Wat is een screen test?

Screen test

Een screen test is een benaming voor een proefopname waarin geselecteerde acteurs een korte scène opnemen om te controleren of de acteurs, de setting of andere details passen bij de visie van de regisseur.

Wat is een screen test precies?

Een screen test is een gefilmde auditie die helpt bij het selecteren van de juiste acteurs.

Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de dynamiek tussen verschillende acteurs goed op het beeld overkomt of de acteurs een personage goed eigen weten te maken.

Het is voor veel acteurs een van de laatste fases die ze moeten doorstaan voordat ze daadwerkelijk een rol hebben binnengesleept.

Ondanks dat de focus bij een screen test vaak ligt op de acteurs, is dit niet altijd het geval. Het is soms ook mogelijk dat een screen test wordt ingezet om de setting en de belichting te testen, om te kijken of een kostuum er op camera goed uitziet of om verschillende camerahoeken uit te testen.

Het doel van een screen test is dus eigenlijk om een kleine momentopname te maken van de film om te controleren of alle elementen, zoals acteurs, camera, kleding, licht en setting, kloppen voordat een productie aan het echte werk gaat beginnen.

Hoe gaat een screen test eraan toe?

Een screen test, zoals al kort uitgelegd, kan er altijd anders uitzien. De ene keer wordt er een korte scène uit het bestaand scenario genomen wat de acteurs moeten nadoen, maar soms kan een screen test ook los staan van het script.

In het geval van Spider-Man moest Tobey Maguire bijvoorbeeld een screen test doen waarin hij moest bewijzen of hij in staat was om een agressieve, stoere en donkere rol te spelen. Ondanks dat Spider-Man geen schurk is, was het wel belangrijk dat de acteur in staat was om een bepaalde mysterie en stoerheid aan de personage te geven. Als je de screen test vergelijkt met de daadwerkelijke personage zul je direct opmerken dat de screen test een veel donkerdere persoonlijkheid weergeeft dan Spider-man is.

Het testen van de acteurs door middel van een screen test

We kunnen een screen test onderverdelen in twee verschillende types. Bij de eerste screen test ligt de focus op de acteurs. Stel een casting heeft twee potentiële acteurs uitgekozen voor twee rollen in de film, dan kan het zijn dat de casting als laatste stap wil kijken hoe deze twee samen op beeld presteren. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn wanneer deze twee personages een intieme relatie of juist een erg vertrouwde relatie hebben in de film of show.

Wanneer er tijdens de screen test wordt bevestigd dat verschillende acteurs een geweldige chemie hebben op het scherm, dan is het voor het castingteam duidelijk dat ze de perfecte acteurs voor de rol hebben gevonden.

Een andere situatie is dat er verschillende screen tests worden uitgevoerd voor dezelfde rol. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan wanneer het castingteam twee potentiële acteurs voor ogen heeft voor een hoofdrol. De screen test is een laatste fase om te ontdekken welke acteur het personage het meest eigen maakt.

Het testen van de setting, licht en andere technische details


De tweede vorm van een screen test heeft een andere focus. In plaats van dat de focus ligt op de acteurs, wordt er juist gekeken naar andere factoren. Een screen test kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de make-up te testen, te kijken of bepaalde kostuums, kleuren of accessoires passen bij de setting, te testen wat voor licht er nodig is gedurende de film of om verschillende camerahoeken te testen.

Meer gerelateerde begrippen:

Callsheet

Shotlist

Draaiboek

Scenario

Synopsis

Quitclaim

Logboek

Story board

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)