Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks

Een backlink is een link van een andere website naar de oorspronkelijke webresource. Die webresource kan een webpagina, website of webdirectory zijn.

Denk je aan een backlink, dan denk je in feite aan een referentie in de vorm van een soort citaat. Backlinks zijn afkomstig van andere websites. Ze verwijzen naar jouw website of webpagina naar jouw website. Dat betekent dat een internetgebruiker via één van de backlinks van een andere website op jouw website terecht kan komen. De consument bereikt je niet altijd direct of via een zoekmachine. Backlinks van je website worden meestal opgenomen door jouw directe partners.

Het is gebruikelijk dat partners (denk aan meerdere bedrijven, organisaties) die met elkaar samenwerken elkaar ook aanprijzen. Dat doen ze in de vorm van een link: een razendsnelle verbinding. Het fijne van backlinks is dat zoekmachines als Google ze ook als aanbeveling interpreteren. Hoe meer van die persoonlijke aanbevelingen jouw website of webpagina krijgt, hoe hoger de kwaliteit moet zijn. Veel aanbevelingen leidt tot hogere resultaten in de rankings.

Je mag ervanuit gaan dat de websitebezitter die de meeste backlinks naar zijn website en webpagina's heeft, te boek staat als de autoriteit op zijn gebied. Deze website vormt de centrale spil in groter netwerk van aanverwante websites en pagina's. Google houdt daar enorm van. Het is genoeg reden voor elke website om aan linkbuilding te doen: verschillende backlinks aan te leggen. Deze backlinks zijn wegen naar jouw website en maken onderdeel uit van de digitale infrastructuur. Om bereikt te worden, kun je niet zonder. Je moet niet zonder willen.

Onderdeel van SEO

Linkbuilding is één van de belangrijkste onderdelen van SEO: Zoekmachine Optimalisatie. Wist je dat er honderden verschillende factoren zijn die bepalen hoe hoog jouw website of webpagina in de zoekresultaten van Google terechtkomen? Van alle factoren weegt linkbuilding met zo'n 50 procent inbreng veruit het zwaarst. Kortom: ook binnen jouw website(s) is linkbuilding absoluut onmisbaar. Wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat je een goede balans moet vinden tussen links die naar jouw pagina verwijzen en links op je eigen pagina die naar andere websites doorverwijzen. Hoe zit het dan met die verschillende links?

De interne link blijft binnen je eigen webpagina. Op een pagina van je site verwijs je met behulp van een link naar een andere pagina binnen je site. Deze linkpagina's hebben de naam anchor (anker) en bieden zoekmachines context voor de waarde van je pagina. Het is zaak om niet te veel interne links te gebruiken. Het meest effectief is één interne link per 100 woorden en maximaal 20 in totaal. Gebruik je er te veel? Dan interpreteert Google je pagina als spam.

Er zijn verschillende manieren om zelf backlinks te verzamelen. Je kunt dit in eigen beheer doen, of het laten uitbesteden aan een professional. Overweeg in ieder geval de volgende methoden:

 • Zet blog influencers in die naar jouw website en -pagina's linken
 • Schrijf zelf enkele gastenblogs voor populaire websites
 • Maak slim gebruik van sociale media
 • Schrijf persberichten om de lezer te informeren.

Wat je in ieder geval niet moet doen

 • Backlinks kopen of ruilen wordt afgeraden
 • Niet-werkende of spamlinks laten staan
 • Te veel links gebruiken
 • Links gebruiken die verwijzen naar onbetrouwbare sites.
 • Video en SEO tips

  Video en SEO

  Hoe kun je video inzetten voor SEO optimalisatie? In dit artikel vind je meerdere tips over video SEO zodat je online nog beter gevonden wordt.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Diensten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Testimonial video

Recruitment video

Instructiefilm

Aftermovie

Videocontent

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92