Video maken met professioneel geluid

Als je wilt dat je videocontent er professioneel uit moet komen te zien, dan zijn wij van mening dat je eigenlijk net zoveel waarde moet hechten aan de geluidsopnames als aan de beeldkwaliteit.

Misschien is goed geluid zelfs nog wel belangrijker dan het beeld.

Omdat het nog vervelender is als het geluid slecht klinkt, dan dat de camera bijvoorbeeld wat teveel beweegt. Bij slecht geluid haakt de kijker sneller af.

Cameraman met richtmicrofoon

Een cameraman met een goede richtmicrofoon kan dan al echt het verschil maken. Denk dan aan een Rode NTG3 of Senheisser MKH 416 richtmicrofoon. Dit zijn shotgun microfoons die het geluid echt heel mooi 'gericht' oppakken.

Afstand tot microfoon

Natuurlijk is de afstand tussen de richtmicrofoon en de geluidsbron daarbij ook cruciaal. Hoe dichterbij, hoe warmer bijvoorbeeld het stemgeluid van de spreker. Ook vangt de microfoon dan minder storend omgevingsgeluid op.

Boom pole

Bij opnames met een cameraploeg kan iemand met een boom pole 'hengelen'. In die boom pole zit de richtmicrofoon verstopt en zo kun je dus heel dicht bij de geluidsbron komen.

Microfoonstandaard gebruiken

Een andere oplossing is het werken met een microfoonstandaard. Deze kun je ook dichtbij de geluidsbron plaatsen en hier is niet een extra geluidsman voor nodig. Een prima optie dus als je met alleen een cameraman werkt. Je bent alleen minder mobiel.

Maar dit werkt prima bij het opnemen van interviews.

Zendertjes

Wij werken aanvullend ook vaak met draadloze dasspeldmicrofoons.

Deze clip je op de kleding van de sprekers. Wij vinden dit vooral handig bij interviews of presentaties met meerdere sprekers. Vaak nemen we de audio ook alsnog met de richtmicrofoon op als backup.

Het enige mindere aan een zendertje is dat je deze soms in beeld ziet.

Reporter microfoon

Als we met een verslaggever werken dan gebruiken we ook vaak een reporter - of handmicrofoon.

Deze microfoon ken je ook van de nieuwsitems op televisie.

Dit is vooral voor het 'snelle veldwerk' een ideale microfoon omdat je hiermee sneller kunt handelen dan wanneer je eerst een zendertje moet opspelden. En je kunt zowel de stem van de verslaggever als geïnterviewde goed kunt opnemen omdat je makkelijk heen en weer kunt schakelen.

Stereomicrofoon

Een microfoon die we ook graag gebruiken is de Rode Stereo Videomic X.

Met deze microfoon kunnen we heel mooi stereo omgevingsgeluid opnemen. Dit kan de beleving en sfeer van je video verhogen. Denk aan mooie straatgeluiden onder je B-roll beelden.

De Rode Stereo Videomic X geinstalleerd op onze Sony PXW-FS7 camera. Met rechts de Rode NTG3 richtmicrofoon.

De juiste kennis in huis

Het is dus fijn als je voor alle omstandigheden de juiste microfoon tot je beschikking hebt. Dan kun je alle kanten op.

Maar ook cruciaal is hoe de microfoon is geplaatst ten opzichte van de geluidsbron en hoe het volume is geregeld.

Ook kun je in de videomontage met enige kennis van audionabewerking het geluid nog mooier maken en storend omgevingsgeluid weggefilteren.

Voordeel van filmen met professioneel geluid

Doordat wij weten welke microfoons we in welke situatie moeten gebruiken, en ook vooral hoe precies (afstand van geluidsbron, volume en mixage), kunnen we de door ons gemaakte promotiefilms, bedrijfsfilms, interviews, aftermovies en ander type video content voorzien van geluid op het hoogste niveau.

Daarmee krijgt een video nog meer een professionele uitstraling.

Dat is ontzettend belangrijk en ik zou zeggen: durf hier in te investeren. Want met een goedkoop ogende video kun je de plank behoorlijk misslaan.

Ook voor je merkbeleving betekent goed professioneel geluid bonuspunten. Klanten zullen je video's makkelijker volgen en nog meer waarderen. Vooral als er veel dialoog in je video voorkomt.

Wanneer je een cameraman of cameraploeg inhuurt via Pro Motion Film ben je gegarandeerd van professionele geluidsopnames, belichting en camerabeelden, zodat je video content er prachtig uit komt te zien.

Cameraman inhuren met professioneel geluid

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Testimonial nlgroeit

Samen sterk

Merel Grolleman, KVK

In naam van nlgroeit wil ik de inmiddels 2 jaar durende plezierige en professionele samenwerking met Pro Motion Film benadrukken. Samen hebben wij veel verhalen van ondernemers onder de aandacht gebracht, geheel passend bij de huisstijl en cultuur van nlgroeit. Kortom, wij zijn enorm tevreden.

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92