Wat is de 180 graden regel?

Betekenis 180 graden regel

De 180-graden regel is een regel die bepaalt dat de camera altijd aan dezelfde kant van een zogenaamde 'dramatische as' moet blijven filmen om verwarring bij de kijker te voorkomen.

De regel in de praktijk

Stel: twee personen - een man en een vrouw - zijn met elkaar in gesprek. Op de as filmen betekent in dit geval dat als je de man in het eerste shot links hebt staan en de vrouw rechts, ze ook in de daaropvolgende shots op die positie moeten blijven staan. Staat de vrouw plotseling links en de man rechts, dan ben je over de as gegaan en staan de personages omgedraaid.

Op een voetbalveld

De 180 graden regel is misschien wel het best uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van een voetbalwedstrijd. Bij een voetbalwedstrijd spelen twee ploegen ieder een eigen kant op. Mocht je nu een samenvatting kijken waarbij je de 180 graden regel geheel overboord gooit, dan lijkt het net alsof beide ploegen in één helft op hetzelfde doel aan het schieten zijn. Dat zou uitermate verwarrend zijn voor de kijker en wordt in de regel dus ook niet gedaan.

Het 'overtreden' van de regel

Beginnende filmmakers gaan soms opzichtig in de fout, maar video editors met veel ervaring en creatief talent buigen de 180 graden regel soms juist naar hun hand om een artistiek effect te creëren, bijvoorbeeld als het juist de bedoeling is voor de kijker om verwarring te ervaren. Of om te laten zien dat de betreffende personages zelf ook verwarring ervaren. Zo zie je dat filmregels niet per definitie in beton gegoten zijn en dat je ze met de juiste kunde kunt manipuleren.

Meer begrippen in deze categorie

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%