Welk videobedrijf kun je het beste inhuren?

Ben je je aan het oriënteren op het laten maken van een professionele video of reeks video's als onderdeel van je marketingstrategie?

Dan kom je ongetwijfeld tientallen tot honderden bedrijven tegen via Google die op het eerste oog allemaal dezelfde videoproductie en videomarketing diensten aanbieden. Van eenmanszaak tot grootschalige agency.

Welke videopartij is dan de beste keuze?

Met wat voor videobedrijf je het beste in zee kunt gaan, hangt van meerdere factoren af.

Er zijn naar mijn mening 9 belangrijke peilers die je één voor één in overweging moet nemen wanneer je je videomarketing wilt uitbesteden.

Namelijk de expertise van het bedrijf, hun portfolio, reviews, de grootte van het bedrijf, gunfactor, werkwijze, regio, de bereidheid tot geven van goed advies en natuurlijk, last but not least: de prijs.

Ik loop ze in dit artikel allemaal langs en weeg de verschillende opties tegen elkaar af. Hopelijk helpt dit je het perfecte videobedrijf te vinden!

Inhoudsopgave

1. Wat is hun videoproductie expertise?

Er zijn allerlei videobedrijven die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde niche binnen videoproductie.

Haast voor ieder type video kun je wel een specialist vinden. Denk aan video live streaming, animatie, VR, commercials, branded content of timelapses.

Ook heb je binnen een bepaalde videoproductietak weer allemaal subtakken:

Je hebt bedrijven die timelapses maken, maar je hebt ook weer bedrijven die vooral hyperlapse timelapses maken.

Welke videocontent wordt het meest aangeboden?

Er zijn in Nederland met name veel all-round videoproductiebureaus te vinden die zich specialiseren in branded videocontent.

Branded videocontent draait meestal om het maken van een videoserie in campagnevorm, deze content kan vervolgens in meerdere "afleveringen" of items gedeeld worden op je YouTube-kanaal, website of een social platform als LinkedIn. Zo'n serie is fantastisch voor je reputatie en zichtbaarheid, vandaar dat veel marketeers hierin investeren.

Bekende branded videocontent die je online tegenkomt zijn interviewseries, reportages, klantreviews, vlogs of bijvoorbeeld een werken-bij serie.

Focus op subgenre branded content

Er zijn binnen deze categorie ook videobureaus die zich weer volledig richten op een bepaalde subtak van branded content, bijvoorbeeld recruitment video's. Zij hebben hun pijlen gericht op HR managers die via goede vacaturevideo's geholpen zijn bij het vinden van de perfecte nieuwe collega.

Wil je dus iets heel specifieks zoals vacaturevideo's, timelapse opnames of virtual reality, en heb je niet eerder een videobedrijf ingeschakeld, dan kun je misschien het beste gelijk gericht zoeken op een videobedrijf die zich heeft gespecialiseerd in dat genre.

Maar is dat wel zo?

Specialisme: wel of niet waardevol?

Is het waardevol om hun specialisme mee te wegen? Absoluut. Met een videobedrijf dat zich met name focust op een specifiek videogenre, kun je er vanuit gaan dat zij op basis van hun ervaring hoge kwaliteit video's kunnen leveren en precies weten wat wel en niet werkt. Zij winnen het op ervaring van andere bedrijven.

Aan de andere kant levert het ook restricties op als je kiest voor een videopartij die vooral goed is in één videoproduct. Vooral wanneer je een vaste partner zoekt voor allerlei type video's, kan het handiger zijn om voor een all-round videobedrijf te kiezen.

Een videobedrijf als "aannemer" met connecties

Bouw je aan een langdurende samenwerking met een videobedrijf, dan kan je hen ook zien als een aannemer. Misschien hebben zij de connecties wel met een gespecialiseerd bureau en kunnen zij het project alsnog coördineren. Misschien hebben ze zelf genoeg verstand van zaken om de specialistische productie zelf uit te voeren.

Het waardevolle hiervan is dat je echt een relatie opbouwt met een vaste partij of persoon. Zij leren het (video) DNA van je bedrijf kennen en kunnen dit ook verwerken in andere video's die je in de toekomst wilt maken.

