Wat is postproductie?

Wat is postproductie?

Met de postproductie worden de activiteiten bedoeld die gerelateerd zijn aan het bewerken van de 'ruwe' filmopnames.

Het gaat om videomontage (het knippen en plakken van shots en het bewerken van beelden). Ook begrippen als sound design, kleurcorrectie, voice-over en motion graphics zijn op de postproductie van toepassing. Tijdens de postproductie wordt een logische en gestroomlijnde eenheid gecreëerd: als een bouwwerk uit losse Legostenen.

Wie is verantwoordelijk?

Doorgaans is een professionele video-editor, die alle ins en outs van specifieke programma's kent, verantwoordelijk voor de postproductie. Wie een (bedrijfs)film wil laten maken, beschikt niet altijd over voldoende budget om een aparte video-editor te kiezen.

In dit geval is het raadzaam om voor een allround cameraman te kiezen, die ook uit de voeten kan als video-editor.

Hoelang duurt de postproductie?

Je staat er van tevoren misschien niet bij stil, maar de postproductie kan tot vijf keer meer tijdrovend zijn dan het maken van de benodigde opnames. De technologie blijft zich met razend tempo vernieuwen, waardoor professionals zich voortdurend nieuwe kennis eigen moeten maken.

Postproductie tot stand brengen

De postproductie begint bij het selecteren van de allerbeste videofragmenten door de specialisten.

Op basis van die fragmenten wordt een consistente tijdlijn gemaakt. Als de logische samenhang er eenmaal is, wordt er gewerkt aan de esthetische/cosmetische samenhang aan de hand van overgangen, intro's en outro's en door audiolagen kundig te verweven.

Te trekken conclusies

Postproductie is niet eenvoudig. Het schieten van mooie beelden is in sommige gevallen een stuk eenvoudiger dan het aaneenrijgen van losse shots en het mixen van losse ingrediënten tot één toverdrankje.

Postproductie is tijdrovend en kan van tijd tot tijd langdradig worden. De verwachtingen van kijkers zijn torenhoog: zelfs het kleinste foutje zal worden afgestraft.

Meer gerelateerde videomontage begrippen:

Videomontagesoftware Videobewerking Postproductie Edit suite Proxy editing KeyframeSpotten Decoupage Frame Shot Scène Picture lock Sound design Audionabewerking Rechtenvrije muziek Kleurcorrectie Converteren Aspect ratio BestandsformaatMP4MOVH264 ProRes 422 Exporteren Video export WeTransfer Revisieronde Fade in Fade to white Cross fade Split screen Graphic match Hard cut Wipe Blur effect Contrast Archiefmateriaal Cold open Call to action Motion graphics Logo-animatie Lower third Video watermark Off screen

Download hier gratis onze PDF met 250+ uitgelegde begrippen over videoproductie->

Video editor inhuren

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring in videoproductie

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €74.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel