Wat zijn de 10 grootste video trends voor 2023?

Het is alweer tijd voor een nieuw jaarlijks lijstje met de videomarketing trends voor 2023. De jaren vliegen steeds sneller voorbij, net als de video's in je tijdlijn.

Ik wens je een gezond 2023 toe, ook als je dit blog pas in het najaar van 2023 leest: ik hoop dat je gezond bent! En je bedrijf ook.

Over gezondheid gesproken..

Hoe gezond is videomarketing in 2023?

Zou video marketing een persoon zijn, dan was ie inmiddels volwassen, nog nooit naar de huisarts geweest, wel dagelijks naar de sportschool. Want videomarketing is onwijs gezond. Sinds de start van YouTube in februari 2005 neemt het percentage van online video jaarlijks exponentieel toe en is het voor ons met de komst van smartphones en 4G heel makkelijk geworden om video's te filmen en te delen.

Ookal gaan we in 2023 waarschijnlijk nog meer richting een financiële crisis en is de inflatie in Nederland de hoogste in heel Europa, het lijkt er vooralsnog niet echt op dat organisaties minder gaan besteden aan (video)marketing.

Het lijkt er op dat MKB-bedrijven en andere organisaties zich steeds meer realiseren dat video een onmisbaar deel uitmaakt van de marketingstrategie.

Het onderzoek van de doorgaans betrouwbare en vaak aangehaalde videomarketingstatistieksite Wyzowl over 2023 is op dit moment van schrijven nog niet uit, maar hun onderzoek uit 2022 laat zien dat ondervraagden (professionele marketeers) steeds vaker naar video grijpen.

  • 86% van de bedrijven gebruikt video als een marketingtool
  • 81% van de marketeers zegt dat ze dankzij video meer zijn gaan verkopen
  • 96% geeft aan dat video hen heeft geholpen de merkbeleving te versterken

Bron: https://www.wyzowl.com/video-marketing-statistics/

Bedrijven zien in dat videomarketing echt belangrijk is

Wij kregen in 2022 best veel leads binnen van bedrijven die eerder nog nooit wat met video hadden gedaan, maar nu wel begonnen te merken dat hun concurrentie, waar ze nooit last van hadden gehad, hen qua zichtbaarheid en naamsbekendheid aan het naderen waren, en dat het hen iets te heet onder de voeten werd.

Je kunt wel jarenlang de kampioen zijn in je branche en niet achterom hoeven te kijken: voordat je het weet wordt je een keer voorbij geracet door een partij die de boel qua marketing heel goed op orde heeft. Want met videomarketing kun je enorm goed:

  • de gezichten achter je bedrijf zien
  • ervaringen van jouw tevreden klanten laten zien
  • impressies van jouw locaties, evenementen en producten laten zien
  • jouw vakexpertise laten zien..

En dat leidt tot:

  • het gevoel bij klanten dat ze jou echt kennen
  • een hogere gunfactor
  • meer vertouwen in je producten en diensten
  • minder twijfel en vragen
  • een betere match tussen jou en je klant, of jou en je toekomstige collega
  • een betere merkbeleving

En dat leidt dus tot meer aanvragen, meer conversie en meer klanten. Kortom meer omzet en bedrijfsgroei.

En vergeet niet: wanneer je als bedrijf bezig bent met video's maken is dat ook gewoon leuk onder de collega's en goed voor de bedrijfscultuur. Je gaat met z'n allen met andere ogen naar je bedrijf kijken. Wie zijn jullie en hoe uit je dat in een video? Op die manier groei je ook.

Het gaat er in 2023 niet meer om of je aan videomarketing doet, het gaat er om hoeveel je aan videomarketing doet.

Hieronder de beste tips die ik je kan geven om in 2023 goed aan de slag te gaan met videomarketing.

Inhoudsopgave

Disclaimer: bij veel van dit soort trend lijstjes worden onderzoeken uit Amerikaanse videomarketing blogs geciteerd. In ons trendlijstje gaan we minder uit van Amerikaans onderzoek, meer van wat ons als videomarketing bedrijf opvalt in de huidige Nederlandse markt. Verder is het natuurlijk niet zo dat na klokslag 12 uur nieuwjaar 2023 we er geheel andere praktijken op na houden dan bij videomarketing in 2022. Veel trends van de afgelopen jaren zien we terug in 2023.

1. Video meerjarenplan: structureel onderdeel van de marketingstrategie

Organisaties zeggen steeds meer gedag tegen losse flodder videomarketing.

