Wat is een antagonist?

Antagonist

Een antagonist is een personage die de protagonist, ook wel de hoofdrolspeler, in de weg zit. Door de schuwe acties van de antagonist kan de protagonist niet zijn doelen bereiken.

Wat is een antagonist?

Een antagonist is alles wat de protagonist ervan weerhoudt om zijn doelen en dromen te behalen.

Ondanks dat dit vaak negatief beladen klinkt, hoeft een antagonist niet altijd slecht te zijn. In sommige gevallen is het zelfs niet eens een menselijk personage in de film. Het enige wat een antagonist hoeft te doen om deze titel te krijgen, is het hoofdpersonage in de weg te zitten.

Waarom zit een antagonist precies in de weg van de dromen van de protagonist? Dat heeft vaak te maken met het feit dat deze zijn eigen obsessie en kijk op de wereld heeft. In tegenstelling tot een schurk of slechterik, wordt een antagonist niet gedreven door het plezier wat ze krijgen in het slecht gedragen. Vaak hebben ze simpelweg een ander idee over een situatie dan de protagonist.

Een goed voorbeeld van een antagonist is bijvoorbeeld Draco Malfoy. Draco zit Harry Potter, de protagonist, vaak in de weg. Draco wordt vaak door zijn vader gepusht om dit te doen. Het is niet dat Draco er per se plezier uithaalt, maar de kijker merkt dat er wel een vorm van jaloezie rondom Draco zit. Hierdoor is hij geen schurk, maar wel een antagonist.

Wat voor rollen heeft een antagonist vaak in een film of show?

Een antagonist kan verschillende rollen aannemen in een film.

Veelvoorkomende versies zijn bijvoorbeeld een strenge ouder die zijn kind niet hun dromen laat najagen, een collega die altijd klaagt over de protagonist, een ex-vriend of ex-vriendin die jaloers is op de nieuwe relatie, een potentieel verdachte in een misdrijf die zonder duidelijkheid het onderzoek van de sheriff moeilijker maakt, een bondgenoot van de protagonist die een dubbele agenda lijkt te hebben of een schurk die die superheld wilt tegenhouden. Een vorm van een niet-menselijke antagonist is bijvoorbeeld een natuurramp die zorgt dat de protagonist niet zijn einddoel kan behalen.

Is een antagonist altijd een schurk?

We zijn vaak geneigd om te denken dat de schurk en de antagonist hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Een schurk is bijna altijd een antagonist, maar een antagonist is niet altijd een schurk.

Als het hoofddoel van het hoofdpersonage bijvoorbeeld is om vrede in de wereld te brengen, dan kan het hoofddoel van de schurk zijn om zoveel mogelijk mensen te doden. Deze twee doelen staan recht tegenover elkaar. In dit geval is de slechterik inderdaad een schurk en antagonist.

Een andere verhaallijn kan zijn dat de hoofdrolspeler de wereld wilt redden, maar dat een vader die te bezorgd is niet wilt dat zijn zoon aan deze missie begint omdat het hem in gevaar kan brengen, Ondanks dat de vader het beste voor zijn zoon wilt, namelijk ongedeerd blijven, staat hij wel de protagonist in de weg. Hierdoor is de vader wel een antagonist, maar geen schurk.

Meer gerelateerde begrippen:

Callsheet

Shotlist

Draaiboek

Scenario

Synopsis

Quitclaim

Logboek

Story board

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92