Wat is een monopod?

Monopod

Een monopod is een statief die slecht uit één poot bestaat, in tegenstelling tot een tripod statief dat doorgaans drie poten heeft om zich te stabiliseren. Wat precies de voordelen zijn van deze monopod bespreken we in dit artikel.

Wat is een monopod?

De monopod is simpelweg een statief dat slechts één poot heeft. Aan het ene uiteinde zit een koppeling waar jij jouw camera op vastdraait en aan de onderkant zit een punt die op de grond gestabiliseerd wordt. Soms heeft deze punt een siliconen bescherming die werkt als anti-slip.

De monopod is net zoals een traditioneel statief in te klappen waardoor het makkelijk mee te nemen is. Een goede monopod is daarnaast gemaakt van hoge kwaliteit. Je kan er zeker 20 tot 30 jaar mee doen.

Wat is het voordeel van een monopod?

Waarom zou je een monopod kiezen over een traditioneel statief met meerdere poten?

Het is belangrijk om te benoemen dat er veel verschillende soorten video- en fotografie bestaan. De ene foto- of videograaf heeft meer baat aan de ene accessoire en de ander juist aan een ander. Het doel van een monopod is dus ook voor specifieke doelgroepen gemaakt, maar is in de praktijk handig voor iedereen die zich aangesproken voelt. Met behulp van een monopod heb je altijd een statief bij de hand die licht en compact is.

Ga jij een middag hiken met jouw camera? Dan is het meenemen van een groot statief vaak een te grote klus. De monopod kan je echter altijd wel kwijt in jouw tas.

Doordat het uit slechts één staaf bestaat, is het ook veel sneller op te zetten. Zo mis je nooit meer dat perfecte shot puur omdat je aan het klungelen was met het statief. Vooral voor lange telelenzen is de monopod goed in te zetten. De monopod zorgt dat jouw foto's zo scherp mogelijk worden. Ook wanneer je graag video's maakt, zorgt de monopod voor een goede balans tussen ondersteuning en bewegingsvrijheid.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van de monopod?

Bij het aanschaffen van de monopod is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte, het gewicht en de stabiliteit. Deze factoren hangen daarnaast af van jouw doeleinde. Wil je de monopod meenemen op pad? Dan is lichtgewicht echt een belangrijk punt.

Ondanks dat je op zoek bent naar de lichtste monopod, mag je de stabiliteit en hoogte niet vergeten. Jouw monopod kan enorm licht van gewicht zijn, maar als het door de zwaarte van jouw camera niet stabiel blijft staan, heb je er helaas niet veel aan. Ben jij aan het twijfelen of je een monopod nodig hebt? Over het algemeen worden ze voornamelijk gekocht door fotografen die zich in de macrofotografie, reisfotografie, wildlife- of sportfotografie bevinden.

Hoe wordt een monopod gebruikt?

Je hebt jouw monopod aangeschaft en gaat het voor de eerste keer gebruiken. Met deze tips weet je zeker dat je het beste uit jouw monopod haalt.

Zorg dat je beide benen ongeveer 50 cm uit elkaar houdt. Met jouw handen hou je de monopod stevig vast aan de bovenkant. Zorg echter dat je lichaam zelf relaxed blijft. Hoe rechter en gespannen jij staat, hoe sneller je zorgt voor ongewenste bewegingen of trillingen. Zodra je je handen goed vast hebt staan, zorg je dat je de monopod een beetje de grond ingedrukt. Dit is vooral een figuurlijke term. Je hoeft hem niet werkelijk in de grond vast te zetten, maar het is wel belangrijk dat je zorgt voor drukking die omlaag gaat. Je kan de zijkant van jouw voet ook nog gebruiken voor extra stabilisatie.

Meer gerelateerde begrippen

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92