Bedrijven vroeger:

"He, we organiseren een leuk bedrijfsevenement. Laten we daar ook eens een video over maken. En dan misschien volgend jaar ofzo weer eens een video."

Steeds meer bedrijven nu:

Laten we in Q4 een gericht plan maken voor videomarketing voor komend jaar. Welke video's kunnen we allemaal inzetten om onze doelen te behalen?

Een korte termijn strategie met video is niet meer echt van deze tijd. Net als andere vormen van contentmarketing zoals je aanwezigheid op social, het publiceren van artikelen of het inzetten van e-mailmarketing, wil je met video een doelgerichte strategie uitzetten. Daarbij komen meerdere video's en formats om de hoek kijken.

Denk na over je marketingplan en groeistrategie voor de komende 5 jaar en hoe video daarin een vast onderdeel kan zijn.

Wat kun je per jaar aan videomarketing uitgeven en wat moet het je in 5 jaar tijd opleveren?

2. Maak format based videoseries en werk vooruit

Wanneer je helder hebt hoe video jou kan helpen om je doelen te bereiken in 2023, is het belangrijk om aan de slag te gaan met het maken van format based videoseries.

Bedrijven pakken de productie van hun video's steeds efficienter aan om de kosten in toom te houden.

Je zou natuurlijk over je ene product of dienst een creatief script kunnen schrijven, de video opnemen, en dan voor je andere product weer een heel ander script schrijven en weer opnieuw een team inhuren. Ga zo door.

Maar kijk of je dit efficienter kunt aanpakken. Dan hoef je het wiel namelijk niet telkens opnieuw uit te vinden.

Je kunt veel beter voor al je producten van A tot Z een format based script uitwerken die je alleen maar iets hoeft te finetunen per video. Dat scheelt veel tijd en geld.

De video-opzet is per video hetzelfde, alleen het product anders, het thema anders, de persoon in beeld anders, de locatie anders, de klant anders.

Denk aan deze video formats:

  • Voorstelvideo's met medewerkers
  • Recruitment video's per functie
  • Klant testimonials
  • Videomarketing Viewie Media

    Videomarketing voor Viewie Media

    Viewie Media wilde een bedrijfsfilm laten maken. Ze kregen er 2. Plus een aantal testimonials en uitlegvideo’s. Allemaal in één moeite door.

  • Tipvideo's / uitlegvideo's / FAQ video's
  • Expert interviews
  • Interviewseries voor nlgroeit

    Interviewseries voor nlgroeit

    We filmden 3 interviews voor ondernemersorganisatie nlgroeit. Benieuwd hoe we 3 video’s lieten groeien naar 12 stuks? Bekijk de case.

  • Locatievideo's

Het voordeel hiervan is dat het schaalbaar wordt en dat je in korte tijd meerdere video's kunt produceren. Je maakt snel een hele reeks video's en deelt er bijvoorbeeld 1 per week.

Van sommige video formats kun je zo 5 tot 10 video's per dag opnemen. Stel je huurt ieder kwartaal 1 dag een cameraploeg in en neemt 8 video's op, dan heb je na een jaar 32 video's.

3. Maak video's voor alle fases

Voortbordurend op de vorige trends, verwachten we dat bedrijven steeds meer video inzetten voor alle fases van de klantreis. Je wilt op ieder moment je klant verleiden met video en je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen.

Daar zijn verschillende bedrijfsvideo's voor nodig die je kunt maken volgens het SEE, THINK, DO en CARE model van Google.

SEE: Eerst zoekt je klant naar een oplossing, deze vergelijkt meerdere aanbieders met elkaar en komt ook jouw bedrijf tegen.

THINK: Dan wordt deze klant een klant die jouw bedrijf serieus overweegt. De klant heeft bijvoorbeeld een offerte aangevraagd.

DO: De klant besluit met jouw bedrijf in zee te gaan.

CARE: De klant is een vaste klant geworden en heeft ook interesse in je andere diensten of producten.

Voor de SEE fase kun je met video bijvoorbeeld een algemene branding video maken waarmee je de aandacht trekt:

In de THINK fase kun je video's maken die meer inzoomen op de voordelen en het gebruik van je product:

In de DO fase kun je klant case video's inzetten met tevreden klanten aan het woord. Daarmee lever je social proof:

En in de CARE fase kun je vervolgens nog meer laagdrempelige uitlegvideo's delen met je doelgroep om op die manier de relatie warm te houden.

Het is belangrijk dat je in 2023 jouw videomarketingstrategie op orde hebt en weet welke video's je waar in de klantreis moet plaatsen, en ook waar je klant de video's op het juiste moment te zien krijgt.

