Wat is een eyeline match?

Betekenis eyeliner match

Een 'Eyeline' is de kijklijn van een personage. Met andere woorden: het is wat het personage ziet. De eyeline match zit hem in het feit dat de film zo gemonteerd is, dat de kijker altijd precies weet (of komt te weten in een opeenvolgend shot) waar het personage naar kijkt.

Het belang van eyeline match

Om je in een personage te kunnen verplaatsen en om het personage in zijn omgeving te kunnen plaatsen, moet het voor de kijker duidelijk zijn wat hij ziet en wat hij kán zien. Zo wordt het mogelijk voor de kijker zich in de wereld en in het hoofd van het personage te verplaatsen. Is het niet duidelijk waar een personage naar kijkt, dan vervalt de interne logica van het verhaal.

Enige spanningsopbouw of emotionele intimiteit gaan hiermee ook verloren.

Het filmen van eyelines

Bij close-ups, met meerdere personages, wordt de acteurs meestal aangegeven waarnaar zij moeten kijken om de eyeline match te behouden. Vaak is dit een roze X naast de cameralens. Close-ups hebben verschillende takes nodig, die pas in postproductie tot één geheel kunnen worden verwerkt.

Eyeline match en continuity editing

De eyeline match is onderdeel van de continuity editing, omdat het de continuïteit van een verhaal helpt te waarborgen. Een goede video-editor weet hoe hij frames op zo'n manier moet monteren dat de ruimtelijke logica van de wereld waarin de film zich afspeelt niet verloren gaat.

Een voorbeeld van Eyeline match

Ooit Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey gezien? Hierin komt het principe van eyeline match heel duidelijk terug tegen het einde, als astronaut David Bowman zichzelf in een kleine vierkante ruimte terugvindt en in contact komt met oudere versies van zichzelf. Met behulp van de eyeline match wordt de oudere versie van Bowman in beeld gebracht, waarna deze de nieuwe hoofdfiguur wordt en de jongere versie abrupt uit het verhaal wordt 'geschreven'.

Meer begrippen in deze categorie

Meer film en videobegrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%