Wat is foley sound?

Wat is foley sound?

Foley sound is een unieke methode voor het toevoegen van soundeffecten die gebruik maakt van alledaagse geluiden. De geluiden worden gemaakt door zogenaamde 'Foley artists' in opnamestudio's of buitenomgeving gedurende de postproductie (oftewel: de nabewerking van de film).

Verschil met field recording

Met field recording worden de geluiden genoemd die tijdens het filmen zelf zijn ontstaan. Ze zijn onderdeel van de oorspronkelijke takes. Foley sounds zijn geen onderdeel van de takes, maar worden later over de takes geplakt door de video-editor in speciale audio-lagen. De foley sounds kunnen accenten zijn uit de field recording, maar kunnen ook artificieel zijn gemaakt.

Het gebruik van foley sounds

Dit type geluid is vernoemd naar de uitvinder en ontwikkelaar van de techniek: Jack Foley.

Foley sounds zijn bedoeld om accenten in klank te leveren die de oorspronkelijke takes niet geven.

Denk bijvoorbeeld aan een vuistgevecht. Bij de opnames van de meeste films zullen de acteurs elkaar niet daadwerkelijk in het gezicht slaan en is het slechts een optische illusie dat dit gebeurt, op basis van de hoek waaruit het shot gefilmd is. Omdat er niet geslagen wordt, is er ook geen geluid van de impact van de vuist. Deze wordt dan later toegevoegd als Foley Sound.

De eerste Foley Sounds

De eerste Foley sounds werden in de jaren '20 van de vorige eeuw toegepast tijdens live broadcasts en radiorapportages. De effecten werden niet van een fonograaf gehaald, vanwege de lage kwaliteit, maar werden live verzorgd door artiesten. De bekendste van zulke artiesten was Jack Foley, die de methode van het toevoegen van geluiden tot kunst heeft verheven.

Meer gerelateerde begrippen

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)