Hoe kun je een goede productvideo maken?

In deze blog geef ik je alle voordelen van een goede productvideo. Met de nadruk op goed. Ik zal je dus ook vertellen wat in mijn ogen een productvideo "goed" maakt en wat je vooral niet moet doen:

Even met de billen bloot

Eerst gaan wij even met de billen bloot. Nee hoor, jij kunt je broek gewoon aanhouden. Wij gaan zelf even met de billen bloot. Want om te laten zien wat een productvideo goed maakt, kun je het beste ook een voorbeeld laten zien van een minder goede productvideo.

Je hebt productvideo's die de plank naar mijn mening best wel misslaan. Omdat ze over de top zijn, teveel gericht op sales, niet oprecht, niet authentiek. Daar hebben we er zelf in een ver verleden ook weleens eentje van gemaakt doordat we teveel meegingen in de wensen van de klant. Het gaat om deze video:

Dont's:

  • De teksten van de vrouwen in beeld zijn gescript
  • De echte dialoog is ook nog eens nagesynchroniseerd.
  • Het product wordt veel te opzichtig in beeld vastgehouden
  • De expressies zijn over de top

Er blijft eigenlijk weinig spontaans over.

Het enige wat gelukkig echt is, is dat de deelneemsters aan deze video het product ook echt daadwerkelijk gebruikten. Dit zijn dus geen figuranten of modellen.

De bovenstaande video hebben we naar wens van onze opdrachtgever gemaakt en het is echt niet mijn bedoeling om het product in diskrediet te brengen. Maar dit soort video's zouden wij zelf nu niet meer kunnen maken, ook als een klant ons dat vraagt. Het botst namelijk met onze makersvisie en wat ik versta onder een goede productvideo.

Wat maakt een goede productvideo?

Een goede productvideo laten maken is geen rocket science. Een goede productvideo is als je het mij vraagt vooral een eerlijke productvideo.

Naar mijn mening is de beste productvideo een geloofwaardig, interessant en laagdrempelig verhaal dat sterk leunt op mooie storytelling en goede informatie,

waarbij het product de basis vormt van het verhaal. Het productverhaal kan op video worden gebracht via:

1. de maker van het product

2. een deskundige aan het woord

3. de eindgebruiker (klant of partner)

Hieronder geef ik je van elk een voorbeeld op basis van productvideo's die wij hebben gemaakt. Per video ga ik je kort vertellen wat de voordelen zijn van deze specifieke productvideo.

Productvideo met maker

Stap de fabriek in, het atelier of kantoor: met de maker van het product aan het woord en op camera in beeld, kun je een echt goede achter de schermen productvideo maken over het maakproces.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze productvideo met kledingontwerper die vertelt over zijn duurzame kledingmerk HACKED_by:

Voordelen

Product tastbaar maken

Je kunt het maakproces van het product goed in beeld brengen. Daardoor wordt het product nog tastbaarder en dit wekt vertrouwen bij je doelgroep. Zij zien echt waar het product vandaan komt en dat het van goede kwaliteit is. Zo zie je in de bovenstaande video dat kledingontwerper Francisco echt stap voor stap en zeer gedetailleerd een product ontwerpt. Het product krijgt hiermee echt een gezicht en wordt veel meer een levendkarakter dan een productfoto in een webshop.

Klant meenemen in passie van maker

Een mooie vastgelegd ambacht verkoopt zichzelf. Wordt jouw product met veel liefde gemaakt? Met oogstrelende visuals waarin we de "passie voor het vak" vastleggen, versterk je de klantwens om dat product ook te willen hebben.

Zij gaan die passie met je delen. In bovenstaande video zie je de focus op het gezicht van de maker: de aandacht voor ieder detail. Reactie van je doelgroep: "deze maker staat voor kwaliteit!".

Informatie over het product

Als maker kun je als geen ander vertellen over hoe jouw product tot stand is gekomen en wat het product bijzonder maakt: de materialen, de afwerking, verpakking en duurzaamheid. Breng deze informatie in alle eerlijkheid zodat het geen gelikt sales praatje wordt.

Met deze extra kennis zal je potentiële klant eerder geneigd zijn jouw product te kopen dan een product waarbij deze informatie ontbreekt.

Productvideo met deskundige

Om iedere kans op een "Wij van WC eend" praatje te voorkomen, kun je er ook voor kiezen om een deskundige jouw product professionele te laten beoordelen. Het product wordt aandachtig bestudeerd en er wordt een vakkundige mening gegeven. Zo'n video maakten we bijvoorbeeld over de nieuwe parfum "Lucht" van Zeeman:

Voordelen

Review en informatie-in-1

Een deskundige kan zowel een professionele review geven als informatie delen over de eigenschappen van het product. Hij komt met punten waar je misschien niet eens bij had stilgestaan. Dat maakt je productvideo rijk aan redenen om over te gaan tot aankoop van jouw product.

De enige echte waarheid

Een deskundige straalt autoriteit en eerlijkheid uit, dat is ie aan zijn stand verplicht. Want hij of zij is een neutrale partij. Je kunt er als kijker vanop aan dat deze expert de waarheid spreekt en dat wekt dus een enorme portie vertrouwen. Het verlaagt de drempel om jouw product aan te schaffen.

Productvideo met eindgebruiker

Tot slot heb je natuurlijk nog de keuze om je klant(en) aan het woord te laten over je product. Deze productvideo noemen we ook wel een klant testimonial of referentievideo en is een zeer populaire vorm van een productvideo.

Jouw klant of partner kan vanuit de praktijkervaring als geen ander waardevolle informatie geven over jouw product. Zij maken misschien al jaren gebruik van jouw producten en zijn daarmee de perfecte ambassadeur om jouw product te vertegenwoordigen op camera.

Bekijk hier een productvideo met klanten gemaakt voor GROHE:

Product in gebruik

Het voordeel van een productvideo in de vorm van een klant testimonial is dat je vaak kan filmen op projectlocaties van de klant, waarbij het product wordt gebruikt.

Dat geeft garantie op mooie cinematografische storytelling. En een product op tafel uitstallen en presenteren is interessant, maar voor jouw doekgroep is het helemaal fijn als zij het product in actie kunnen zien.

Herkenning bij andere bedrijven

Bedrijven zullen zich herkennen in het klantverhaal en de soortgelijke problemen waarmee zij te maken hebben en hoe dit product juist die problemen oplost:

"Als zij dankzij dit product stappen vooruit hebben genomen, dan moeten wij dit product ook hebben"

Andere bedrijven kunnen zich goed herkennen in het klantverhaal en zullen eerder geneigd zijn om dit product aan te schaffen voor hun onderneming.

Wil jij ook een goede productvideo?

Wij kunnen je helpen met het maken van een unieke productvideo. Laat je overtuigen en klik op de link hieronder!

Productvideo laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92