Wat is high key lighting?

Wat is high key lighting?

High key lighting is het tegenovergestelde van low key lighting. Centraal bij deze manier van filmen staan een grote lichtinval, achtergronden met witte tinten en een hoog contrast.

Je key light bij high key lighting

Met je key light wordt het 'sleutellicht' bedoeld, of te wel: het belangrijkste licht van je lichtbronnen. Dit zijn er meestal drie (three point lighting). Het key light is de focus en levert de belangrijkste bijdrage aan de sfeerimpressie. Bij deze vorm van filmen wordt schaduw vermeden.

Het esthetische effect

Bij high key lighting creƫer je een prettige, ontspannen sfeer. Het vermijdt ook afleidingen op de achtergrond. Het wordt vaak toegepast in sitcoms, komedies, bruiloftsfilms en romantiek. Het is een manier van filmen waarbij uiterlijke schoonheid centraal staat, terwijl je bij low key lighting juist meer getriggerd wordt als kijker naar diepere betekenissen te zoeken.

Het voordeel van high key lighting

Laat je een documentaire maken in high key lighting, dan hoef je niet voortdurend aanpassingen te maken voor elk shot. Zo kan stukken film sneller achter elkaar schieten. Traditioneel werd high key lighting gebruikt voor technische redenen. Oudere camera's waren niet goed bestendigd tegen het verwerken van beelden met hoog contrast. Bovendien was de techniek makkelijk te gebruiken in vele vormen van three point lighting.

Bij three-light filmen

Het sleutellicht moet dichtbij het subject (het onderwerp) van je shot staan en in een hoek van 45-graden. De twee fill lights, aanvullende lichten, staan achter het subject. Deze fill lights dienen feller te zijn dan het key light zodat ze voor overbelichting en een gloei-effect zorgen.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!