Dat videocontent op social media uitermate populair is, wisten wij al een tijdje.
Deze vier statistieken benadrukken dat nog maar eens:
1. "Het toevoegen van een video aan een bedrijfsupdate op LinkedIn, verhoogt de kans met 75% dat dit bericht gedeeld wordt." (Bron: Smashing Pixels)
2. "Social video genereert 1.200% meer shares dan tekst en afbeeldingen bij elkaar." (Bron: Brightcove)
3. "Video is het favoriete type content van consumenten wanneer het gaat om branded content op sociale media." (Bron: Animoto 2018)
4. "73% van de consumenten zegt dat ze bij de besluitvorming rondom een aankoop beinvloed zijn door de aanwezigheid van een merk op sociale media". (Bron: Wyzowl)
Dus laat het duidelijk zijn: met videocontent op je social kanalen, ga je scoren bij je doelgroep. Nu kun je met video echt wel meer dan alleen een algemene promotiefilm laten maken over jezelf of jouw bedrijf. Hieronder vind je een lijst met inspiratie.
Wat zijn de 7 meest succesvolle video's om te delen op sociale media?
Inhoudsopgave
1. Tutorial video
Positieve comments en likes verzekerd:
Een explainer video wordt het best gewaardeerd door consumenten. Deze waarderingsscore ligt zo hoog omdat een how-to instructiefilmpje er echt 100% op is gericht om de kijker ergens mee verder te helpen, in plaats van dat je ze met deze video een product wilt aansmeren.
Zeker op YouTube worden deze video's goed bekeken. Omdat mensen bewust naar deze video's op zoek gaan in Google of YouTube als ze een vraag hebben zoals:
- Hoe open je een bierflesje zonder bieropener?
- Hoe strik je een stropdas?
- Hoe breng je mascara aan?
Ookal denk je bij sociale media misschien eerder aan Facebook en Instagram: YouTube is wel degelijk een social media platform, omdat je ook op YouTube likes en comments kunt ontvangen en volgers kunt opbouwen.
Via YouTube kun je een video ook embedden op je eigen website, of de site van iemand anders. De kans dat iemand anders je turorial video overneemt is groot:
Als jouw tutorial video waardevol genoeg is, dan zullen andere partijen de video opnemen in een blogartikel die over hetzelfde onderwerp gaat.
Voor welke social media kanalen maak je een tutorial video?
Een tutorial video is minder geschikt voor Facebook, LinkedIn of Instagram. Want jouw volgers op deze platforms zijn niet specifiek op zoek naar een antwoord op een vraag zoals "Hoe voeg je ondertitels toe aan een video?". Je moet zo'n video niet teveel zelf promoten, laat mensen er juist zelf naar zoeken als zij met een vraag zitten. De kans is dan groot dat ze jouw video wel op YouTube tegenkomen, als je een beetje aandacht hebt besteed aan SEO: een goede titel en relevante tags.
2. Achter de schermen video
Een andere videovorm die het erg goed doet op sociale media is de achter de schermen video. Steeds vaker maken wij voor onze klanten video's waarin een achter de schermen inkijkje centraal staat.
Wij mensen zijn allemaal nieuwsgierige wezens en krijgen graag een inkijkje in het dagelijkse leven van iemand anders. Kijk maar hoe goed reality TV scoort of human interest programma's zoals Boer Zoekt Vrouw. Heel social media draait tenslotte om het zien en gezien worden. We willen maar al te graag weten waar de ander mee bezig is.
Met een achter de schermen video kun je je dagelijkse werkplek laten zien, verslag doen van je reis, je woning presenteren of je favoriete plekken buiten laten zien. Er zijn echt legio mogelijkheden. Ook voor ondernemers. Zij kunnen bijvoorbeeld het maakproces van hun producten in beeld brengen.
Denk ook aan een aftermovie van een evenement: een klassiek voorbeeld van een behind the scenes.
Recent maakten wij een serie locatiefilmpjes voor een grote zorginstelling. Ook dat is een voorbeeld van achter de schermen video's.
Zo'n reeks locatiefilmpjes levert al snel leuke laagdrempelige content op. Je hoeft als kijker niet meer ergens fysiek naar toe om er bij te zijn geweest. Je kunt de impressie gewoon op social media bekijken.
Voor welke kanalen geschikt?
Deze filmpjes doen het goed op alle kanalen. Kies vooral het kanaal uit waarop je het meest actief bent of waar de meeste volgers zitten. En optimaliseer je video voor dat kanaal. Denk dan aan de videolengte en beeldverhouding.
3. Vlog video
Ook een vlog video is een soort achter de schermen clip, maar dan een stuk persoonlijker en minder observerend qua camerawerk. Een vlog is interactiever. In een vlog maak je echt contact met de kijker. Je kijkt in de cameralens en vertelt waar je mee bezig bent en spreekt de kijker op die manier rechtstreeks aan. Op de achtergrond van je vlog kun je mensen iets laten zien, zoals de locatie waar je bent. Vloggen is geen hogere wiskunde, ook Dave Roelvink doet het:
Een vlog hoeft zoals je ziet niet inhoudelijk te zijn. Neem het vooral niet te serieus en maak er laagdrempelige content van.
Een vlog is in feite een soort van visueel dagboek. Deze video is persoonlijk en daarom ideaal voor sociale platforms waarop het draait om persoonlijke updates te delen uit jouw leven.
Populair op welke sociale kanalen?
De perfecte sociale platforms voor een vlog video zijn Instagram en YouTube. Deze platforms zijn namelijke echt gebaseerd op gepersonaliseerde visuele content zoals foto's en video's.
