Wat is Mickey Mousing?

Betekenis Mickey Mousing

Het begrip Mickey Mousing komt, je raadt het al, van de kleine Disney-muis. Hiermee wordt het over illustreren van de actie in film bedoeld door middel van muzikale ondersteuning. Het begrip is ontleend aan de conventies van animatiefilm, waarin overaccentuering gebruikelijk is.

Wanneer wordt Mickey Mousing toegepast?

Je vindt (succesvolle) toepassingen van Mickey Mousing - naast animatiefilms - veelal in komedies. Het effect wordt hier grotendeels bereikt door de keuze van de instrumenten in de filmmuziek. Denk bijvoorbeeld aan lichtvoetige snaarbewegingen, ludieke deuntjes of schelle uithalen.

Synchroniseren beeld en geluid

Het afstemmen van filmmuziek speciaal op de bewegingen in film is niet ongebruikelijk. In de tijd van de stille film was dit zelfs standaardpraktijk. Live instrumentale begeleiding was de enige manier om geluid toe te voegen aan filmbeeld en om de spanning in het vertoonde te vergroten. Het geluid bij een filmvoorstelling was in die tijd dus bij elke voorstelling net iets anders.

Mickey Mousing heden ten dage

Tegenwoordig wordt Mickey Mousing in film niet vaak meer gebruikt. Dat heeft onder meer te maken met de veelal serieuze toon van de meeste speelfilms. Ook in komedies is het effect inmiddels al zo bekend dat het al snel kan leiden tot overkill en de humor teniet kan doen.

Mickey Mousing als betutteling

Het begrip wordt tegenwoordig ook weleens aangeduid om aan te geven dat producties, die voor volwassenen bedoeld zijn te rechtlijnig en simplistisch in opzet zijn. De techniek wordt vaak in verband gebracht met melodrama. Tegenwoordig wordt het vaker als zwakte, dan als kracht gezien.

Meer gerelateerde begrippen

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)