Wat is een two shot?

Betekenis two shot

Een two shot is een filmshot waarbij twee onderwerpen - objecten of personen - gelijktijdig in beeld zijn. Deze hoeven niet per definitie allebei centraal te staan, het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld de ene persoon zich op de voorgrond bevindt en de andere meters achter hem staat.

Eerste toepassingen van two shots

De eerste two shots waren eenvoudige middelen om bijvoorbeeld in een dialoog tussen twee mensen beide mensen in beeld te kunnen brengen zonder meer dan één setup te hoeven creëren van waaruit gefilmd kon worden.

Toen de populariteit van de two shot eenmaal was toegenomen, werden er ook meer creatieve toepassingen bedacht. Je kunt in de meeste films van tegenwoordig wel één of meerdere two shots zien, van personen of van dingen.

Het nut van een two shot

Als je een cameraman gaat inhuren, kan deze een two shot gebruiken om emoties van twee mensen in één beeld te vangen, bijvoorbeeld voor het scheppen van contrast tussen twee uitersten. Er zijn een aantal manieren waarom een two shot relaties tussen twee personen uit kan beelden:

  • Een romantische relatie: je krijgt in één keer in beeld hoe de acties van de ene persoon de andere beïnvloeden, wat de dynamiek van de relatie is en hoe deze zich ontwikkelt.
  • Intieme momenten: dit kan zowel op erotisch vlak, als op gewelddadig vlak werken. Denk aan een liefdesscène, maar ook aan bijvoorbeeld een vuistgevecht. Je ziet in het shot precies hoe de twee personages samen als het ware één 'dans' uitvoeren.
  • Ter vergelijking of contrast: met een two shot kan je laten zien hoe twee personages totaal verschillend van elkaar zijn of thematische uitersten voorstellen: denk bijvoorbeeld aan de dialoogscènes tussen Batman en de Joker in The Dark Knight van Christopher Nolan.
  • Het onthullen van informatie: bijvoorbeeld twee vrienden die samen op hun gemak over straat lopen en plotseling allebei tegelijk stilstaan en naar een plek in de bosjes staren.
  • Laten zien hoe personages uit elkaar groeien: het tegenovergestelde van een romantische relatie. Het is mooi als je in één film aan de hand van twee sets two shots kunt contrasteren hoe twee personages verliefd worden en later uit elkaar groeien.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!