Wat is een protagonist?

Protagonist

De protagonist is een hoofdrolspeler in een film, boek, voorstelling of tv show. Met andere woorden, een protagonist is vaak een personage die centraal staat in de plot van een verhaal en is vaak een personage waar de kijker een emotionele band mee vormt.

Wat is een protagonist?

De makkelijke vertaling van een protagonist is dat het een hoofdrolspeler is in een film, maar het onderwerp heeft meerdere lagen. De protagonist heeft van nature een vertaling die meer leunt richting de goede kant, een persoon die zich inzet voor een goed doel. De protagonist geeft dus de indicatie dat een hoofdrolspeler altijd een 'goed persoon' is. Soms is het gemakkelijk om vast te stellen wie de hoofdpersoon in een verhaal is. In de realiteit ligt het veel complexer. Wat als de hoofdrolspeler een schurk is?

Denk bijvoorbeeld aan de verfilming van het verhaal achter Ted Bundy. Ondanks dat Ted Bundy de hoofdpersonage van de film is, is het niet een persoon die goede daden heeft gedaan of zich inzet voor het goede. Toch is hij een protagonist. Dat komt omdat de filmmakers zijn rol hebben geschreven op een manier dat de kijker alsnog een emotionele band opbouwt met hem. In plaats van dat je misselijk wordt van de extreme activiteiten die hij verricht, krijg je het gevoel dat hij ook slechts een mens is die zich door het leven probeert te wanen.

Is een protagonist altijd een voorspelbaar personage?

De hoofdrolspeler is het personage in de film waar je het meest te weten over komt. Vaak is het duidelijk wat de hobby's zijn, wat voor karakter deze persoon heeft en wat de ambities zijn. Men denkt daarom vaak dat een protagonist een voorspelbaar personage is. Ze denken te weten wat het personage zou doen of hoe een personage op een specifieke situatie zou reageren.

Als filmmaker is het daarom juist belangrijk om op zoek te gaan naar verrassende elementen in een protagonist. Juist wanneer een kijker dacht de hoofdrolspeler volledig uitgevogeld te hebben op een moment dat deze een enorm onverwachte keuze maakt, zorgt ervoor dat we op het puntje van onze stoel gaan zitten. Het is echter niet zo dat in iedere film een protagonist onvoorspelbaar gedrag toont. Een feel-good movie heeft bijvoorbeeld zijn naam te danken doordat de protagonisten zo voorspelbaar en 'wholesome' zijn.

Kan een protagonist ook een schurk zijn?

Hoewel de hoofdpersoon vaak de held is, is dit echt niet altijd het geval. We zijn tegenwoordig allemaal meer bekend met het succesvolle ANTI-held verhaal. Dit is een verhaallijn waar de protagonist niet voldoet aan de traditionele heroïsche eigenschappen. De protagonist maakt bijvoorbeeld egoïstische keuzes, brengt geliefde in gevaar en lijkt niet een morele code te hebben.

Mensen resoneren goed met deze anti-held verhalen omdat ze iets menselijks hebben. Niemand is immers perfect. Een goed voorbeeld hiervan is Walter White in Breaking Bad. Een familie man die de wereld van de drugshandel induikt en veel foute keuzes maakt.

Kunnen er meerdere protagonisten in een verhaal zijn?

Ondanks dat het altijd mogelijk is om meerdere protagonisten te hebben, komt dit vrij weinig voor. In een film kan het namelijk snel rommelig en vermoeiend worden wanneer kijkers hun aandacht moeten verdelen over twee personages. Het is echter niet onmogelijk. Romeo en Julia is hier een goed voorbeeld voor. In dit verhaal wordt het perspectief van beide personages gedeeld en leer je exact wat beide personages denken en doen.

Meer gerelateerde begrippen:

Callsheet

Shotlist

Draaiboek

Scenario

Synopsis

Quitclaim

Logboek

Story board

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)