Je kunt dit model trouwens ook toepassen bij het werven en behouden van personeel.

SEE: Vacaturevideo met sfeerimpressie van de functie.

THINK: Interview met collega die vertelt waarom het zo leuk is om voor het bedrijf te werken.

DO: Onboarding video "Welkom bij ons bedrijf. Dit zijn veelgestelde vragen"

CARE: Voorstelvideo's met medewerker van de maand.

Je hoeft overigens niet voor elke fase video in te zetten. Wij zetten bijvoorbeeld zelf niet veel video's in voor de SEE fase omdat onze website al goed gevonden wordt. Veel waardevoller zijn voor ons de THINK en DO fases. Daarom hebben we op onze website veel achter de schermen video's, showreel video's per product en uitlegvideo's.

Dit is bijvoorbeeld onze bedrijfsvideo waarin we laten zien wat voor video's we maken:

4. Maak opvallende video's

Een goede video maken is mooi, maar levert niet meteen kijkers op. Zeker niet in 2023 waarbij er een overkill aan online content is om te consumeren.

Mensen moeten uberhaupt eerst op je video klikken om te weten of je video de moeite waard is. Daarom is de verwachting dat bedrijven die met video aan de slag gaan in 2023 ook steeds meer aandacht besteden aan:

1. Een goede thumbnail

Kies een opvallende thumbnail. Dit is het beeld dat iemand ziet voordat hij of zij de video aanklikt. Een goede thumbnail trekt direct de aandacht naar je video toe. Klik.

2. Een aantrekkelijke titel

Kies voor iedere video die je deelt altijd een pakkende titel. Gebruik een titel die de aandacht trekt en eventueel voor SEO doeleinden ook relevante zoekwoorden bevat.

Verzin voor iedere video een titel die blijft hangen.

5. Hou het dicht bij huis

Je kunt influencers of acteurs inhuren. Of een bekende Nederlander.

Maar tenzij je een heel grote speler bent en een TV commercial maakt, heb je voor videomarketing echt niet dit soort sterren nodig. Sterker nog, bij videomarketing gaat het er juist om jouw organisatie als betrouwbaar en persoonlijk te profileren. Dat doe je door je eigen mensen in beeld te laten komen: je collega's en klanten. Niet een of andere figurant.

Hetzelfde geldt ook voor de opnamelocatie. Je kunt een studio afhuren, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Probeer de video's op kantoor op te nemen, of bij je klanten. Dat maakt het echt. En van het geldt dat je bespaart kun je extra video's maken.

6. Werk samen met meerdere aanbieders

Nu bedrijven steeds vaker video inzetten als onderdeel van hun marketingstrategie, zien we ook dat ze vaker met meerdere makers samenwerken. Logisch, want voor ieder type bedrijfsvideo heb je weer een andere specialist. Denk aan animatie, VR of live action. Daarbij zitten de agenda's van videomakers vaak vol. Je wilt in je planning niet te afhankelijk zijn van 1 maker.

Net als dat ik een abonnement heb op Netflix, Disney, Videoland, HBO Max en Amazon Prime, zodat ik altijd de beste videoseries kan kijken, wil je ook met videomarketing de beste video's maken. Het is daarom heel gezond en normaal om je niet blind te staren op 1 productiepartij.

Andersom raad ik je af om voor iedere video weer verder te shoppen. Je wilt het liefst een kleine groep videoproductiebedrijven om je heen verzamelen die jou op de lange termijn kunnen helpen met video en het DNA van je bedrijf door en door leren kennen. Makers die aan een half woord genoeg hebben en meegroeien in de storytelling rondom jouw bedrijf.

Zelf doe ik dat ook met bloggen. Met Pro Motion Film publiceer ik gemiddeld 1 blog per week, maar ik heb zelf geen tijd om wekelijks te bloggen. Daarom heb ik nog een paar andere tekstschrijvers die mij hiermee helpen. Per blog topic kijk ik welk onderwerp het beste bij welke schrijver past. En zelf schrijf ik ook nog een paar blogs per jaar.

Dit kun je ook doen met videomarketing. Kies per video met welke partij je het beste kunt samenwerken. En vergeet niet dat je ook zelf video's kunt maken zoals eenvoudige sfeerimpressies of korte vlogs.

7. Ontdek de mogelijkheden van AI tools

Wist je dat je online allemaal handige AI (Artifical Intelligence) tools hebt die jou kunnen helpen sneller video's te maken?

