Wat is central perspective?

Betekenis central perspective

Central perspective wordt ook wel één-punt perspectief genoemd. Dit één-punt perspectief verwijst naar de horizon, waarbij alle kijklijnen naar een centraal punt toelopen.

In en rond dit centrale punt bevindt zich idealiter het onderwerp van het shot.

Central perspective in praktijk

Stel: je camera is op een gang gericht en de kijklijnen (die overeenkomen met de lijnen van het gebouw, in dit geval: het ganggewelf) vloeien samen bij het punt waar het personage loopt. Op die manier staat je personage automatisch centraal in het beeld: letterlijk, maar ook thematisch. Het gebruik van één-punt perspectief helpt de kijker het beeld ingezogen te worden.

Positie in het scherm

Als je een cameraman inhuurt, zal deze bekend zijn met de verschillende variaties van perspectief. Het één-punt perspectief ligt niet per se precies in het midden van het beeld. Het punt van focus kan ook meer naar links of naar rechts liggen, of iets hoger of lager dan het exacte midden. Het één-punt perspectief heeft te maken met het verdwijnpunt van kijklijnen, maar belangrijk is dat het centrale element - object of subject - zich in een film op dit punt begeeft.

Central perspective en symmetrie

Het één-punt perspectief helpt met het creëren van symmetrie in beelden. Symmetrie in beeld is de eerste stap in het creëren van symmetrie in je verhaal. Met name Stanley Kubrick staat bekend om zijn gebruik van central perspective. In zijn films heeft dit drie verschillende en overlappende functies, namelijk: het creëren van spanning, de kijker helpen oriënteren en het creëren van komische effecten (door extreem, over the top symmetrische scenario's te scheppen).

Meer film en video begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!