Wat is de 180 graden regel?

Betekenis 180 graden regel

De 180-graden regel is een regel die bepaalt dat de camera altijd aan dezelfde kant van een zogenaamde 'dramatische as' moet blijven filmen om verwarring bij de kijker te voorkomen.

De regel in de praktijk

Stel: twee personen - een man en een vrouw - zijn met elkaar in gesprek. Op de as filmen betekent in dit geval dat als je de man in het eerste shot links hebt staan en de vrouw rechts, ze ook in de daaropvolgende shots op die positie moeten blijven staan. Staat de vrouw plotseling links en de man rechts, dan ben je over de as gegaan en staan de personages omgedraaid.

Op een voetbalveld

De 180 graden regel is misschien wel het best uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van een voetbalwedstrijd. Bij een voetbalwedstrijd spelen twee ploegen ieder een eigen kant op. Mocht je nu een samenvatting kijken waarbij je de 180 graden regel geheel overboord gooit, dan lijkt het net alsof beide ploegen in één helft op hetzelfde doel aan het schieten zijn. Dat zou uitermate verwarrend zijn voor de kijker en wordt in de regel dus ook niet gedaan.

Het 'overtreden' van de regel

Beginnende filmmakers gaan soms opzichtig in de fout, maar video editors met veel ervaring en creatief talent buigen de 180 graden regel soms juist naar hun hand om een artistiek effect te creëren, bijvoorbeeld als het juist de bedoeling is voor de kijker om verwarring te ervaren. Of om te laten zien dat de betreffende personages zelf ook verwarring ervaren. Zo zie je dat filmregels niet per definitie in beton gegoten zijn en dat je ze met de juiste kunde kunt manipuleren.

Meer begrippen in deze categorie

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92