2. Hoe ziet hun werk er uit? (portfolio)

Nog een goede graadmeter is gewoon eens goed te kijken naar het portfolio en random een vijftal video's af te spelen. Wat voor video's maakt het bedrijf eigenlijk? Doen ze vooral scripted commercials, of juist meer branded content? Of maken ze vooral animaties?

Raakt het je? Is het een stijl die je mooi vindt?

Op basis hiervan kun je een goede eerste selectie maken. Persoonlijk zou ik veel waarde hechten aan de stijl en kwaliteit die je in een portfolio tegenkomt. Dit laat namelijk goed zien in welke video's ze het beste zijn. De video's die bovenaan staan, zijn meestal de video's die ze zelf het liefste maken.

Zo geloven wij het meest in goede storytellling video's: branded documentaire content, met echte mensen aan het woord, het echte verhaal cinematisch vastgelegd.

Content die authentiek is, informerend en inspirerend.

Daarom zetten we dit soort video's ook hoog in ons portfolio. Gelooft de bezoeker in onze stijl? Dan hebben we daar al een goede match!

Zo ziet ons portfolio er uit
Voorbeeld video portfolio

Tip: kom je in het portfolio van een videobedrijf totaal niet tegen wat je zoekt, dan is het wellicht beter om nog even verder te kijken.

Waar ligt hun passie?

Een videobedrijf dat zich volop focust op het maken van timelapses, heeft misschien minder affiniteit met een serie werken-bij vacaturevideo's. Een creative agency moet je andersom weer niet vragen om een live stream registratie op te nemen. Dat is weer meer aan de videobedrijven die zich meer focussen op AV techniek en technische producties.

Kijk uit voor nep portfolio's

Ik kom ook best vaak nieuwe videoproductie en videomarketing bedrijven tegen die er een handje van hebben met hun (nog niet bestaande) portfolio te sjoemelen en de volgende twee dingen doen:

1. Een showreel video laten zien waarin voornamelijk stock footage is te zien, met een paar gelikte titels. Dit is niet bepaald authentiek. Dit zijn geen beelden die zij zelf hebben gemaakt, dus het zegt weinig over de kwaliteit van hun werk. Laat je hierdoor niet misleiden.

2. Een portfolio op hun site hebben met video's die makkelijk zijn te herleiden naar een ander bedrijf. Dit zijn dan video's die zijn "geleend" van een partner, of een bevriende ondernemer. Dit doen nieuwe bedrijven zodat ze toch al iets op hun website kunnen laten zien, en sneller nieuwe opdrachten krijgen. Ook dit geeft niet altijd een eerlijke representatie van de kwaliteit die je van zo'n bedrijf kunt verwachten.

3. Heeft het videoproductiebedrijf goede reviews?

Bekijk ook goed de reviews van het bedrijf. Hebben ze goede betrouwbare reviews op Google? Of op een andere betrouwbare site zoals Trustpilot?

Nadruk hier op "betrouwbaar ". Er zijn helaas best veel bedrijven die zichzelf bij opstart van het bedrijf gelijk een aantal 5-sterren fake reviews geeft, zodat ze een paar reviews hebben. Kijk dus goed naar de bron: is dit een review van een echt bedrijf?

Wordt er iets concreets gezegd over het project en de afgenomen dienst?

Soms zijn de fake reviews zelfs volgezet met zoekwoorden, waarmee het bedrijf hoger probeert te komen in Google. Zij hebben dan overduidelijk fake reviews en hebben er alles aan gedaan om hoog in de Google zoekresultaten te komen op belangrijke zoektermen.

Wil je met zo'n bedrijf in zee gaan? Het is misleidend naar jou als klant toe. Het is simpelweg valsspelen. Helaas doet Google hier weinig aan.

Kies bij voorkeur voor een videobedrijf dat hun reviews heeft verdiend, omdat ze mooie video's maken en een fijne service verlenen. Laat jezelf niet bedonderen. ;-)

4. Hoe groot is het videobedrijf?

Gaat je voorkeur uit naar een groot of klein videoproductiebedrijf?

