Wat is foley sound?

Wat is foley sound?

Foley sound is een unieke methode voor het toevoegen van soundeffecten die gebruik maakt van alledaagse geluiden. De geluiden worden gemaakt door zogenaamde 'Foley artists' in opnamestudio's of buitenomgeving gedurende de postproductie (oftewel: de nabewerking van de film).

Verschil met field recording

Met field recording worden de geluiden genoemd die tijdens het filmen zelf zijn ontstaan. Ze zijn onderdeel van de oorspronkelijke takes. Foley sounds zijn geen onderdeel van de takes, maar worden later over de takes geplakt door de video-editor in speciale audio-lagen. De foley sounds kunnen accenten zijn uit de field recording, maar kunnen ook artificieel zijn gemaakt.

Het gebruik van foley sounds

Dit type geluid is vernoemd naar de uitvinder en ontwikkelaar van de techniek: Jack Foley.

Foley sounds zijn bedoeld om accenten in klank te leveren die de oorspronkelijke takes niet geven.

Denk bijvoorbeeld aan een vuistgevecht. Bij de opnames van de meeste films zullen de acteurs elkaar niet daadwerkelijk in het gezicht slaan en is het slechts een optische illusie dat dit gebeurt, op basis van de hoek waaruit het shot gefilmd is. Omdat er niet geslagen wordt, is er ook geen geluid van de impact van de vuist. Deze wordt dan later toegevoegd als Foley Sound.

De eerste Foley Sounds

De eerste Foley sounds werden in de jaren '20 van de vorige eeuw toegepast tijdens live broadcasts en radiorapportages. De effecten werden niet van een fonograaf gehaald, vanwege de lage kwaliteit, maar werden live verzorgd door artiesten. De bekendste van zulke artiesten was Jack Foley, die de methode van het toevoegen van geluiden tot kunst heeft verheven.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!