Denk aan het laten schrijven van een voice over script via een AI tool zoals Jasper.ai. Je geeft een bepaalde command op en de tool schrijft vervolgens alinea's tekst voor je uit, in goed Nederlands en vaak inhoudelijk juist (enige redactie wordt aangeraden).

Je kunt met AI ook voice-overs genereren. De voice-over stem is geheel kunstmatig maar klinkt voor sommige doeleinden best goed. Je hoort steeds vaker AI voice overs onder online video's.

Kies je gewenste AI stem en tone of voice, kopieer je uitgeschreven voice over script naar een online tool zoals Murf.ai, en controleer of de gegenereerde voice-over naar wens is.

Via een app als Synthesia.ai kun je zelfs complete AI avatars van echtlijkende personen jouw voice over tekst in meerdere talen waaronder Nederlands laten inspreken.

De mogelijkheden zijn eindeloos en AI tools op dit gebied ontwikkelen zich razendsnel.

Denk tot slot ook aan het geautomatiseerd editen van je video op basis van het ingeven van je (AI) voice over tekst. Er zijn online meerdere tools te vinden die automatisch stock beelden of AI achtergronden aan je video toevoegen. Het is verbazingwekkend wat er kan.

Tip: gebruik AI met mate. Als bedrijf wil je immers authentiek overkomen, het helpt dan niet om geheel kunstmatige marketingvideo's in te zetten (tenzij ze super goed in elkaar zitten, en je hiernaast genoeg ander type bedrijfsvideo's deelt).

Of denk aan een hybride vorm. Je kunt ook alleen AI toepassen bij bijvoorbeeld het schrijven van een voice over script, of het opnemen van een voice-over, en bijvoorbeeld wel zelf de video filmen en editen.

8. Experimenteer met interactieve video

Vaak nog kiezen bedrijven voor het maken van een traditionele video waarin je als kijker alleen toekijkt terwijl de video zich afspeelt.

Maar denk in 2023 ook eens na over het inzetten van interactieve video, als je daar tot nu toe nog nooit wat mee hebt gedaan.

Interactieve video bestaat al best een tijdje en mondjesmaat maken steeds meer merken hier gebruik van. Via speciale software kun je je opnames op zo'n manier bewerken met zogeheten clickables dat de kijker op meerdere momenten in de video keuzes kan maken.

Op basis van de keuze worden ze door de video geleid en krijgen ze gepersonaliseerde scènes of antwoorden te zien.

Op die manier kun je de video helemaal afstemmen op de wens van je kijker. Hierdoor is de betrokkenheid hoog en blijft de boodschap beter hangen.

Nog een ander voordeel: je kunt meten hoe een kijker door de video navigeert. Welke keuzes maken ze? Hoeveel van de kijkers neemt daadwerkelijk contact met je op vanuit de video? Op basis hiervan kun je jouw strategie optimaliseren.

Houdt er rekening mee dat je naast de kosten voor het maken van zo'n video (het is vaak bewerkelijker dan een normale video) ook maandelijks betaalt voor de hosting van je video.

9. Maak korte video's voor social

Focus niet alleen op video's voor je website of YouTube. Maar maak daar ook afgeleiden van voor je socials. Denk aan:

- Teasers (inhoudelijke outtake uit hoofdvideo) van 20 seconden

- Compilatie (highlight clip) van 20 seconden

- Video ads - 20 seconden clips met een doelgerichte call to action

Deel ze op Instagram, Facebook, LinkedIn of TikTok voor een nog groter bereik.

10. Bouw aan je beeldarchief

Tot slot zien we dat bedrijven steeds meer waarde hechten aan het bewaren van videomateriaal voor later gebruik. Overweeg om een beeldbank op te bouwen met video en fotomateriaal. Vraag aan de videomaker of zij de bestanden en gebruiksrechten willen vrijgeven.

Het videomateriaal kun je namelijk soms later weer gebruiken in toekomstige video uitingen. Denk aan korte socials, een jubileum video, showreel, bedrijfsfilm of YouTube kanaal trailer

Dus als je videomarketing uitbesteed in 2023, zorg er voor dat je een hard disk ontvangt met het ruwe materiaal.

Conclusie

In 2023 moet je zeker aan de slag met video.

Videomarketing is een meerjarenplan en kost tijd. Maar je kunt het je zelf met bovenstaande trends en tips zo makkelijk mogelijk maken.

Aan de slag?

Meld je hier aan voor jouw videomarketing kickstart. In een gratis consult van 30 minuten vertellen we je welke video's we voor je kunnen maken.

Start met video

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes