Wat is een video rich snippet?

Video rich snippet

Video rich snippets zijn een soort gestructureerde gegevens waarmee je de weergave van je video-inhoud in de zoekresultaten kunt verbeteren.

Video rich snippets bevatten informatie zoals de videotitel, thumbnail afbeelding en duur. Deze informatie kan zoekers helpen je inhoud gemakkelijker te vinden, en het kan je video's ook een boost geven in de zoekresultaten.

Hoe kun je een video rich snippet voor je website genereren?

Om een video rich snippet voor je website te genereren moet je gestructureerde gegevens aan je webpagina's toevoegen. Gestructureerde gegevens is een code die zoekmachines helpt de inhoud op je webpagina te begrijpen. Je kunt gestructureerde gegevens aan je webpagina toevoegen met behulp van de schema.org opmaaktaal.

Als je eenmaal gestructureerde gegevens aan je webpagina hebt toegevoegd, kun je test je code om er zeker van te zijn dat hij goed werkt. Je kunt de Google Rich Snippets testing tool gebruiken om je code te testen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van video rich snippets?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van video rich snippets op je website. Ten eerste kunnen video rich snippets je video's helpen opvallen in de zoekresultaten. Dit kan de click-through rate (CTR) voor je video's verhogen, wat kan leiden tot meer verkeer voor je website.

Ten tweede kunnen video rich snippets de zoekmachine optimalisatie (SEO) van je website verbeteren. Zoekmachines gebruiken gestructureerde gegevens om de inhoud van je webpagina te begrijpen. Door gestructureerde gegevens aan je webpagina's toe te voegen, kun je helpen zoekmachines je video-inhoud te begrijpen, wat de SEO van je website kan stimuleren.

Ten derde kunnen video rich snippets je helpen om de prestaties van je video's in de zoekresultaten bij te houden. Je kunt Google Analytics gebruiken om bij te houden hoe vaak je video in de zoekresultaten verschijnt, en hoe vaak mensen op je video klikken. Deze informatie kan je helpen je video's te optimaliseren voor betere prestaties in de zoekresultaten.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van video rich snippets?

Er zijn een paar potentiële nadelen aan het gebruik van video rich snippets op je website. Ten eerste is het belangrijk op te merken dat video rich snippets alleen beschikbaar zijn voor video's die op YouTube worden gehost. Als je je video's op een andere site host, zoals Vimeo, kun je geen video rich snippets gebruiken.

Ten tweede moet je beseffen dat het toevoegen van gestructureerde gegevens aan je webpagina's fouten kan opleveren. Deze fouten kunnen ertoe leiden dat je webpagina's uit de zoekresultaten worden verwijderd. Je moet je code zorgvuldig testen voordat je hem toevoegt aan je live website.

Ten slotte is het belangrijk om in gedachten te houden dat video rich snippets een nieuwe functie zijn, en dat ze mogelijk niet door alle zoekmachines worden ondersteund. Op het moment van schrijven ondersteunt bijvoorbeeld alleen Google video rich snippets. Het is echter mogelijk dat andere zoekmachines in de toekomst video rich snippets gaan ondersteunen.

Kortom, video rich snippets zijn een soort gestructureerde gegevens die kunnen helpen de weergave van je video-inhoud in de zoekresultaten te verbeteren. Video rich snippets kunnen ook de SEO van je website helpen verbeteren en je in staat stellen de prestaties van je video's in de zoekresultaten te volgen. Er zijn echter een paar potentiële nadelen aan het gebruik van video rich snippets, zoals het feit dat ze alleen beschikbaar zijn voor video's die gehost worden op YouTube, en het feit dat ze fouten op je webpagina's kunnen introduceren. Ondanks deze mogelijke nadelen kunnen video rich snippets een waardevol hulpmiddel zijn om je video's te promoten en de SEO van je website te verbeteren.

 • Video en SEO tips

  Video en SEO

  Hoe kun je video inzetten voor SEO optimalisatie? In dit artikel vind je meerdere tips over video SEO zodat je online nog beter gevonden wordt.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%