Omgevingsgeluid, ook wel ambient noise genoemd, is in de context van film of video al het geluid dat wordt veroorzaakt door externe geluidsbronnen die niet direct met de filmopnames te maken hebben.
Vaak zijn dit dus geluiden waar de cameraploeg of geluidsman verder geen invloed op heeft. Je kunt ze niet even snel "uitdraaien".
Denk aan de volgende geluiden:
- geluid van regen
- een voorbijrijdende auto
- voorbijgangers die met elkaar praten
- een sirene
- een drilboor
- een voetballend kind
- of een blaffende hond
Geluiden die juist wel met de opnames te maken hebben:
- de stem van de acteur of spreker
- alle geluiden die door de gefilmde onderwerpen worden gemaakt.
Stel dat je een timmerman filmt die aan het timmeren is. Dan is het geluid van de hamer niet direct een omgevingsgeluid. Dit geluid wordt namelijk bewust gemaakt voor de filmopnames.
Dit zijn geregisseerde geluiden, het is de bedoeling dat we deze geluiden horen en zelfs zo goed mogelijk opnemen.
Irritant
Een omgevingsgeluid kan als irritant worden ervaren en zelfs je opnames verpesten, als ze te dominant aanwezig zijn. Het geluid kan qua volume zodanig hard zijn dat een gesprek bijvoorbeeld helemaal niet meer is te volgen.
Soms is het beter om de opnames dan even stil te zetten, of op zoek te gaan naar de geluidsbron. Misschien kunnen ze even kort pauzeren.
Sfeerverhogend
Een omgevingsgeluid kan juist ook veel sfeer toevoegen aan een film, omdat ze juist wat zeggen over de omgeving. Denk aan een zachte sirene op de achtergrond in een documentaire over Parijs, of denk aan subtiele natuurlijke geluiden zoals regen en wind in een buitenscène waarin je ook ziet dat het regent. Deze geluiden kunnen je opnames dan juist nog realistischer maken. Ze geven het beeld meer gevoel mee.
Omgevingsgeluid opnemen
Vaak trekt een geluidsman of cameraploeg extra tijd uit om een aparte geluidsopname te maken van het omgevingsgeluid. Deze kan op sommige plekken in de videomontage goed van pas komen.
Je hebt namelijk wel iets van geluid op de achtergrond nodig, anders voelt je film onnatuurlijk aan.
Werken met sound effects
Je kunt ook achteraf in de videomontage een bepaald omgevingsgeluid aan je video toevoegen, die in de oorspronkelijke opnames helemaal niet aanwezig was.
Denk aan een geluidseffect van de wind, of die blaffende hond op de achtergrond. Die hond was er misschien helemaal niet.
Maar vanwege artistieke doeleinden kan dit geluid iets toevoegen aan je film.
Foley sounds
Het is ook mogelijk om een bekend dagelijks geluid helemaal na te maken. Dit heet ook wel een foley sound. Er wordt dan een realistisch alledaags geluid nagemaakt.
Hiervoor worden speciale props en technieken gebruikt.