Voordeel goot videobedrijf

Een groot bedrijf heeft meer overhead (personeel, huur kantoor) en moet daarom vaak hogere marges rekenen om winst te kunnen maken. Dat betekent dat je niet heel goedkoop uit bent.

Het voordeel is wel dat ze geroutineerd te werk gaan en veel ervaring hebben. Je kunt kwaliteit verwachten en wordt volledig ontzorgd.

Voordeel klein videobedrijf

Het voordeel van een klein bedrijf, zoals een eenmanszaak of kleine club videomakers, is dat het lijntje wat korter is en het contact wat persoonlijker aanvoelt. Zo'n eenpitter werkt misschien nog meer vanuit zijn of haar passie en rent soms nog harder voor je dan een groot bureau dat waarschijnlijk commerciëler is ingesteld. Ook zal de prijs bij een eenmanszaak vaak voordeliger uitvallen.

Kies je voor een klein of groot bedrijf?
Videoproductie eenmanszaak

Het risico hierbij is wel dat je afhankelijk bent van één of een paar personen. Dus je hebt wel te maken met hun agenda qua beschikbaarheid. En als ze ziek zijn, dan kunnen ze misschien minder snel vervanging regelen. Ook kan het zijn dat ze minder ervaring hebben en dat je dus achteruit gaat in de kwaliteit. Bekijk extra goed hoe hun werk er uit ziet en of je dezelfde kwaliteit kunt verwachten.

5. Wat moet dat kosten?

Een goede prijs-kwaliteit verhouding is heel belangrijk. Maar we wonen in Nederland, en wij Nederlanders zijn zuinig. Dus die prijs is vaak echt wel doorslaggevend.

Kosten van de opnamedag

Als je offertes vergelijkt, kijk dan eens goed naar de volgende factoren:

- Hoe groot is de opnameploeg?

- Welke apparatuur wordt er gebruikt?

Dit heeft behoorlijk invloed op de videoproductie kosten, maar ook op de kwaliteit. Een cameraman OF een heel team met een regisseur, producer, visagiste, lichttechnicus en geluidsman er bij. Dat zorgt best wel voor een verschil. In prijs en kwaliteit.

Tip: Een goede cameraman kan ook de rol oppakken van een regisseur, producer, gaffer en geluidsman, dus je kunt vaak best besparen op die hele crew die nodig is.

Kosten van de postproductie

Wat gebeurt er allemaal in de postproductie? Hoeveel video's krijg je opgeleverd? Sommige offertes kunnen hoger uitvallen omdat het videobedrijf allemaal extra video deliverables voorstelt zoals video teasers, social snacks, extra versies van de hoofdvideo, noem maar op.

Dit kan net wat meer kosten, maar heel interessant zijn, omdat je veel meer content hebt voor een sterke online campagne.

Welke kosten worden er nog meer gemaakt? Is er voice-over nodig? Animatie? Sound design, ondertiteling, kleurcorrectie?

Ook dit heeft invloed op de prijs en kwaliteit van je video.

Video montage service
Hoeveel video's worden er gemaakt?

6. Krijgen ze jouw gunfactor? (persoonlijke klik)

Dan is er natuurlijk ook nog de gunfactor.

Misschien heeft die ene partij een heel scherpe offerte uitgebracht, maar was de contactpersoon gewoon een botte eikel aan de telefoon. Terwijl die net beginnende videograaf uren werk in je heeft gestoken en je telkens heel prettig te woord heeft gestaan. Je moet bij laatstgenoemde misschien net wat meer werk in eigen hand nemen, maar dit voelt toch beter.

Andersom kan die persoon aan de telefoon ook net z'n dag niet hebben. Bel 'm misschien nog een keer. Laat je researchfase bestaan uit een paar contactmomenten met een twee tot drietal bedrijven, voordat je de definitieve keuze maakt. Met name bij een groot videoproject is dat de moeite waard.

