Wat is typecasting?

Betekenis typecasting

Typecasting is een van oorsprong Engels begrip dat een verschijnsel beschrijft waarbij een bepaalde acteur of actrice zo geassocieerd wordt met een type rol (bijvoorbeeld de held, de schurk, de professor, de slungel) of een filmgenre (actie, drama, romantiek, dat die persoon veelvuldig in rollen van hetzelfde type wordt gecast.

Hoe komt typecasting tot stand?

Acteurs en actrices worden meestal bekend aan de hand van een doorbraakrol. In die rol laten ze zien een bepaald type personage heel goed te kunnen spelen.

Grote producenten zullen zich realiseren dat ze er goed aan doen de acteur of actrice voor een soortgelijke rol te casten. Omdat ze al weten dat de acteur dit onder de knie heeft, lopen ze geen risico op een flater. Het heeft gedeeltelijk ook te maken met gemakzucht en herkenbaarheid bij het grote publiek.

Is typecasting een probleem?

Ja en nee. Met behulp van typecasting kan je stijliconen creëren: denk bijvoorbeeld aan Clint Eastwood westerns en Hugh Grant komedies. Deze acteurs raken zo vertrouwd met hun rol, dat ze die als het ware kunnen dromen. Zo worden ze in staat gesteld het beste van zichzelf te laten zien.

Tegelijkertijd is het zo dat typecasting de variëteit in acteerprestaties beperkt. Acteurs of actrices komen niet meer in de positie dat ze de onontdekte kanten van zichzelf kunnen laten zien. Hierdoor gaat er mogelijkerwijs een hoop potentieel acteertalent verloren.

Typecasting in je voordeel laten werken

Laat je een bedrijfsfilm maken? Dan kan het in je voordeel werken om acteurs te gebruiken die bekend staan om bijvoorbeeld hun integere en oprechte rollen. Zo wil je je bedrijf ook afschilderen. Voor jouw koffiebedrijfje zou je toch ook maar wat graag George Clooney inschakelen?

Meer gerelateerde begrippen:

Callsheet

Shotlist

Draaiboek

Scenario

Synopsis

Quitclaim

Logboek

Story board

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%