Wat is postproductie?

Wat is postproductie?

Met de postproductie worden de activiteiten bedoeld die gerelateerd zijn aan het bewerken van de 'ruwe' filmopnames.

Het gaat om videomontage (het knippen en plakken van shots en het bewerken van beelden). Ook begrippen als sound design, kleurcorrectie, voice-over en motion graphics zijn op de postproductie van toepassing. Tijdens de postproductie wordt een logische en gestroomlijnde eenheid gecreëerd: als een bouwwerk uit losse Legostenen.

Wie is verantwoordelijk?

Doorgaans is een professionele video-editor, die alle ins en outs van specifieke programma's kent, verantwoordelijk voor de postproductie. Wie een (bedrijfs)film wil laten maken, beschikt niet altijd over voldoende budget om een aparte video-editor te kiezen.

In dit geval is het raadzaam om voor een allround cameraman te kiezen, die ook uit de voeten kan als video-editor.

Hoelang duurt de postproductie?

Je staat er van tevoren misschien niet bij stil, maar de postproductie kan tot vijf keer meer tijdrovend zijn dan het maken van de benodigde opnames. De technologie blijft zich met razend tempo vernieuwen, waardoor professionals zich voortdurend nieuwe kennis eigen moeten maken.

Postproductie tot stand brengen

De postproductie begint bij het selecteren van de allerbeste videofragmenten door de specialisten.

Op basis van die fragmenten wordt een consistente tijdlijn gemaakt. Als de logische samenhang er eenmaal is, wordt er gewerkt aan de esthetische/cosmetische samenhang aan de hand van overgangen, intro's en outro's en door audiolagen kundig te verweven.

Te trekken conclusies

Postproductie is niet eenvoudig. Het schieten van mooie beelden is in sommige gevallen een stuk eenvoudiger dan het aaneenrijgen van losse shots en het mixen van losse ingrediënten tot één toverdrankje.

Postproductie is tijdrovend en kan van tijd tot tijd langdradig worden. De verwachtingen van kijkers zijn torenhoog: zelfs het kleinste foutje zal worden afgestraft.

Meer gerelateerde videomontage begrippen:

Videomontagesoftware Videobewerking Postproductie Edit suite Proxy editing KeyframeSpotten Decoupage Frame Shot Scène Picture lock Sound design Audionabewerking Rechtenvrije muziek Kleurcorrectie Converteren Aspect ratio BestandsformaatMP4MOVH264 ProRes 422 Exporteren Video export WeTransfer Revisieronde Fade in Fade to white Cross fade Split screen Graphic match Hard cut Wipe Blur effect Contrast Archiefmateriaal Cold open Call to action Motion graphics Logo-animatie Lower third Video watermark Off screen

Download hier gratis onze PDF met 250+ uitgelegde begrippen over videoproductie->

Video editor inhuren

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Zelluf doen

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel of een gratis webinar. En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Digitale videomarketing trainingenKickstartbundel: 7 e-books

Je wil aan de slag met videomarketing, maar
weet niet waar je moet beginnen? Download de kickstartbundel met 7 e-books en profiteer van 64% korting. Geschreven in heldere taal en voorkennis is niet nodig.

Bekijk Kickstartbundel

Webinar videomarketing

Gratis webinar: Kickstart je videomarketing

Deze gratis webinar is zonder twijfel de
allersnelste manier om je videomarketing te
kickstarten. In een klein uurtje reiken we je de basics aan op een presenteerblaadje. Zodat je dezelfde dag nog aan de slag kunt.

Naar gratis webinar