Wat is een jump cut?

Betekenis jump cut

Een jump cut is een effectief middel in de filmtechniek om een sprong in tijd aan te duiden. Het is overgang van één shot op het volgende waarbij schijnbaar een langere tijdsperiode is verstreken.

Een stilistische keuze

Een jump cut mag worden opgevat als een stilistische keuze, waarbij het montageproces als het ware wordt blootgelegd. Sommige regisseurs maken er dankbaar gebruik van, terwijl anderen ervan gruwen. Een jump cut staat haaks op de toepassing van continuity editing, omdat de 'naden' in het verhaal niet worden weggestreken, maar juist worden blootgelegd.

Toepassingen jump cuts

Een jump cut wordt vaak gebruikt in een montage. Ook wordt het toegepast om de spanning te vergroten, nieuwe personages te introduceren en geestelijke toestanden te benadrukken. In interviews voor documentaires zijn jump cuts heel gebruikelijk. Tegenwoordig beleven jump een grote populariteit en worden ze vaak toegepast door video-editors voor YouTube kanalen.

Georges Méliès

Eén van de oudste (en meest bekende gebruikers) van de jump cut is Georges Méliès. In het begin van de twintigste eeuw experimenteerde hij met technieken in het knippen en plakken van shots om de 'magische' kant van film maken aan het publiek te tonen. Hij kon schijnbaar uit het niets voorwerpen en personen op het doek doen verschijnen, door bepaalde shots weg te knippen. Méliès heeft de jump shot tot de 'vader' van alle speciale effecten binnen het filmmakers vak verheven. Het verbreken van de realiteitszin was voor hem juist de doelstelling.

Meer film en videobegrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!