cameraman staat tijdens het filmen met zijn camera en videostatief op dit platform.

Het voordeel van een dolly is dat je een geregisseerde en constante beweging kunt maken, wat voor een filmisch effect zorgt.

Dolly: meer dan beweging alleen

Het gebruik van een dolly gaat verder dan het simpelweg verplaatsen van de camera. Het is een kunstvorm op zich. Terwijl de camera zich fysiek door de ruimte beweegt, verandert ook het perspectief van de kijker. Voorwerpen op de voorgrond bewegen sneller dan die op de achtergrond, waardoor er een gevoel van diepte ontstaat, bekend als het parallax-effect. Dit effect is bijna onmogelijk na te bootsen met digitale effecten en draagt bij aan de visuele rijkdom van de scène.

Flexibiliteit op de set

Met een dolly op de set hebben filmmakers een ongekende mate van flexibiliteit. De apparatuur kan worden aangepast aan de eisen van de scène, of het nu gaat om een langzame, dramatische beweging of een snelle achtervolging. Verschillende soorten rails, variërend in lengte en flexibiliteit, kunnen worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van de dolly te vergroten, zodat filmmakers niet beperkt zijn tot rechte lijnen en kunnen experimenteren met bochten en gecompliceerde manoeuvres.

Stabiliteit onder alle omstandigheden

Een belangrijk voordeel van het gebruik van een dolly is de stabiliteit van de opname, zelfs op een uitdagend terrein. Waar handheld-opnames vaak last hebben van schokken, biedt een dolly een constant vloeiend shot. Dit is essentieel bij het vastleggen van hoogwaardige video's, vooral in situaties met veel beweging. Door deze stabiliteit kan de cameraman zich ook concentreren op de compositie van de opname, zonder zich zorgen te maken over ongewenste trillingen of bewegingen.

De kracht van storytelling

De dolly is niet zomaar een stuk gereedschap; het is een verhalenverteller. Door de beweging van de camera verandert ook de visuele context, waardoor subtiele emotionele reacties bij het publiek worden opgeroepen. Een dolly-in kan een gevoel van intimiteit creëren, alsof het publiek dichter bij het onderwerp wordt gebracht, terwijl een dolly-out vaak een onthullend effect heeft of een gevoel van isolatie kan scheppen.

Meer gerelateerde begrippen

50 must-know begrippen over film en cinematografie

Maak de mooiste films en video's of boost je kennis met deze 50 must-know begrippen over cinematografie.

Download hier het gratis overzicht met 50 begrippen ->>>

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92