Een videobedrijf inhuren is eigenlijk een soort van sollicitatieprocedure. Je moet de mensen waarmee je samen gaat werken wel leuk vinden. Of tenminste, dat is een heel fijne bijkomstigheid als het gaat om een hechte en langdurige samenwerking.

Mijn tip is om in ieder geval iemand even telefonisch te spreken of via een video call of fysiek kennismakingsgesprek. De klik moet er wel zijn.

7. Wat is hun werkwijze?

Bespreek in het voortraject ook goed de manier waarop ze werken. Komt dit overeen met jouw wensen?

Contactpersoon

Hoe verloopt het contact, met wie heb je contact? Is er een centraal contactpersoon die ook daadwerkelijk de video's voor je maakt of is het maar net degene die de telefoon opneemt?

Voorbereidingen

Helpt het bedrijf ook mee met de inhoudelijke voorbereidingen? En hoe pakken ze dat aan? Schrijven zij het script of moet jij dat zelf doen?

Doorlooptijd

Hoe snel kan er gefilmd worden? Wat is de doorlooptijd van de videomontage? En kunnen er achteraf nog aanpassingen doorgegeven worden?

Je wilt niet dat het achteraf blijkt dat het videobedrijf nog 3 maanden na opnamedag nodig heeft om jouw video af te ronden, terwijl deze een week geleden online had moeten staan.

Dit zijn belangrijke randzaken die het verschil kunnen maken in jouw keuze voor een videobedrijf.

8. Is de regio belangrijk?

Videobedrijven vind je eigenlijk wel in heel Nederland. Vooral in de grotere steden zijn er veel. Van Amsterdam tot Den Haag, van Groningen tot Zeeland. Maar ook in de kleinere plaatsen vind je veel freelance videomakers.

Het kan waardevol zijn om eerst te zoeken in je eigen regio, omdat je dan waarschijnlijk minder hoeft te betalen voor reiskosten en reistijd. Ook is het dan makkelijker om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Wel is er dan weer minder keuzevrijheid, want je bent regiogebonden.

Andersom hebben bedrijven die niet uit de regio komen misschien als buitenstaander wel een hele frisse blik op jullie omgeving en kunnen zij vanuit hun scholing, omgeving of achtergrond juist iets extra's toevoegen.

9. Geeft het videobedrijf goed advies?

Een laatste belangrijk onderdeel waar je zeker waarde aan moet hechten, is of het videobedrijf je goed adviseert. Jij bent niet de expert, zij wel. Misschien laat je belangrijke kansen liggen, of kan er nog meer uit jouw idee gehaald worden, of nog efficienter worden gefilmd. Een goed videoproductiebedrijf geeft waardevol advies.

Bijvoorbeeld dat ze meedenken hoe je nog meer videocontent op een dag kunt filmen, of hoe je slim extra videoversies kunt editten. Dit is relatief voordelig qua investering per video, en het levert je nog meer online zichtbaarheid op. Denk aan:

  • extra video's voor social
  • extra teaser video's van de hoofdvideo
  • video's in andere talen (voice-over of ondertiteling)
  • een serie video's als onderdeel van een campagne
Video advies
Helpt het bedrijf je echt verder?

Tot slot: specialistische videoproductiebranches

Zonder aan enige zelfpromotie te willen doen in dit artikel, is mijn videobedrijf Pro Motion Film vooral een all-round videobedrijf:

Wij richten ons met name op organisaties en ondernemers die óf een goede bedrijfsfilm of promotiefilm laten maken, óf meer campagnematig een hele branded videoserie willen opnemen.

Wel maken we via onze partners soms een uitstapje naar meer specialistische producties zoals VR, timelapse, drone of live stream video.

Hieronder vind je een overzicht van 10 belangrijke videobranches die je online vaak tegenkomt en waar wij ook mee samenwerken:

Animatiebedrijven

Een animatie laten maken kan een goede oplossing zijn voor je video. Vooral als het gaat om een onderwerp dat lastig te visualiseren is.

Er zijn in Nederland tientallen animatiebedrijven te vinden die bijvoorbeeld infographics maken. Een paar van deze bedrijven zijn echt gespecialiseerd in animatie en doen niets anders.

