Productvideo's maken voor webshop: vier formats die je kunt gebruiken

Waar moet een productvideo aan voldoen?

Een productvideo is vaak een commerciële video gericht op de verkoop van een specifiek product. Dat betekent niet dat je productvideo heel commercieel over hoeft te komen. Juist niet zelfs. Het uiteindelijke doel van een productvideo is dat je kijker jouw product gaat kopen. Zo'n video kan op meerdere manieren gemaakt worden.

Bijvoorbeeld door waardevolle informatie over het product te delen.

Vier formats die je kunt toepassen voor je webshop

Dit zijn die vier type productvideo's die wij vaak voorbij zien komen:

1. Productdemonstratie

Focus op gebruik

In de video kun je een productdemonstratie geven. We noemen dit ook wel een product tutorial of "how to" video.. Dat kan heel simpel door het product op tafel te zetten, met een expert die voordoet hoe je het product gebruikt of wat de eigenschappen zijn. Dit kun je zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Je kunt de persoon in beeld brengen, zoals in deze tutorial video die we maakten voor CBD Holland:

Of leg in de video echt alleen de focus bij het product. De productexpert is dan niet herkenbaar in beeld. Zoals in deze video die we maakten voor Repair Care:

In dit voorbeeld wordt tekst in beeld gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook een script uitwerken en de productexpert wat laten vertellen. Doe je dit goed dan maakt dat je video extra persoonlijk en daardoor leuk om te kijken.

Je kunt zo'n video uiteraard ook op andere locaties opnemen. En je kunt het zo simpel houden als je zelf wilt. Bijvoorbeeld een 1 shot tutorial, zoals deze video voor TomSystem:

2. Product promo

Focus op sterke visuals

Een video voor je webshop kan ook veel minder als handleiding of demonstratie dienen. Je kunt met een productvideo ook een stemming of beleving creëren. Het product in actie, mooi gemonteerd op muziek. Het draait dan met name om sterke visuals. Zoals in deze video voor Myview Golf:

3. Product-testimonial video

Focus op klantervaringen

Een ander idee voor je productvideo is de product - testimonial video. Dit type productvideo heeft de laatste jaren echt aan populariteit gewonnen.

Hierin combineer je productbeelden met klanten die een review geven over het product. Je filmt de klant terwijl zij het product gebruiken. Ook hier gaat het dus echt om de productervaring maar dan vertelt aan de hand van de koper in plaats van verkoper. Zo'n video heeft echt impact. Dit is de product-testimonial video die wij maakten voor Arbor Media:

4. Sales video

Focus op snelle indruk

Een laatste optie voor je productvideo is de product sales video. Die video heeft veel meer een commerciële stijl. Terwijl de eerder genoemde productdemonstratie echt gericht is op waardevolle content marketing door de klant iets over je product uit te leggen, is de sales video gericht op snelle awareness creëren. Zoals in deze video voor ProCardio:

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Meer productvideo tips

-> Wat zijn de 7 voordelen van een professionele product tutorial video?

-> Hoe maak je een professionele instructievideo over je product?

-> Hoe maak je een professionele klant testimonial video?

Welke productvideo past het beste bij jou?

Heb je de wens om een hele serie productvideo's te maken voor je webshop of landingspagina? Dan is een serie productdemonstratievideo's volgens ons de beste optie. Je kunt hiervan makkelijk meerdere video's opnemen.

Wil je een belangrijk product uitlichten, een product dat echt onderdeel uitmaakt van je core business, maak dan eerder een promo of product-testimonial. Met zo'n video kun alles uit de kast halen en echt op het gevoel inspelen.

Productvideo's voor je webshop professioneel aanpakken?

Wil je in korte tijd meerdere professionele productvideo's opnemen voor je webshop? Klik op de onderstaande button voor meer informatie over een productvideo van Pro Motion FIlm.

Productvideo laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Portfolio

Voor ons geldt hetzelfde als voor jou: je kunt wel vertellen wat je doet, maar eigenlijk moet je het gewoon laten zien.

Bekijk meer portfolio

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.