Mensen staan dus helemaal niet gek te kijken wanneer je via deze kanalen een persoonlijke vlog deelt. Vind je het toch eng om te vloggen? Begin dan met iets simpels, en bouw het langzaam op tot langere en persoonlijker vlogs.
LinkedIn is minder interessant. Tenzij je vlog echt zakelijk is, of wanneer het gaat om een korte nieuwsupdate gerelateerd aan je bedrijf.
4. Storytelling video's
Wat je ook veel tegenkomt op sociale media zijn korte storytelling video's van een minuut of twee. Vooral bedrijven maken hier gebruik van als onderdeel van hun online marketingstrategie, om op een subtiele manier een product aan te prijzen, of hun merk te versterken.
De focus ligt hierbij bij iemand die wordt gevolgd op camera. Meestal vertelt diegene in de vorm van een voice-over zijn of haar persoonlijke verhaal. Terwijl we tussendoor mooie visuals zien die aansluiten bij het onderwerp van de video. Dit type video is net een online documentaire die jou als kijker echt meeneemt in een verhaal of ontwikkeling uit iemands leven. Soms overlappen deze video's ook met de eerder genoemde achter de schermen video.
Bekijk hier bijvoorbeeld een Werken-bij storytelling video waarin twee zorgmedewerkers vertellen over hun dagelijkse werk. Ondertussen zien we ook gerelateerd beeldmateriaal waarmee we het verhaal ondersteunen:
5. Online videoserie
Als je echt flink wilt uitpakken met videomarketing, dan kun je ook een branded videoserie maken voor sociale media. Zo'n serie bestaat in feite uit meerdere korte video-afleveringen. Met ook hier de focus op het maken van laagdrempelige en leuke videocontent, waarmee je jouw publiek echt inspireert en vermaakt.
Twee veelvoorkomende videoseries:
1. Een reeks docu portretten waarin artiesten, experts, collega's of klanten gevolgd worden tijdens hun dagelijkse activiteiten. In iedere aflevering volg je weer iemand anders.
2. Een serie reportages waarbij de verslaggever iedere keer op een andere locatie mensen interviewt. Iedere aflevering gaat over een ander onderwerp.
Het is bij zo'n videoserie belangrijk dat de afleveringen vermakelijk zijn om naar te kijken en als je er als kijker ook nog iets van opsteekt, is dat helemaal mooi. Op die manier vergroot je de kans dat je videoserie ook echt gedeeld gaat worden of dat je nieuwe volgers krijgt.
Een videoserie voor welke kanalen?
Het beste kun je jouw videoserie via YouTube hosten en vervolgens promoten via andere sociale kanalen. Doe dat bijvoorbeeld met een teaser of videosnack:
6. Videosnack (snippet)
Een videosnack is eigenlijk een ingekorte variant van alle genoemde videocontent hierboven. Je ziet in 30 seconden een paar vlotte beelden achter elkaar. Denk aan een heel korte impressie van een evenement, of een highlight compilatie van een interview.
Een videosnack is dus wel vaak een gemonteerde clip, maar dan een ingekorte variant van de hoofdvideo. Want je wilt niet al alles weggeven. In feite geef je alleen de samenvatting of highlights weg van je hele video, in de hoop dat je publiek wordt getriggerd om de hele video te bekijken, of om je website te bezoeken.
Voor welke kanalen is een videosnack interessant?
Een videosnack is perfect voor Facebook, Instagram en LinkedIn. Op Instagram kun je er voor kiezen om je videosnack als Instagram Stories te plaatsen, of in je gewone Instagram Feed. Doorgaans hebben deze videosnacks een mobielvriendelijke resolutie, zoals 9:16 voor Instagram Stories en 5:4 voor Facebook of LinkedIn.
Lees ook ons blog over de optimale videolengte per social media kanaal.
7. Teaser video
Je komt ook regelmatig teaser clipjes tegen op sociale media. Soms in de vorm van betaalde video-advertenties, en soms als organische content.
Zo'n teaser werkt uitstekend wanneer je de aandacht van je kijker wil trekken. Daarom is dit ook zo'n populaire video op sociale media.
Denk aan een korte grappige uitspraak van iemand op camera. Meestal is dat een outtake uit de hele video.
Een teaser heeft overeenkomsten met een videosnack, want ook een videosnack kan natuurlijk als teaser gebruikt worden. Volgens mijn interpretatie van beide videotypes is een teaser iets minder gepolijst dan een videosnack. Een teaser is echt een kort fragment.
De teaser moet je zien als een promo van de hoofdvideo die je promote. In de omschrijving bij de teaser plaats je een linkje naar de website of YouTube waarop de hele video is te bekijken.
Bekijk hier bijvoorbeeld de 30 seconden teaser die hoort bij de storytelling video die ik net liet zien:
Voor welke kanalen is een teaser geschikt?
Een teaser werkt vooral goed op sociale platforms zoals Facebook of LinkedIn, omdat je via deze platforms een linkje in de omschrijving bij je video kunt zetten. Bij Instagram is dat moeilijker, dan kun je alleen een link in je bio plaatsen, tenzij je 10.000+ volgers hebt. Ook voor YouTube is een teaser niet zo interessant, want op YouTube wil je juiste de uitgebreide versie van je video laten zien.
Zo, genoeg voorbeelden, aan de slag!
Welke video past het beste bij jou als persoon, bij de online strategie van je bedrijf of bij het kanaal waarop je de meeste volgers hebt?
Op basis hiervan kun je zelf een videomarketingstrategie uitwerken en een contentkalender gaan opstellen. Pak je camera erbij en filmen maar!
Wil je jou sociale media video's liever uitbesteden? Ook dat kan. Pro Motion Film helpt je graag met de videomarketingstrategie en uitvoering. Neem contact op als je vrijblijvend wilt sparren.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.