Wat is postproductie?

Wat is postproductie?

Met de postproductie worden de activiteiten bedoeld die gerelateerd zijn aan het bewerken van de 'ruwe' filmopnames.

Het gaat om videomontage (het knippen en plakken van shots en het bewerken van beelden). Ook begrippen als sound design, kleurcorrectie en motion graphics zijn op de postproductie van toepassing. Tijdens de postproductie wordt een logische en gestroomlijnde eenheid gecreëerd: als een bouwwerk uit losse Legostenen.

Wie is verantwoordelijk?

Doorgaans is een professionele video-editor, die alle ins en outs van specifieke programma's kent, verantwoordelijk voor de postproductie. Wie een (bedrijfs)film wil laten maken, beschikt niet altijd over voldoende budget om een aparte video-editor te kiezen.

In dit geval is het raadzaam om voor een allround cameraman te kiezen, die ook uit de voeten kan als video-editor.

Hoelang duurt de postproductie?

Je staat er van tevoren misschien niet bij stil, maar de postproductie kan tot vijf keer meer tijdrovend zijn dan het maken van de benodigde opnames. De technologie blijft zich met razend tempo vernieuwen, waardoor professionals zich voortdurend nieuwe kennis eigen moeten maken.

Postproductie tot stand brengen

De postproductie begint bij het selecteren van de allerbeste videofragmenten door de specialisten.

Op basis van die fragmenten wordt een consistente tijdlijn gemaakt. Als de logische samenhang er eenmaal is, wordt er gewerkt aan de esthetische/cosmetische samenhang aan de hand van overgangen, intro's en outro's en door audiolagen kundig te verweven.

Te trekken conclusies

Postproductie is niet eenvoudig. Het schieten van mooie beelden is in sommige gevallen een stuk eenvoudiger dan het aaneenrijgen van losse shots en het mixen van losse ingrediënten tot één toverdrankje.

Postproductie is tijdrovend en kan van tijd tot tijd langdradig worden. De verwachtingen van kijkers zijn torenhoog: zelfs het kleinste foutje zal worden afgestraft.

Meer gerelateerde begrippen

Video editor inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92