Wat is dubbing?

Dubbing

Dubbing is een term die verwijst naar het opnieuw opnemen en mixen van audio in de post productie fase van een film of video project. In veel gevallen worden deze post-productie opnames gemixt met de originele audio om een zo'n realistisch en duidelijk mogelijk resultaat op te leveren.

Het proces van dubbing

Het dubbingsproces vindt meestal plaats in een studio. Het doel van dubbing is dat er nieuwe audio wordt gemaakt die over een bestaande scene in een film gebruikt kan worden. Voordat deze opnamen plaatsvinden, is het belangrijk dat alle benodigdheden zijn voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan de muziek, geluidseffecten in de scene, de geautomatiseerde dialoog vervanger en de dialoog zelf. Dan is het tijd om de dubbing op te nemen.

Na een aantal takes wordt de beste audio uitgekozen en gemixt over de bestaande audio. Het eindresultaat is een audiofragment waarin men nooit zou denken dat deze niet ter plekke van de scène was opgenomen. Ondanks dat dubbing in de filmindustrie vaak verwijst naar simpelweg audio die opnieuw moet worden opgenomen, kan het ook verwijzen naar stemacteurs die de dialoog opnemen in een andere taal.

Wanneer je naar een bioscoop in Frankrijk gaat, dan is er altijd Franse audio over de Engelse film gemaakt. Hetzelfde geldt voor de audio die opgenomen wordt voor een animatiefilm die in verschillende talen wordt uitgebracht. Ook dit valt onder dubbing. Wil je in het geval van een animatie zeker weten dat je de originele versie ziet en hoort, dan moet je altijd kiezen voor een film met de term 'originele stem' in de bioscoop.

Wat zijn de voordelen van dubbing

De postproductie van dubbing biedt verschillende voordelen. Enkele van deze voordelen zijn het toegankelijk maken van een film voor een breder publiek. Dit is vooral geldig voor landen waar het vloeiend spreken van Engels minder normaal is. Dankzij dubbing hoeft er geen ondertiteling gebruikt te worden en kunnen mensen een film ervaren in hun eigen taal.

Door dubbing kunnen producenten ook de controle over hun film behouden door ervoor te zorgen dat uitspraken in postproductie opnieuw en duidelijk gesproken kunnen worden.

Bovendien kan nasynchronisatie extra entertainmentwaarde bieden. De acteurs die gespecialiseerd zijn in dubbing weten exact hoe ze door middel van hun stem een personage nog meer tot leven laten komen.

Een laatste voordeel is dat er dankzij dubbing meer bescherming over de intellectuele-eigendomsrechten van een film komt. Het wordt namelijk lastig om een ongeautoriseerde kopie van een gedubde film te maken.

Waar komt dubbing vandaan?

Ondanks dat we tot nu toe vooral verwijzen naar films, wordt dubbing op veel andere fronten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan videogames. Dankzij dubbing zijn videogames nog toegankelijker voor andere landen. Maar zelfs voor de videogames was dubbing al een bekend fenomeen. Met behulp van dubbing konden landen namelijk een dialoog aanpassen naar hun eigen zin. Dit werd en wordt vooral gedaan in autoritaire staten, zoals Italië vroeger en China vandaag de dag. Zinnen die niet overeenkomen met de idealen van de staat worden geschrapt in de postproductie of deze worden door middel van dubbing vervangen door een passende tekst.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Maak & lanceer!

Maak en lanceer je eerste bedrijfsvideo in 7 simpele stappen.