Een groter deel van de bedrijven die online animaties aanbieden, zijn all-round videobedrijven die ook animaties aanbieden.

Wij bieden zelf ook regelmatig graphics aan, maar dan meer als klein onderdeel binnen een gefilmde video. Denk aan een korte geanimeerde scène van 10 seconden, of bewegende titels in beeld.

Green screen studio's

Een ander populair maar specialistisch videoproduct zijn green screen video's. Vaak zijn dit vlogs, webcasts, podcasts of andere presentaties met een green screen op de achtergrond. Dankzij het greenscreen kan de achtergrond continu veranderen. Aan de hand van een creatieve edit kun je de presentatie op die manier een stuk spannender en informatiever maken dan als dezelfde persoon voor een witte muur had gestaan.

Je kunt zo'n green screen video vaak wel afnemen bij een all-round videobedrijf die bekend is met chroma key editing. Ook kun je zo'n video soms van A tot Z laten produceren door het bedrijf wat ook de green screen studio faciliteiten aanbiedt.

Houdt er wel rekening mee dat deze studio misschien meer ervaring heeft met de studioverhuur dan video-editing en storytelling. Een combinatie van een all-round video productiebureau en greenscreen studio, kan dan perfect zijn.

Drone opnames

Nog steeds mateloos populair, maar vrij specialistisch en ingewikkeld in verband met kennis van apparatuur en regelgeving: drone video content.

Hiervoor dien je gecertificeerd te zijn en in sommige gevallen moet er ook een vergunning aangevraagd worden. Als je een drone video wil laten maken, let dan dus goed op de restricties.

Wij werken vaak samen met een gecertificeerde freelance drone operator.

Virtual Reality

VR of 360 graden video is echt een vak apart. Je kunt hiermee fantastische en unieke content maken. Denk aan een realistische impressie van een locatie.

Je hebt er wel gelijk een VR bril voor nodig, wil je de content optimaal tot z'n recht laten komen. De technische uitvoering van deze content laten we graag aan de echte specialisten over.

Timelapse video

Een andere populaire videotechniek is timelapse video. Zeer gewild bij bouwprojecten die maanden duren. Of een belangrijk evenement. Met een goede timelapse kun je een activiteit die zich over een lange periode uitspreidt, in een paar seconden of minuten vangen.

Ook dit vergt kennis van de techniek en ervaring, want er zitten een hoop haken en ogen aan een goede timelapse. Vooral als de camera maandenlang op afstand moet blijven filmen.

Live stream video

Ook live stream videocontent is populairder dan ooit. Evenementen vinden steeds vaker digitaal plaats. Bezoekers kunnen vanuit huis inloggen en de presentaties volgen via een live stream verbinding.

Creative agencies (commercials)

Dan zijn er ook de creative agencies of reclamebureaus. Hen huur je in als je echt een televisiecommercial nodig hebt of een grootschalige content campagne die staat of valt op een origineel creatief concept. Bij de uitvoering van de productie komen vaak veel toeters en bellen kijken: acteurs, props, studio (design), crane shots en een ploeg van 20 man. Hiervoor moet je wel je portemonnee trekken. Dit kost je een paar ton.


Full service videobedrijf

Dus...er is echt vanalles mogelijk! Ben je vooral op zoek naar een full service videobedrijf die branded content en promotiefilms maakt voor online gebruik? Dan zijn er legio aan mogelijkheden. Wij zijn één van de vele partijen die dit aanbiedt.

Neem eens een kijkje in onze portfolio. Of neem contact met ons op via het contactformulier als je een offerte wilt aanvragen. En vergelijk deze dan vooral met andere videobedrijven, zodat je een videobedrijf kiest die perfect past bij je wensen.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Hele fijne samenwerking!

Heleen Vos,

Hele fijne samenwerking! We zijn superblij met het resultaat van Promotion Film. Onze feedback op de eerste versie is heel goed en snel verwerkt totdat we precies kregen wat we voor ogen hadden. Ook was het filmen samen een hele leuke ervaring!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.