Wat is een wipe?

Wat is een wipe?

Een wipe is een beeldovergang waarbij het ene beeld inkomt terwijl het andere beeld er gebruikelijk aan de andere kant van het beeldkader uitvliegt.

Dit levert een speels en dynamisch effect op.

Andere veelgebruikte beeldovergangen zijn de hard cut en cross fade.

Wipe: de dynamische brug tussen scènes

In de wereld van videoproductie en cinematografie is de 'wipe' een opvallende techniek. Deze beeldovergang, waarbij één beeld letterlijk het vorige 'wegveegt', is niet alleen een visueel aantrekkelijke methode maar ook een manier om een verhaal op een vloeiende en begrijpelijke manier te vertellen.

Waarom kiezen voor een wipe?

De keuze voor een wipe heeft diverse voordelen. Het belangrijkste is dat deze overgang helpt om een duidelijke scheiding tussen scènes of ideeën aan te geven zonder de kijker het gevoel te geven dat ze iets missen. Hier zijn enkele situaties waarin een wipe bijzonder effectief is:

 • Serievertellingen: bij het schakelen tussen verschillende verhaallijnen houdt de wipe de kijker geëngageerd en nieuwsgierig, zonder verwarring te zaaien.
 • Actiescènes: de dynamiek van een wipe draagt bij aan het tempo en de opwinding, waardoor de energie behouden blijft.
 • Tijdovergangen: een wipe kan symbolisch werken om een voorbijgaan van tijd aan te geven, vooral effectief in documentaires of biografische films.

De kunst van de wipe in praktijk

Het effectief inzetten van een wipe vereist meer dan alleen het kennen van zijn functie. Hier zijn enkele richtlijnen om deze techniek meester te worden:

 • Richting matters: De richting van de wipe moet overeenkomen met de beweging of de emotie die je in de scène wilt overbrengen. Een horizontale wipe suggereert vaak een geografische verandering, terwijl een verticale wipe kan duiden op een volgende fase of niveau in het verhaal.
 • Snelheid en timing: De duur van een wipe kan de stemming aanzienlijk beïnvloeden. Een snelle wipe verhoogt de energie, terwijl een langzamere, meer bedachtzame wipe een gevoel van anticipatie of reflectie kan opwekken.
 • Wees creatief: Er zijn verschillende soorten wipes, van de eenvoudige rechte lijn tot meer complexe vormen of patronen. Gebruik deze variaties om de toon van je film of project te complimenteren.

Vermijd overgebruik

Belangrijk om op te merken is dat, zoals bij elke techniek, overmatig gebruik van de wipe zijn impact kan verminderen. Het moet strategisch worden ingezet om specifieke overgangen te benadrukken of om consistentie te bieden in de vertelstijl van je film of videoproject.

Conclusie

Een wipe is meer dan alleen een visuele truc; het is een krachtig verhalend hulpmiddel. Wanneer correct gebruikt, kan het een verhaal naadloos vooruit helpen, de kijkervaring verrijken, en fungeren als een creatieve handtekening van de filmmaker. Het behouden van zijn dynamische energie en betekenisvolle inzet zal helpen om je werk te onderscheiden en je publiek te boeien.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Diensten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Testimonial video

Recruitment video

Instructiefilm

Aftermovie

Videocontent

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92