Wat is een jump cut?

Betekenis jump cut

Een jump cut is een effectief middel in de filmtechniek om een sprong in tijd aan te duiden. Het is overgang van één shot op het volgende waarbij schijnbaar een langere tijdsperiode is verstreken.

Een stilistische keuze

Een jump cut mag worden opgevat als een stilistische keuze, waarbij het montageproces als het ware wordt blootgelegd. Sommige regisseurs maken er dankbaar gebruik van, terwijl anderen ervan gruwen. Een jump cut staat haaks op de toepassing van continuity editing, omdat de 'naden' in het verhaal niet worden weggestreken, maar juist worden blootgelegd.

Toepassingen jump cuts

Een jump cut wordt vaak gebruikt in een montage. Ook wordt het toegepast om de spanning te vergroten, nieuwe personages te introduceren en geestelijke toestanden te benadrukken. In interviews voor documentaires zijn jump cuts heel gebruikelijk. Tegenwoordig beleven jump een grote populariteit en worden ze vaak toegepast door video-editors voor YouTube kanalen.

Georges Méliès

Eén van de oudste (en meest bekende gebruikers) van de jump cut is Georges Méliès. In het begin van de twintigste eeuw experimenteerde hij met technieken in het knippen en plakken van shots om de 'magische' kant van film maken aan het publiek te tonen. Hij kon schijnbaar uit het niets voorwerpen en personen op het doek doen verschijnen, door bepaalde shots weg te knippen. Méliès heeft de jump shot tot de 'vader' van alle speciale effecten binnen het filmmakers vak verheven. Het verbreken van de realiteitszin was voor hem juist de doelstelling.

Meer gerelateerde begrippen

Meer film en videobegrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%