Wat is een two shot?

Betekenis two shot

Een two shot is een filmshot waarbij twee onderwerpen - objecten of personen - gelijktijdig in beeld zijn. Deze hoeven niet per definitie allebei centraal te staan, het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld de ene persoon zich op de voorgrond bevindt en de andere meters achter hem staat.

Eerste toepassingen van two shots

De eerste two shots waren eenvoudige middelen om bijvoorbeeld in een dialoog tussen twee mensen beide mensen in beeld te kunnen brengen zonder meer dan één setup te hoeven creëren van waaruit gefilmd kon worden.

Toen de populariteit van de two shot eenmaal was toegenomen, werden er ook meer creatieve toepassingen bedacht. Je kunt in de meeste films van tegenwoordig wel één of meerdere two shots zien, van personen of van dingen.

Het nut van een two shot

Als je een cameraman gaat inhuren, kan deze een two shot gebruiken om emoties van twee mensen in één beeld te vangen, bijvoorbeeld voor het scheppen van contrast tussen twee uitersten. Er zijn een aantal manieren waarom een two shot relaties tussen twee personen uit kan beelden:

  • Een romantische relatie: je krijgt in één keer in beeld hoe de acties van de ene persoon de andere beïnvloeden, wat de dynamiek van de relatie is en hoe deze zich ontwikkelt.
  • Intieme momenten: dit kan zowel op erotisch vlak, als op gewelddadig vlak werken. Denk aan een liefdesscène, maar ook aan bijvoorbeeld een vuistgevecht. Je ziet in het shot precies hoe de twee personages samen als het ware één 'dans' uitvoeren.
  • Ter vergelijking of contrast: met een two shot kan je laten zien hoe twee personages totaal verschillend van elkaar zijn of thematische uitersten voorstellen: denk bijvoorbeeld aan de dialoogscènes tussen Batman en de Joker in The Dark Knight van Christopher Nolan.
  • Het onthullen van informatie: bijvoorbeeld twee vrienden die samen op hun gemak over straat lopen en plotseling allebei tegelijk stilstaan en naar een plek in de bosjes staren.
  • Laten zien hoe personages uit elkaar groeien: het tegenovergestelde van een romantische relatie. Het is mooi als je in één film aan de hand van twee sets two shots kunt contrasteren hoe twee personages verliefd worden en later uit elkaar groeien.

Meer begrippen in deze categorie

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92